GAMBAR-GAMBAR DI MAKKAH ... RINDUNYA!

By | Monday, January 18, 2016 6 comments
RINDU. RINDUUUUUUU SANGAT!!!

Macam tak percaya sebulan dah berlalu. Rindu sangat kat Kota Suci ni. Rasa macam nak turn back. Nak pergi lagi. Tapi apa boleh buat. Now, diorang dah perketatkan peraturan mahram. Hari tu pun ramai dari negara luar tak lepas masuk sebab tiada mahram.

Dan kalau korang ke Saudi pun, kat visa ada tulis nama mahram yang sah yang akan ikut ke sana. Ketatkan peraturan diorang? Jadi lelaki sangat beruntung. *tetiba*.

Okaylah, i know ada yang rindu Mekah seperti aku. So jom kita lepaskan kerinduan dengan tengok gambar-gambar kat bawah ni.

Dari kamera Go Pro

 Ramai dan sentiasa ramai
 Di tingkat paling atas Mataf semasa pembersihan
 Jabal Thur. Ingat lagi peristiwa labah-labah?
 Jabal Rahmah. Saya nasihatkan pakai proper shoes kalau boleh.
 Suasana di atas Jabal Rahmah
 Beli beli ..  Jangan lupa minta tawar
 Jabal Rahmah
 Masjid Jaaranah
 Suasana di luar Masjidil Haram selepas solat Subuh
 Suasana semasa solat Jumaat .. Ramaikan? Ramai hujung sana... 
 Suasana di luar Masjidilharam waktu biasa
 Perkarangan luar (kitorang panggil dataran)
 Clock tower. Yang belah kiri tu hotel kitorang, Al-Safwah Royale Orchid

Dari kamera Panasonic Lumix

 18 orang ahli keluarga (adik beradik, ipar & anak buah) .. So sad Encik H tak join
 Sampai di airport Jeddah. Musim Haji ramai ni
 Tempat tunggu bas untuk ke hotel di Mekah
 Di luar tempat solat Masjid Tana'im
 Masjid Tana'im
 Jangan lupa niat bagi mereka nak buat umrah sunat
 Sesi bersihkan Kaabah
 Bagi kurang upaya atau tidak sihat boleh naik buggy untuk buat saie (tingkat atas)
 Buggy untuk saie (drive sendiri) 50 riyal/seorang
 Gambar lagi dekat untuk Jabal Rahmah
 Souvenir ...
 Kota Mekah pada hari Jumaat.. Wanita duduk dalam bilik semasa solat Jumaat
 Gerai Tasbih di luar Masjid Hudaibiah
 Menara Masjid Hudaibiah 
Dalam Masjidilharam

Untuk mereka yang nak kerjakan umrah.... 
- Jangan takut kalau anda tak sempat mempersiapkan diri. Jangan takut kalau anda tak hafal doa. Jangan takut kalau anda tidak pandai baca jawi. Semasa tawaf dan saie, anda boleh bawa buku dan baca dalam rumi. Insyallah, kalau kita dah niat dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh , semuanya dipermudahkan. Kalau tak hafal rukun takpe, just follow mutawif untuk umrah pertama (umrah wajib).
- Kat sini anda perlu kejar masa. Tak boleh lewat! Untuk masuk Masjidilharam perlu awal, kerana gate akan ditutup 20-25 minit sebelum masuk waktu. Kalau tak, solatlah di luar. (dataran)
- Sila pakai kasut tawaf kerana lantai sejuk. (musim winter)
- Sentiasa berhati-hati dengan barang kepunyaan anda 
- Untuk air zam-zam saya sarankan ambil waktu tidak puncak. Kalau ambil selepas solat, memang akan berhimpit-himpit dan berebut-rebut dengan jemaah lain.
- Sentiasa SABAR dengan karenah jemaah lain
- Waktu di sini kalau winter agak rapat. Zuhur-Asar-Maghrib-Isyak. Bagi yang duduk jauh, rasanya elokla duduk sahaja di kawasan sekitar sini. Masa boleh diisi dengan buat tawaf sunat.
- Sentiasa berfikiran positif. Ingat, kata-kata itu satu doa! Jangan terlepas cakap atau pun cakap besar, atau pun rasa benda yang negatif.
- Berusahalah untuk solat/doa di Hijir Ismail, Multazam, Hajaratul Aswad, makam Nabi Ibrahim dan Pancur Emas.
- Berdoalah supaya hilang rasa lapar semasa di sana, diberikan rasa kusyuk dan dipermudahkan segala urusan. Insyallah.
- Berdoalah supaya tidak rasa mengantuk dan diberi tenaga yang lebih. Insyallah.
- Berdoalah supaya hati tak terlekat untuk shopping. (Alhamdulillah hilang terus rasa nak shopping kat sana.. cuma last day baru teringat souvenir untuk mummy n mertua).
- BAGI JEMAAH WANITA, jangan lupa amalkan doa tahan haid dan ambil pil tahan haid. Pil ni boleh dapat di klinik di Malaysia. Katakan saja, nak ubat tahan haid untuk umrah/haji.
- Semasa tawaf, saya selesa memakai telekung .. untuk jaga wuduk. 
- Saya galakkan anda mengambil wuduk terus dari hotel.
- Bukan takde tempat wuduk, tapi terbuka. Sometimes, orang arab lelaki main masuk je dan selamba mengambil wuduk di tempat wanita.
- Kalau nak menderma, boleh dermakan Al-Quran (wajib beli di Mekah dan ada cop kerajaan Saudi) atau derma duit kepada peminta sedekah. Boleh juga derma makanan atau duit kepada pekerja-pekerja di Masjidilharam.
- D'saji Malaysia di Safwah Tower. Bawah hotel kitorang.
- Di tingkat atas mall dalam tower, ada Al-Bait. Food court yang murah.
- Kurma? Beli di Madinah.
- Untuk sejadah dan jubah, di Mekah lagi murah.
- Sentiasa bantu membantu di sini. Insyallah jika anda dalam kesusahan, pasti ada yang membantu anda balik. Percayalah.
- Untuk jemaah wanita, sekiranya nampak terlalu ramai di Hajaratulaswad, janganlah terus ke sana. Sebaiknya tunggu dah redha sikit. Risau baju tertarik dan nampak aurat. Seboleh-bolehnya jagalah aurat dan wuduk di kawasan Kaabah. Senang cerita, berdoalah bebanyak dan solat hajat semoga ada rezeki untuk cium Hajaratulaswad. Insyallah dipermudahkan.

Semoga dipermudahkan urusan kalian. 

Newer Post Older Post Home

6 comments:

  1. Cantiknya.. Seronok dapat pergi buat umrah kan.. Doakan Yanie lak ke sana..

    ReplyDelete
  2. allahuakbar. semoga satu hari Allah beri peluang pada nanie utk jejak kaki di tANAH sUCI.

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah dapt smpi ke sana.sayu hati dpat melihat Kaabah..

    ReplyDelete
  4. Seronoknya dah sampai Mekah. Teringin nak ke sana, insyaAllah suatu hari nanti. Ameen.

    ReplyDelete

Sexy Red Lips