Latest Posts

Showing posts with label BANDUNG. Show all posts
Showing posts with label BANDUNG. Show all posts
ampun.. ini quick update aja deh.. gwe lagi capek .. hahaha.. dush! dush! dush! 

amboiiiiiii.. balik jakarta terus lupa cakap melayu eh? kihkihkih. HELLO EVERYONE!!! rindunya kat Malaysia. Baru 7 hari kat Jakarta.. sindrom darah manis mungkin! hahaha.

masa awal-awal sampai, tak banyak pun cerita. sebab kami stay kat rumah my cousin kat area Jalan Radio Dalam.. tiga hari tu aktiviti kami, makan satay minang (all time favourite) dan jalan-jalan sekitar ni. FYI, bekas kediaman Kris Dayanti dan Anang pun terletak kat kawasan ni.. ngeee..

sampai-sampai je kena redah ni.. adoi

kalau dah berdarah minang tu, mana-mana pergi mesti cari masakan padang juga

first day punya hasil shopping .. diorang kat sini panggil "condom".. 
hahaha. i jumpa satu kedai yang khas jual benda ni.. MURAH GILA!

sampailah hari ketiga.. encik H datang ke sini.. and of courselah we have to hire supir.. tujuan utama trip kali ni adalah settlekan hal kahwin.. apa dia?? HAL KAHWIN! haha .. no shopping

dari Jalan Radio Dalam kami ke Bandara.. nasib tak macet.. sampai je Encik H, i terus cakap.. kita ke Bandung.. mahu tak terkejut dia. hahaha... sebab plan asal ke Jakarta je.. nasib banker kat sebelah tersenyum-senyum *dalam hati marah*.. hahaha. sabar ye mummy! 

asep ni bawa laju tak laju, cuak jugalah dibuatnya. dari jakarta, kami bertolak around 2-3pm, sampai sana malam. dalam 8pm. sampai-sampai je, suruh asep bawa pergi rumah mode.. tujuannya, nak ambil gambar kat patung tu! hahahaha .. some people excited pergi bandung sebab shopping di outlet.. but not me.. datang bandung untuk jalan-jalan .. hihi

then, kami balik hotel. mujurlah ada lagi bilik. agak full jugaklah that time. lebih-lebih lagi late check in macam kami ni. so, kami ambil dua bilik.. for him and for us. thanks mummy. you are the best banker in the world. i love uuuu. hahahaha ;p



ni kali ke tujuh i pergi bandung dan kali pertama encik H menjejakkan kaki ke sini. well, bandung is nothing. harga pun makin mahal. i guest sebab malaysian tourists ramai datang sini. contohnya baju kat rumah mode, dulu 2007 i boleh dapat bawah 100k rupiah, now jangan haraplah. baju kanak-kanak pun belum tentu dapat.

bermalam satu hari di bandung. ingatkan kalau sempat, bolehlah dropby rumah my cousin kat puncak.. tapi malangnya dia takde kat bandung. balik bukit tinggi. haih.. then, kami suruh asep jalan-jalan kat sekitar town. bawak encik H pusing town. hahaha. tengah-tengah jalan, ASEP BERHENTI! hahaha

tuuu, nampak orang jual souvenirs. fyi, encik H memang mencari souvenirs for majlis kat terengganu nanti dan we all jumpa kotak songket .. harganya? murahla berbanding malaysia...



then kami sapedek dahulu sebelum ke hotel dan check out.. maklumla uolsss.. masa mencemburui kita.. hahaha. makan??? yupppp makan.. sudah tentu nasi padang yang kita cari.. aiyoooo.. tak bosan ke? malaysia makan, jakarta makan, bandung pun makan... nak buek camano.. lidah se dah goma kek makanan tu.

 my favourite "kerupuk" ..
i told him, kalau ganu makang kopok ikang, we all makan kerupuk jangek dan kulit. hihi
favourite!! kerupuk kulit lembu. seriously??? yessss... kalau auntie or cousin datang dari bukit tinggi, wajib pesan kerupuk ni... best tapi berhati-hati, ada jual kulit babi juga! must AWARE.

sesudah makan, perut pun kenyang.. we all terus ke hotel dan check out.


terharu bos asep si pipit sanggup turun and jumpa kami. thanks pipit! you are the best!

then, asep bawa kami ke rumahnya. nak promote Malinda Kek Lapis.. business baru dia.. cewah! asep dah ada business baru. sambil-sambil makan, asep tunjuk cara-cara nak buat kek lapis. mujur asep ada, bolehlah kami beli kek lapis buatan kami sendiri. hahaha. nak beli kat luar macam takut.. sebab famous sekarang dengan butter dibuat dari minyak babi.

ayoyo asep.. kot ye pun jangan lupa seluar tu.. hahaha

then, sampai jakarta dah lewat malam.. nak check in hotel macam tak berbaloi. yelah around 12am.. not worth it! so, kami tumpang kat rumah dean yang terletak berdekatan dengan itc cempaka mas. mujur rumah dean ada banyak bilik. dean ni kawan encik H dan bekerja di sini for merpati.

dah alang-alang dekat dengan ITC, kami pun singgah. for those yang tengah cari mana nak buat blazer or gown, bolehlah ke sini.. berkualiti, cantik dan berbaloi. cuma mahal sikit dari tanahabang dan mayestik.




lepas je ke itc, kami bergegas balik dan Encik H packing untuk balik. yea.. dia tak lama kat sini.. 3 hari 2 malam je.. tu pun sebab nak bawa balik barang ... hehehe..

bergambar dengan dean sebelum ke destinasi seterusnya

agak rushing jugalah tengahari tu. kesian encik H .. mujur ada seat available.

lepas hantar Encik H, kami ke Travellers Hotel yang terletak kat Pinggiran Jayakarta. malam-malam terakhir, we all decide nak stay kat hotel .. dekat sini nak ke tanahabang compare dengan rumah my auntie yang terletak kat Jalan Radio Dalam tu.

 love this hotel so much!

then, lepas check in, kami ke Pasar Ramayana terletak kat Tebet. kat sini memang pusat kad kahwin. 3 floors and tingkat bawah and 1 memang khas untuk kad kahwin. nasihat i, surveylah harga dulu before datang dan make sure bawak plan dan draft untuk isi kad tu.. kalau tak, terngangalah nanti.

and masa kami tempah ni, kami kena bayar 50% deposit dari jumlah kad yang ditempah. 


and the last day before kami balik.. iaitu hari keesokkan harinya, kami sempat singgah ke Tanahabang .. just to survey kain for bridesmaids and family


amacam ni untuk bridesmaid? hehehe

tibalah masa untuk check out .. tsk tsk...

mummy with auntie

my favourite to munch dalam flight... hehehe

and good bye jakarta


thanks mummy for everything.

Sexy Red Lips