Latest Posts

Showing posts with label AUCKLAND. Show all posts
Showing posts with label AUCKLAND. Show all posts
Habis je tour Hobbiton, kitorang cepat-cepat bergegas ke Rotorua. Dalam hati aku memang dah jangka kitorang sampai lewat. Itupun nasib baik malam lambat kat sini. 

Dari Matamata ke Rotorua adalah lebih kurang 2 jam perjalanan. Tengok pada cara pemanduan korang juga. Kalau drive ala-ala pemandu F1 cepatlah sampai. Hehehe.

Tapi sayangnya, kitorang sampai lewat. Around 5 macam tu. So banyak tempat dah tutup. Alahai takde rezeki kitorang nak explore bandar Rotorua ni. Sedih...!!

Rotorua ni dikenali sebagai kota sulfur kerana bau belerang yang sangat kuat. Sana sini ada geothermal area dan mud pool. Geram je aku tengok mud ni, orang kata bagus untuk licinkan kulit. Ikutkan hati nak amek sikit then sapu-sapu kat kulit. Haaa.. Kahkah.

Yang ni kat park dia tau. Pun ada geothermal juga. Siapa yang tak suka bau busuk, aku tak galakkan korang datang ke sini. Nanti banyak bunyi. Kehkeh. 

Next ke, Lake Rotorua. Dah takde tempat nak pergi, ke sinilah kitorang spend time. Itu pun rushing. Aku hampir-hampir tergoda nak naik heli kat sini. Tak mahal seperti kat Malaysia. Cuma terpaksa lupakan niat tu sebab ikut diorang. Nanti naik berdua dengan Encik H, tak pasal-pasal kena tinggal. Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa... =(


Stress aku plan lari gara-gara semua tempat yang nak dikunjungi tutup. Arghhh, ini boleh dijadikan alasan untuk datang balik ni. Tapi seriously, kalau nak ke Rotorua dari Auckland memang tak sempat 1 hari. Korang kena bermalam kat sini, then baru puas untuk jalan-jalan. Setakat 1 hari?? Tak cukup... Jauh, penat dan tak berbaloi.

Seterusnya ke, Skyline Rotorua. Kat sini pun salah satu tourist attraction dan femes dengan luge dan lain-lain lagi. Tapi kami lewat beberapa minit je. Masa sampai tu dah tutup dah tinggal cable car untuk naik ke atas (restoran) je.

Haih, dugaan betul By the way, siapa ke Rotorua, silalah ke sini dan try Skyswing, Zoom zipline dan lain-lain lagi. Tapi jangan datang last minit macam aku. Sumpah rugi. Isk, isk.


Tak banyak benda kitorang buat kat Rotorua ni memandangkan sampai lewat dan hari dah semakin gelap. Kitorang pun kena rushing balik ke Auckland. Sepanjang jalan ke Auckland yang tadi dipenuhi dengan hijau, kambing biri-biri dan lembu tu bakal gelap kejap lagi.

Dugaan nak balik malam yang menyeramkan. Erk!

Hari seterusnya tu, kitorang sewa kereta kat Auckland. Plan nak pergi ramai-ramai, tapi hari kejadian ramai lak yang tetiba ada plan sendiri. Yang tinggal enam orang je. Enam orang enam oranglah. Janji jadi pergi.. Kan? Heee. 

Kalau ikutkan hati nak sewa kereta dua hari. Tapi a day before that, hujan!! Tak berbaloi la pulakkan. So, hari ketiga ni macam cuak. Dalam hati berdoa, janganlah hujan.. please, please. Haha.


Perjalanan hari ketiga ni agak jauh dan kereta dipandu oleh Mira. Thank Mira sebab pandu pergi dan balik. Lama gila tak duduk belakang. Hahaha.

Berbalik pada perjalanan kitorang ke Matamata ni, adalah lebih kurang 2-3 jam dari bandar Auckland. Lenguh jugakla duduk dalam kereta. Tapi lenguh tu terubat dengan menikmati panorama sepanjang jalan. Haa, yang ni aku cerita kat next entry k? =P

Smileee...

