Latest Posts

Showing posts with label ISLAND. Show all posts
Showing posts with label ISLAND. Show all posts
Dah puas menghitamkan diri kat pulau dan pantai, kini tibalah masa kita mengabdikan diri sambil menghirup udara segar kat Krabi pula. Semestinya di kawasan hijau yang diserikan dengan bunyi air terjun dan kicauan burung.

Krabi ni more than island and beach. Bawalah anak korang ke sini, mesti diorang teruja. Banyak je aktiviti nature kat Krabi ni seperti rock climbing, kayaking, mandi air terjun, water rafting dan lain-lain lagi. Tapi semestinya korang kena amek pakej yang bersesuaian dengan bajet korang.

Nak pergi satu je pun boleh. Dulu aku just pergi elephant safari tu je. Maklumla time tu bajet tipis. So this time, amek lebih sikit dan pakej tu merangkumi empat tempat dengan bayaran 3200 baht untuk 2 orang kanak-kanak dan 3 orang dewasa (Zara 2 tahun diorang kira free). Okaylah tu kan?

3200 baht tu termasuk hot spring waterfall, emerald pool, tiger cave (tak amek pakej tapi diorang bagi free), elephant safari, baby elephant show dan makan tengahari untuk 5 orang.

Pepagi lagi diorang dah tercegat kat hotel. Ingatkan pergi ramai-ramai. Rupa-rupanya naik van yang muat 12 orang tu. Baguslah, selesa sikit. Hihi.

HOT SPRING WATERFALL KRABI

Namtok Ron Khlong Tom ni kawasan dia kecil je. Tapi menjadi tumpuan orang ramai kerana airnya memang semulajadi mengalir. Air panas dan air sejuk sungai terkumpul di cerun dan membentuk satu lata yang seakan-akan sama seperti jacuzzi. Haa, tapi tak boleh mandi lama sangat. Diorang tak galakkan. Paling tidak pun dalam 20 minit macam tu. Lebih dari tu, korang tanggunglah sendiri.

P/s : Korang perlu berjalan sikit untuk sampai ke sini. 

HOT SPRING WATERFALL KRABI
HOT SPRING WATERFALL KRABI
HOT SPRING WATERFALL KRABI

EMERALD POOL & BLUE POOL KRABI

Salah satu tarikan kat Krabi ni adalah Emerald Pool. Tapi nak masuk sini azab wei!! Korang kena berjalan sejauh 800km untuk sampai ke Emerald Pool ni dan kalau nak pergi Blue Pool pula tambah lagi 600 meter. Tapi bila sampai ke kawasan ni memang automatik penat tu hilang.

Warna kat Emerald Pool dan Blue Pool ni memang semulajadi disebabkan bakteria, mineral dan batu kapur bercampur. Tapi bagus untuk kulit. Buat kulit korang bertambah licin dan awet muda. 

EMERALD POOL
Emerald Pool

Salah satu magik kat Blue Pool ni kalau korang tepuk ramai-ramai, the spring will pop up more quickly. Eh bukan silap mata tau. Tapi semulajadi. By the way, kat Blue Pool ni tak boleh mandi.


TIGER CAVE KRABI

Kitorang tak berjalan masuk ke Tiger Cave ni sebab dah penat gila. Tambah lagi, masa lunch kat Emerald Pool, kitorang terlambat sikit (tukar baju bebudak ni.. public toilet dia kotor). Nasib agent tapaukan lunch. So sementara diorang masuk, kitorang melantaklah. 

Actually kitorang amek pakej 3 je tak termasuk ni, tapi sebab lagi satu family tu amek sekali Tiger Cave maka agent tu kata sekali harunglah. Tak payah bayar.. Rejeki ye dop? Syukur.


ELEPHANT SAFARI KRABI

Ini kali kedua aku sampai sini. Ikutkan hati tak nak dah naik gajah ni lagi. Tak sampai hati wei. Tapi terpaksa demi nak teman Ariez dan bebudak ni pun first time naik gajah. Kat London takde naik gajah ni semua. Naik gajah kat sini tak macam naik gajah kat zoo. Siap ada pertunjukan baby elephant lagi. Cuma aku sedih bila mengenang video diorang treat gajah-gajah ni kat youtube. T_T

Boleh rujuk entri lama :
NAIK GAJAH DI KRABI


Krabi, KRABI, Krabi .. Tak bosan ke asyik ke Krabi??

