Latest Posts

Showing posts with label BORACAY. Show all posts
Showing posts with label BORACAY. Show all posts
Pulau Boracay ni sangat cantik. Nak tahu cantik camana, anda kena pergi dan lihatnya sendiri. Tapi sayangnya kami pergi masa low season di Boracay Island. Memang tak dapat mandi laut lah gamaknya. Ombak besar!

Nak tahu apa yang menarik di Pulau Boracay?

 TRAVELOGUE TO BORACAY
sampai macam ni sekali penangannya. ini bukan sebab typhoon, 
tapi sebab now tengah musim monsun.

 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
breakfast time.

 TRAVELOGUE TO BORACAY
activity after breakfast. haha.
 TRAVELOGUE TO BORACAY
i love uuuuu BFF
 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
hahaha. penangan angin 
 TRAVELOGUE TO BORACAY
masam gila
 TRAVELOGUE TO BORACAY
ingat KL je ada uptown? haha
 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
trishaw atau bahasa lain tut-tut ni boleh naik sampai 4 orang
harganya murah. cuma nak naik bukit SEMPUT! haha

 TRAVELOGUE TO BORACAY
Astoria Boracay at night.


Tak tahu apa nama tarian ni. but my friend cakap kat Thailand pun ada. Yang ni kat pintu belakang nak pergi ke arah pantai. Lepas diorang menari, diorang minta tip (duit). Tapi terpulanglah kat anda nak kasi ke tak. Setiap penari ni ada jagaannya. Ala-ala bapa ayam gitu.

jalan-jalan malam pun dah scary. haish. 
pengajaran, check dan survey weather sesuatu tempat before pergi
NOTED!!


susahnya nak cari makanan halal. ingat bolehlah makan seafood.
sekali ada LIEMPO. LIEMPO ni kira specialty boracay iaitu perut babi.
so, memang tak boleh larilah.. dikhuatiri sudip, kuali tu pun share sekali

sorry for the bad quality. guna hp je .. LOL

dinner time

Puka Beach.. antara yang terbersih kat sini

projek rahsia XX

kat sini ada undang-undang pantai. tapi saya lupa ambil gambar
mungkin anda boleh google saja?

terdapat juga kedai souvenir. tapi MAHAL berbanding The Mall
 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
nak tahu sebab apa pakai dia pakai baju hujan? sebab masa kami ke sini, kejap hujan kejap tak... well, that's normal... kami pun sedang buat projek XX tetiba hujan, then berhenti, then hujan balik.

 TRAVELOGUE TO BORACAY
saya suka pergi pantai, tapi saya tak suka mandi laut. eh boleh?
hahahahahaha.. 

 TRAVELOGUE TO BORACAY
last before balik

 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
Boracay Island time Low Peak

 TRAVELOGUE TO BORACAY
stay at Astoria. best!!

 TRAVELOGUE TO BORACAY
 TRAVELOGUE TO BORACAY
hehehe. lucu pun ada juga

 TRAVELOGUE TO BORACAY
bye Boracay. next, El Nido Palawan. Insyallah

 TRAVELOGUE TO BORACAY
masa ni belum rasa apa-apa lagi. still relax. siap gelak HAHAHA

then, kat boarding room, dah rasa pelik. ada flight cancel, and my flight re-time. last night tu, my husband message cakap pasal typhoon usagi .. nak pula keluar kat news Malaysia. kami kat pulau ni terkebil-kebil lah tak tau apa-apa. hahaha. | cara nak pergi Pulau Boracay Filipina.

 TRAVELOGUE TO BORACAY
masa ni ingat, dah okay. chill.

Almost 2 hours flight kami tak boleh landing kat Manila. Cuaca buruk dan teruk. Satu flight terdiam. Ingat mati je masa ni kalau tanya kat passenger lain. Mana taknya, SCARY!! Tarbulence yang sangat teruk. Walaupun dah travel ke sana ke sini, tapi perasaan takut tu dan tipulah kalau tak ada. Especially case macam tarbulence ni. Nak pula bila dapat tahu pasal usagi ni. Kat Hong Kong dan lain-lain tempat siap cancel flight dan kami? boleh pula dalam flight. 