On the way ke Matamata, kitorang singgah sebentar kat The Native Tree Cafe. Sepanjang jalan ke sana memang banyak kafe, tapi tak semestinya kafe tu menyediakan toilet percuma. Sebaliknya korang kenalah beli something. Wifi FREE? Itu mestilah ada.


Then perjalanan diteruskan hingga ke Hobbiton Matamata. Kat sini scary sikit okay. Aku mengalami pengalaman tragis. Tengah-tengah duduk sorang (semata-mata nak guna wifi free), tetiba didatangi sekumpulan remaja nakal yang macam nak merampas gadget aku. Goshh.. nasiblah yang berlima tu tak jauh dari aku. Lintang pukanglah aku lari. *trauma*

Kata Encik H, tu mungkin orang Maori. Entahlah, aku tak sempat nak tenung lelama sebab tengah panik. Tsk, tsk. T_T

Matamata yang femes dengan cerita The Hobbit
Beli tiket Hobbiton Tour di sini

Actually aku bukanlah peminat The Lord of The Ring (tak pernah tengok) mahupun The Hobbit. Tapi dek kerana suara majoriti nak ke sini, aku ikut jela. Alang-alang dah sampai, why not?

Untuk masuk ke Hobbiton Movie Set, korang wajib amek tour. Tak boleh masuk sendiri ke dalam tu, tapi kenalah check jadual yang diorang sediakan. (Kalau tak silap boleh check online kat website dioranh). Macam kitorang main redah, terpaksalah menunggu kejap.

Sementara menunggu masa...

Harga tiket masuk ke Hobbiton Movie Set ni agak mahal. Lebih-lebih lagi ringgit tengah drop sekarang ni. Sakit jugalah nak bayar. Rasa taknak masuk pun ada. Mahal nau.  T_T

Harga Tiket masuk Hobbiton Movie Set dari Matamata
NZ$ 75 = RM212.50/seorang


Tunggu punya tunggu, bas pun sampai. Bas ni special dan akan bawa korang masuk ke dalam movie set.. Tak jauh pun dari tempat kitorang tunggu tadi. Huhu.


Setiap group mesti ada tour guide yang akan cerita pasal sejarah dan segala benda pasal tempat ni. Aku? Menganga je. Kahkah. Kawasan sini cantik gila. No wonder Peter Jackson berminat nak jadikan lokasi pengambaran filem dia. 

Sebenarnya kawasan seluas 500 hektar ini milik keluarga Alexander dan mula femes bila si Peter tu menjadikan ia sebagai salah satu lokasi penggambaran The Lord of The Rings. Tempat ini dijadikan sebagai perkampungan orang kerdil aka hobbit.


Rumah-rumah kat sini terbahagi kepada beberapa saiz. Ada yang kecil dan ada yang besar. Kebanyakannya hanya boleh tengok dari luar je. Ada satu yang besar, itulah rumah sebenar diorang masa dalam filem tu. Tapi bila nak nampak lokasi tu kecil, diorang akan gunakan rumah saiz kecil sebagai background je. Diorang just guna luar rumah, lokasi dalam tour guide bagitau kitorang, diorang buat kat studio di Wellington bukannya kat sini..  Ohhh...

Tapi rumah-rumah ini dibina khas untuk filem ni tau. Sebelum filem ni, tempat ni memang 100% ladang. Takde apa-apa. Dan kini tempat ni dipenuhi dengan kehadiran pengunjung setiap hari .. Memang ramai pun pengunjung ..

Kena mendaki sikit
Rumah Bilbo & Frodo Baggins
Rumah Saiz Kecil
Rumah Saiz Besar .. 

Kalau fikirkan, macam tak berbaloi sebenarnya NZ$ 75 tu untuk tour ni. Just tengok rumah-rumah ni je. Semua sama saiz je lain-lain.  Tapi bila fikir pengalaman ke sini, terus aku lupakan kejap duit tiket tu. Eh, korang kalau minat gile kat filem ni .. Apa ada hal dengan tiket mahal camtu. Kan?