Sejujurnya, aku try elak nak pergi sini. Rasa banyak lagi pulau kat Thailand yang aku tak sampai lagi. Tapi kalau ikut dari segi aktiviti melibatkan keluarga, Krabi antara yang paling atas dalam list.

Krabi bukan setakat snorkeling dan lepak kat tepi pantai semata-mata. Lebih dari tu. Makan, minum, island hopping, nature, culture, massage, pondan (ops) dan lain-lain lagi.

Pergi Krabi, stay area Aonang tau!

Dari Malaysia, kitorang naik Airasia. Sampai je sana, hotel transfer dah menanti. Actually kalau book via hotel ni agak mahal la (800 baht). Better amek je teksi kat luar airport (600 baht). Nak jimat lagi, naiklah bas. Tapi lamalah nak sampai. Remember, time is so precious! Kahkah.

Kereta ni dilengkapi dengan wifi.

HARI PERTAMA :
1.40 pm : Tiba di Krabi
2.40 pm : Sampai di hotel, check-in & rehat di Princeville
5 pm : Jalan area Ao Nang
6.30 pm : Early Dinner kat Restoran Bamboo
8 pm : Massage time 


Hari pertama more to relax memandangkan ni kali pertama kakak and anak-anak dia sampai Krabi. Massage WAJIB tiap-tiap malam. Hahaha. Murah wei. Thai massage around 200 baht (RM24/sejam). Kat Malaysia mana nak dapat harga macam tu kan?? 

HARI KEDUA :
7.30 am : Breakfast kat hotel
8.25 : Berkumpul di Ao Nang
8.30 am : Island hopping start (Phi-phi Island Tour)
5 pm Balik dari Island Hopping
5.30 pm : Continue di Swimming Pool Hotel
7 pm : Dinner di Restoran Bangboo (lain tau dengan Bamboo)
9 pm : Massage again! hahahahaha

Sayangnya, kitorang tak boleh pergi ke tempat paling famous (tempat Leonardo Di Caprio berlakon) - Maya Bay disebabkan cuaca tak elok. Aku memang tak recommend korang pergi akhir Ogos-Disember sebab monsun. Akhir Ogos ni kira permulaan monsun. T_T

Untuk Phi Phi Island Hopping ni, boleh refer entri lama :


HARI KETIGA :
8 am : Breakfast kat hotel
8.30 am : Pick up tiba di hotel
8.35 am : Safari & Nature Tour
- Stream Waterfall
- Emerald Pool
- Tiger Cave Temple
- Elephant Safari
4 pm : Kembali ke hotel & rehat
5 pm : Lepak pantai depan hotel (Ao Nang Beach)
8 pm : Dinner at Bangboo (again!!)
9 pm : Massage time


Hari ketiga, Encik H datang Krabi. Yeay!! Sukalah bebudak tu uncle favourite diorang datang. Hari ketiga ni more to nature. Lagi banyak berjalan kaki sebenarnya. Nak masuk Emerald Pool tu dalam 800 meter, pergi balik 1.6 km. Kalau masuk lagi ke Blue Pool, tambah lagi 600 meter (sehala). Sama juga dengan Stream Waterfall. Cuma ke Elephant Safari je tak penat. 

Yang ni aku tak buat entri khas lagi pasal nature tour ni. Next entrilah ye. Sabar!!

HARI KEEMPAT :

Hari keempat, tinggallah kami berdua. Sebab kakak dan anak-anak dia dah balik awal-awal pagi lagi. Hari keempat, kitorang habiskan masa pergi 4 islands. Ini first time aku ke sini. Not badlah. 4 islands ni dekat je dengan pantai Krabi. Habis pun cepat, by 4pm dah habis.

8 am : Breakfast di hotel
8.30 am : Pick up dan berkumpul di Ao Nang
8.45 am : Start 4 islands tour
4 pm : Tiba di pantai Ao Nang balik dan balik hotel
4.30 pm : Ambil tuktuk ke gerai Halal Ao Nang
6.30 pm : Jalan kaki balik hotel & survey harga souvenir
8.30 pm : Dinner kat Lemon Seafood Restoran
9 pm : Massage time

** Kalau naik tuk-tuk, rajin-rajinlah minta tawar **


HARI KELIMA :

Hari kelima adalah hari terakhir kat Krabi. Flight jam 510 petang. Banyaaaaaaaaaaaaakkk lagi masa kitorang ada. Kalau hari-hari sebelumnya, kitorang ending dengan massage, hari terakhir ni, kitorang mulakan dengan massage. Hehehe.

