Latest Posts

Showing posts with label FRANKFURT. Show all posts
Showing posts with label FRANKFURT. Show all posts
HOLIDAY IN FRANKFURT

3 hari kat Frankfurt tak banyak benda yang boleh dibuat. Memandangkan badan pun dah letih akibat berjalan sakan kat Swiss, so kitorang decide kat Frankfurt ni jalan santai-santai je. Hehe.


Apa yang best kat Frankfurt ni adalah shopping and makan. Memang jauh beza harga makanan kat sini dengan kat Swiss. Kat Swiss tu kena fikir banyak kali sebab mahal. Hahaha. 

3 hari tu pun tak cukup sebenarnya. First day habiskan kat Wertheim Village Outlet, another day kat Frankfurt city and hari last tu masa suntuk sebelum berlepas balik ke Malaysia. Hehe.

SHOPPING IN FRANKFURT

Kalau korang staff airlines, bolehlah ke Airliner Shop berdekatan dengan airport. Kat situ Tumi, Rimowa, Samsonite dan lain-lain murah (tahap murah gile). Memang diskaun habis. Dengan syarat, tunjukkan kad kerja baru boleh beli.

Peminat Primark, kat Frankfurt pun boleh ada Primark. Hahaha. Murah!!

Wertheim Village Outlet, tak banyak barang high-end brand.

Jangan lupa singgah Zeil Fussgaengerzone.


MATAWANG GERMANY 

Semestinya euro (). Psst, jangan lupa ambil gambar kat logo Euro di bawah ni tau, berhampiran dengan European Central Bank. Wajib! Hahaha.


HALAL FOOD IN FRANKFURT

Paling aku excited sekali Restoran Tatie. Ehem, ehem. Terkejut bak hang ada restoran Tatie kat sini. Hahaha. Bertentangan dengan Frankfurt HBF pula tu. Sila-silakan datang meskipun bukan saya punya. Hahaha.

Makanan Kat Sini Not Bad.. 

Selain dari Tatie, ada satu jalan just jalan kaki je dari European Central Bank and sepanjang tu banyak gila kedai makanan halal yang boleh korang pergi (Munchener Straße). Dekat je dengan Frankfurt HBF. Kalau rajin, just jalan kaki je. Kalau malas, naik tram sudeyyyy! Haha.


PUBLIC TRANSPORT IN FRANKFURT

Kebanyakan masa kitorang naik tram je. Keluar dari Frankfurt HBF terus naik jumpa tram. But dari airport Frankfurt nak ke bandar, korang perlu naik train ke Frankfurt HBF. Tak mahal mana pun harga tiket train and tram kat sini. 


Tapi aku tengok orang kat sini macam ramai je skip beli tiket tram. Itu kena pandai-pandailah. Kalau kena tangkap, pun kena pandai-pandailah jawab ye. Aku memang tak berani nak buat macam tu. Takut kantoi! Hahaha.


And, kitorang sempat rasa naik teksi kat sini. Macam aku cakap kat entry sebelum ni. Teksi kat sini pakai Mercedes. Ala, setakat Mercedes, Audi dan BMW tu apalah sangat kat sini. Ibarat Myvi dengan Proton je. Hahaha. Trylah naik. 


TEMPAT-TEMPAT MENARIK DI FRANKFURT

Tak sempatlah nak cover semua. Nak cerita pengalaman masa pergi sini masa kecik-kecik dulu pun bukan aku ingat sangat. Haha. Tapi adalah beberapa benda yang wajib korang singgah and sememangnya ada dalam list kat notebook aku, seperti :

- Muzium Stadel
- Frankfurter Romer (Romerberg)
- The Main Tower
- Adolf Wagner
- Palmergarten


______________________________________________

Aku suka Frankfurt tapi bukan penduduk dia. Macam takut sikit nak keluar malam. Haha. Tapi students Malaysia kat sini cakap keluar je and orang-orang kat sini tak kacau orang pun. Lain orang lain perasaannya kot. Tapi jujur aku takut.


Kat sini pun banyak kes pickpocket. Kenalah hati-hati kalau keluar. Dulu arwah abah kehilangan beg laptop dalam sekelip mata je. Masa nak check in hotel, letak kejap kat lantai, then berdesup hilang. Pantas diorang buat kerja. 


Tak puaslah 3 hari kat Frankfurt. I need more. Dulu pun sama juga datang kejap je. Hurm, maybe next time kena lama sikit kat Germany memandangkan Germany ni pun banyak tempat-tempat menarik especially kat bahagian countryside.


Trip baru-baru ni memang sebak. Sesekali airmata tumpah mengalir di pipi. Tak mampu menahan diri dari terus menangis mengingatinya. Rindunya ya Allah. Siapa sangkakan, pergi holiday, bergelak ketawa, makan sama-sama .. Sekali balik, orang tersayang jatuh sakit dan beberapa minggu selepas tu meninggal dunia. Memang meninggalkan kesan mendalam betul.

Itulah yang aku alami. Kesannya sampai sekarang. Sedih dan pedih.