Tak semua benda kat sini betul. Ada tumbuhan tipu dan macam-macam lagi bagi mencantikkan lagi set penggambaran filem ni. Tapi kalau tengok dari mata kasar, semua ni macam real. 



Seterusnya ke Green Dragon. Green Dragon? Apa tu?? Haa, inilah kafe yang terdapat kat sini. Pakej NZ$75 tu termasuk minum sekali kat sini. Ada satu minuman non-alkohol dan selebihnya arak. Tapi aku tak minum sebab was-was.

Eh kejap, ada ke Green Dragon ni kat filem The Lord of The Rings and The Hobbit? 


Tour kat dalam tu taklah lama mana pun. Dalam dua jam begitu then habis. Tempat dia kecik je. That's why aku cakap NZ$75 is so ridiculous. Mahal gila !!!

Then kitorang ke The Shires Rest Cafe dan diberi masa free and easy selama 15 minit. Kat sini ada restoran, kedai souvenir dan tandas. Tapi bukan itu yang menarik perhatian aku, sebaliknya pokok kat luar. Soooo cantik and suka gila. Hahaha.

The Shires Rest Cafe

Haa, dari sini terus ke Rotorua. Hari semakin petang. Sempat ke kitorang sampai di Rotorua? Nantikan entry seterusnya. Zassssssssssssss~

Sambung kisah PERCUTIAN KE AUCKLAND NEW ZEALAND. Memandangkan kitorang sampai jam 11 malam, kedai-kedai banyak dah tutup. Yang buka hanya kedai runcit dan kedai kebab je. Nak tidur awal tak boleh. Waktu sana 11 malam, waktu Malaysia baru 6 petang (beza 5 jam). Azab jugaklah nak paksa mata tidur malam tu.

Then, pagi tu haruslah bangun lewat, jam 10 pagi. Mujurlah dari hotel ke Queen Street tu 5 minit je. Tak payah nak jalan jauh. Syukur. By the way, Queen Street ni jalan utama dan famous kat Auckland. Kat sini ada macam-macam, dari high street fashion boutique sampailah high end fashion boutique. Nak beli souvenir murah pun kat sinilah tempatnya.

Auckland Town Hall

Hari kedua ni, tak banyak benda kitorang buat. Mostly jalan-jalan sekitar bandar. Nak naik Auckland Tower pun fikir 10 kali sebab masa singkat sangat. So, kitorang tolak ketepi dulu, next time datang lagi, Insyallah tu kami target dulu. Hewhew.

Lunch dulu.. Kedai ni halal dan sedap

Dekat Queen Street tu ada beberapa restoran halal. Tapi tolonglah jangan beli ayam goreng kat Avachi. Tak sedap..!! T_T. Sebaliknya jalan sikit ke depan dan korang akan jumpa restoran Turki ni. Sedap!!! Kebab dia, ayam dia.. Yum, yum.

Dah kenyang, ayuh kita jenjalan. Hari kedua ni main jalan je. Memana yang best, kitorang berhenti dan ambil gambar. First sekali kitorang pergi ferry terminal. Ingatkan nak naiklah ferry ke seberang. Tapi fikir-fikir balik, nanti tak cukup masa nak pergi tempat lain.

End up, jalan sekitar ferry terminal tu je. 


Kalau korang dari airport dan naik bas, bas akan berhenti kat sini. Harga lebih kurang NZ$16/sehala dari airport ke sini. Dari sini dekat je dengan Stesen Keretapi Britomart. Manalah tahu nak meneruskan perjalanan ke or nak naik KiwiRail ke.. pun boleh. Hehehe.

Auckland Tower

Seterusnya, kitorang ke Albert Park. Perancangan awal nak ke Mount Eden. Tapi entah camana boleh sampai ke sini pula. Tak kisahlah memana pun. Kalau dah musim bunga, kat memana ada bunga. Betul tak? Ngee.. Tapi Auckland ni, campak jela kat musim memana pun, suasana dia tetap best.