Alhamdulillah. Walaupun flight kami mengalami gegaran kuat, akhirnya selamat sampai. Jangan terkejut kalau saya cakap, sampai sekarang masih trauma. Tapi sampai bila nak trauma? Takkan nak berhenti naik flight kot? Tapi baru-baru ni pun dikejutkan dengan insiden pesawat ATR terhempas (Laos). Fuh, kami berdua besyukur sangat sebab sampai dengan selamat. =D

bersambung ~

|| thanks for readiNG ||


TRAVELOGUE PHILIPPINES
Manila Part 1
Boracay Part 1
Boracay Part 2
Manila Part 2
HOLIDAY IN BORACAY ISLAND | Bercakap lagi pasal Philippines, entry masih belum settle. Hari ni, saya nak bawa anda ke Pulau Boracay. Kenapa orang nak pergi sangat ke Pulau Boracay ni? 

Actually, Boracay is my wishlist for this year. Just cakap-cakap kosong dengan seorang sahabat last year plan nak ke sini. Tak sangka murah rezeki tahun ni dapat pergi. Alhamdulillah.

flight kami seawal pagi. by 8am, dah kena ada airport.

Ramai yang tanya, camana nak pergi Pulau Boracay dari Kuala Lumpur? Tiada direct flight Kuala Lumpur-Boracay. Apa yang perlu ada buat adalah, Kuala Lumpur - Manila, Manila - Caticlan, Aklan. Sampai Caticlan, naik transfer (van) to jetty, then, naik boat to the island. Then dari jetty island, naik pula tut-tut or mini lorry or kalau hotel anda sediakan kereta, that should be ok. Memang leceh. Tapi di sebalik kelecehan, terbentang lautan yang indah. Subhanallah, indah sangat.

So, first of all. as I said, naik flight from Manila to Caticlan. 


terdapat dua flight yang anda boleh naik :

Tapi kami pilih Cebu Pacific dan uniknya (unik kee??), anda kena timbang dahulu berat badan dan juga hand carry untuk dibawa ke dalam flight. 

sesi menimbang. 

dah jelas KENAPA? 

Kat Caticlan ni strict sikit. Especially bila nak balik, Caticlan-Manila. Ada passenger bawa tuna dalam tin pun kena rampas. Maybe dia ingat ikan tu tangkap sendiri dari laut kot. Tapi masa ke Caticlan, I bawa kari Brahim lepas. hehehe. 

dah sampai. hehe. =D

Baru sampai airport, belum sampai pulaunya lagi. masih jauh lagi perjalanan. 

Second, jetty transfer to Tabon Port (terpulang pd hotel anda)


Keluar je dari Airport Boracay, pihak hotel dah tunggu. 
Tapi ni bukan terus ke hotel tau. Dari sini ke Jeti.

Memang layanan 5 stars betul. masuk je bas,
 Kami diberi tuala lembap panas macam dalam flight tu. 

Dari sini ke jeti Tabon Port , ambil masa lebih kurang 20-30 minit. 

Tabon Port
inilah boat untuk ke pulau. tambangnya, dah termasuk dalam pakej yang kami ambil.
p/s: jangan tanya berapa. sebab i takde jawapan. haha

ngeee.. excited =P

dari Tabon Port ke Tambisan Boat Station adalah dalam 15-20 minutes. 

dah sampai.

digalakkan terlebih dahulu, check NEWS dan WEATHER sebelum ke sini.

dan dari Tambisan ke hotel, bergantung pada kenderaan yang hotel anda sediakan. hehehe

kebanyakannya adalah mini lori. haha. cute.

Kat Boracay ni terbahagi ke beberapa bahagian station. Setiap station tu ada jeti tersendiri untuk ke tempat-tempat menarik. Tapi macam kami ni, dahlah wrong timing, alamatnya hanya beberapa bahagian je kami dapat pergi. Takpeeee, Insyallah next time datang lagi. hehe


Mengikut Agoda, Astoria Boracay (Boracay Gold Crown Resort)   ini adalah 5 stars hotel. Tapi kalau time peak, harga hotel kat Boracay ni meningkat berkali ganda dan time peak itu jugalah, weather sangat cantik. phewww..!!

Sementara menunggu bilik kami siap...

layanan kat Astoria ni memang tiptop! 


Menarik tentang Astoria Boracay ni, dia terletak berhampiran dengan The Mall. The Mall tu bukanlah shopping complex, tetapi kawasan membeli-belah if nak beli souvenirs ke dan jalan kaki je ke Starbucks. 

bilik kami 

Dah sampai ke sini mestilah nak SPA bukan? try Mandala Spa yang telah dinobatkan sebagai "Philippines Leading Spa Resort" empat tahun berturut-turut dan beberapa award lain. 

horeyyyyy...

~bersambung~

|| terima kasih sudi baCa ||

TRAVELOGUE PHILIPPINES


Sexy Red Lips