Last trip dengan ayahanda, aku nekad. One day aku akan datang lagi. Dengan teman hidup. I will repeat the moment meskipun feelingnya berlainan sama sekali. Alhamdulillah, wish menjadi kenyataan. Syukur!

BEFORE AND AFTER

Manhattan Hotel : Frankfurt, Germany
Pilatus Hotel : Lucerne Switzerland

(pssst, gambar kat atas ni tahun 1997, gambar terakhir dengan dia sikit je)

10 tahun lepas, sumpah aku menyesal. Kalaulah aku tahu itulah trip terakhir dengannya, akan ku habiskan kodak kamera dengan ambil gambar dia je. Aku tak sangka, dia demam dan penat kat bilik tu antara tanda-tanda dia akan pergi buat selamanya. Balik-balik dia jatuh sakit, kanser stage 4. Ingatkan demam biasa je. Sobsob.

Sempena 10 tahun pemergiannya, aku kembali ke tempat favourite dia, Switzerland. Merakam kenangan di tempat yang sama.

Abah, I miss you so much. Rindu abah. T_T

Kenangan di Zurich Semasa Trip Terakhir   December 2004 dengannya. Dalam gambar bersama mak tiri disnap oleh arwah abah.

Actually plan awal nak ke Amerika, tapi bila terdengar ura-ura mengatakan Malaysia Airlines bakal menamatkan laluan ke Frankfurt, terus cepat-cepat decide untuk ke Frankfurt. Hehehe. Dah lama gila tak pergi sini. Tu timbul idea nak buat 'Trip Memperingati 10 Tahun Pemergian Ayahanda' sebab last ke sini dengan dia dulu. T_T

Tak sampai seminggu balik Malaysia, keluar news 'Laluan Malaysia Airlines Ke Frankfurt Bakal Ditutup Pada Mei Nanti'. Fuh, nasib sempat! Hahaha.

Apa yang best kat Frankfurt ni? Kitorang tak sempat nak discover semua. Sebab kitorang kat sini hanya 3 hari 2 malam je. First day sampai lewat petang, hari kedua banyaklah masa tapi terspend kat outlet dan hari ketiga pula da kena pulang ke Malaysia. Rasa menyesal pula tak extend lama sikit. Sobsob. Tapi paling lama spend masa kat Wertheim Village Outlet Frankfurt. 


Memula pepagi tu macam nak berjalan-jalan di bandar Frankfurt. Tapi entah camana terbeli tiket bas untuk ke Wertheim Village Outlet. Menyesal juga wei. Kat sini takdelah semegah macam Bicester Village. Lagi boring dari Ashford Designer Outlet kat UK. Tak banyak barang barang best.

6 jam berada kat sini rasa macam wasting time pulak. Hahaha.

Wertheim Village Outlet
Wertheim Village Shopping Village

Al-kisah camana terbeli tiket bas tu. Mula-mula nak ke Frankfurt Main Hauptbahnhof, sekali ternampak bas ni kat tepi. Tak sempat nak cakap no, Encik H dah beli tiket dulu. Aiseyman, terus kelu lidah nak cakap. Hahaha. Ikut jelah, lagipun tak pernah pergi outlet ni lagi.


Jauh gila perjalanan dari bandar Frankfurt ke Outlet ni. Lebih kurang 2 jam gitu. Ingatkan dekat. Hahaha. Tambah lagi penyesalan dalam hati. Nasiblah dalam bas ada free wifi, Yeay!

Dah Sampai ... !!

Wertheim Village Outlet ni antara premium outlet di bawah kelolaan Chic Outlet Shopping Europe. Kalau tak silap dulu, Enrich Malaysia Airlines pernah hantar email, shopping kat Chic Outlet ni dapat reward. Aku tak pasti masih wujud ke tak reward ni sebab aku takde kad Enrich. Haha.

Setiap outlet di bawah Chic Outlet Shopping ni memang lain benar feelingnya. Jenama-jenama yang ada pun tak sama kat every outlet. Korang kena check dulu kat website dia sebelum pergi. Jangan jadi macam aku ok!


Antara jenama ada kat sini seperti Ralph Lauren, Bally, Tumi, Escada, Versace, True Religion, 7 For All Mankind, Tommy Hilfilger, Swarovski, Coach, Longchamp, Samsonite, Pandora, Michael Kors, Furla, L'occitane, Hugo Boss, Fred Perry, Aigner dan lain-lain.

Ada juga jenama high street macam Nike, Bench, Converse, Birkenstock, Fossil, Guess, Lacoste, Levi's, Puma, Superdry dan lain-lain.

Tapi aku rasa macam murahlah barang-barang kat sini. Hurm!!

Hah, Penat!!

Kalau korang tak tau nak buat apa kat Frankfurt, bolehlah pergi sini. Otherwise, boleh je skip outlet ni. Shopping kat bandar pun okay juga. Ada Primark segala bagai tu. Jangan lupa claim VAT. 

Dari 10, aku bagi 5 bintang kat outlet ni. Kurang menggembirakan! Hahaha.

Sexy Red Lips