Seriusnya dia
Cherry Blossom

Albert Park Auckland ni tak jauh dari Auckland Tower. Kalau dari Auckland Tower tu straight je dah sampai ... Kat sini best kalau nak lepak petang-petang. Ramai juga orang jogging, study group dan lain-lain lagi. The best thing, masa aku pergi hari tu ada bunga sakura (cherry blossom). Yeay!

Next ke Princes Street Merchant Houses. Ni jalan sikit dari Albert Park. Kat sini port menarik juga untuk ambil gambar. Tetiba teringat Macau. Hahaha.


Jalan dan jalan lagi. Kalau jalan kaki ni, kita bolehla explore lorong-lorong kecil. Jangan sampai sesat dahlah. Susah nanti nak cari jalan pulang. Hiks.

The Clock Tower at University of Auckland
Auckland High Court

Bila dah sampai sini, tetiba kitorang lost. Ingatkan nak jalan-jalan bergambar sekitar Parnell House. Tapi entah kat manalah tempat tu. Ni ikut signboard lah ni.. pun sesat. LOL! 


Give up, malas nak cari, masa suntuk sangat ... terus kitorang ubah fikiran ke tempat lain. Nak tahan bas, rasa macam malas pula nak jalan patah balik. So, kitorang naik teksi jelah. Ingatkan murahlah teksi sini. Tapi lama-lama tenung meter mau sakit jantung. 

Perjalanan pendek je ibarat dari Mid Valley ke Stesen LRT Universiti pun dah NZ$23. Uik!! Tobat taknak naik dah lepas tu. Ngeri..!! Hahaha. Itupun tak sampai lagi ke destinasi, kitorang dah suruh pakcik tu berhenti kat tepi jalan je. Takpelah pakcik, cukuplah sekadar berapa minit merasai naik teksi kat sini, lagi lama kat dalam ni, lagi sakit jantung. Hewhew.




Tempat seterusnya adalah di Mission Bay. Kalau google, kemain cantik gambar. Pergi dan lihat dengan mata sendiri, hampeh!! Taklah cantik mana laut kat sini. Pantai pun tak semegah seperti dalam gambar. Hissshh!!


Dari Queen Street ke Mission Bay ni, korang tak payah berangan nak jalan kaki. Samaada naik bas atau naik teksi. Kat sini ada beberapa tempat menarik seperti Kelly Tarlton SEA LIFE Aquarium, Orakei Domain, Newmarket dan lain-lain lagi. Kalau nak tengok view malam Auckland, dari sini pun cantik. Memang clear dan perfect!
Gambar berlatarbelakangkan Rangitoto Island (volcanic island di Hauraki Gulf)

Dah habis bergambar, baru panik fikir camana nak balik. Adoi ...!! Seboleh-bolehnya kitorang taknak naik teksi. Fikir balik harga tambang yang cekik darah tu, kami redha dan jalan kaki je la.

Apalah nasib kami ...
Kelly Tarlton SEA LIFE Aquarium
Beberapa saat sebelum hujan turun

Tetiba nampak bus stop. Itu pun setelah 25 minit jalan kaki. Tak jauh dari SEA LIFE Aquarium tu. Alhamdulillah, lega. Time tu pula hujan tetiba turun .. Banyak betul dugaan kan? Hahaha.

Bas di Auckland

Kalau ikut apa yang tertera kat depan bas kat Auckland, kebanyakan tulis 50 sen je, tapi entahlah. Maybe kitorang bukan kat Queen Street, sebab tu duit tambang jadi $3.50 seorang. Hurmmm. Eh memandai je. Hahaha. Janji selamat sampai dan tak basah kuyup. Heeee... 

Auckland Tower di waktu malam

Haa, kan aku cakap .. Tak banyak cerita untuk hari kedua ni. Main ikut kaki je mana nak pergi. Tapi tak puaslah jalan sekitar Auckland ni. Kena datang lagi ni. Insyallah.


Sexy Red Lips