9.00 am : Breakfast kat Hotel
11 am : Check out hotel & simpan barang kat hotel
1130 am : Massage time 
1240 pm : Jalan-jalan sekitar Ao Nang 
3 pm : Teksi sampai dan gerak ke airport

Walaupun perjalanan sejam lebih dari Krabi ke Kuala Lumpur dengan flight, tapi sumpah ini antara pengalaman yang sangat-sangat menakutkan!! Sepanjang perjalanan cuaca kurang baik. Kalau sebelum ni, turbulence hanya menamatkan seketika minuman panas, tapi hari tu dengan stewardess sekali, pilot tu suruh duduk. Memang sangat-sangat menakutkan wei.. Macam naik roller coaster! Haha.



Dah acapkali ke Krabi, tapi banyak lagi tempat yang aku tak pergi dan banyak lagi aktiviti aku tak buat. Macam Hong island, James Bond Island dan lain-lain lagi. Korang kalau ke Krabi, planlah jadual dengan betul. Kebanyakan tour bermula jam 8.30 pagi. 

Sebelum ni stay di Ao Nang View La Villa (bajet hotel) dan terkini stay di Princeville Hotel, lokasi yang meletup!! Hahahaha. Both ada pros and cons. ;)

Untuk rujukan, boleh baca entri lepas :
3) Krabi Weekend Night Market
4) Howdy Relaxing Hotel, Krabi Town
5) Berkayak di Krabi
6) Phi Phi Island Tour
7) Elephant Safari Krabi
8) Had Noppharathara Park Krabi
9) Ao Nang View La Villa
10) Sewa Motosikal Murah di Krabi
11) Percutian Bajet ke Krabi

Next entri : 
1) Princeville Krabi
2) Elephant Safari & Nature Tour
3) 4 Islands Tour

Peta Krabi

Antara Pulau Redang dan Pulau Perhentian, kalau korang nak bawa anak-anak pergi bercuti, aku suggest Pulau Redang. Kerana kat sini mempunyai penginapan yang lebih selesa jika dibandingkan dengan Pulau Perhentian. Kemudahan yang ada kat sini pun cukup. 

Kalau kat Perhentian tu, kebanyakannya chalet. Tapi ikut andalah. Lain orang, lain seleranya.

Mengenai penginapan yang ada kat Pulau Redang, salah satunya adalah Laguna Redang Island Resort. Resort bertaraf empat bintang ni bukan saja cantik malah memberikan anda percutian yang sangat menenangkan dan bermakna bagi mereka yang rindukan 'panggilan pulau'.

Laguna Redang Island Resort



Laguna Island ni juga mempunyai pantainya sendiri di Pantai Pasir Panjang. Air laut yang jernih dan kebiruan, pasirnya keputihan dan halus menambahkan lagi mood percutian bagi mereka yang berkunjung ke sini. Kalau tak nak mandi laut takpe, resort ni mempunyai kolam renang yang luas. 


Kalau nak ke sini, korang tak perlu susah-susah ke Besut. Kerana terdapat perkhidmatan feri yang disediakan oleh Laguna Redang di jeti Syahbandar, Kuala Terengganu. Aku tahu, letihkan nak drive jejauh? Kalau naik flight sampai Kuala Terengganu pun, just amek teksi ke jeti Syahbandar je.


Kat Pulau Redang ni ada banyak resort salah satunya Laguna lah. Dah sampai jeti di Pulau Redang, kalau malas naik je pengangkutan yang disediakan. Arghh, kalau malas!! Kalau rajin jalan kaki je wei. Dekat gila !!! Hahahahaha. (sorry, aku memang pemalas =P)

Thank you Tourism Terengganu kerana menaja kami .. Wink, wink!!

LAGUNA REDANG ISLAND RESORT

Front Desk
 
Sunrise di Pulau Redang
Food court & massage centre
Coffee House & Restaurant 
 
Pantai Laguna ... Nice kan?
 
Nak snorkeling? Diving? Jomlah meniti titi ni...
Hurm ...
Jogging ... Kahkah
Volleyball beach

Yang bawah ni special sikit sebab ia pernah dijadikan sebagai lokasi penggambaran filem Hong Kong, "SUMMER HOLIDAY". Bangunan ini dibina dan dinamakan sebagai More More Tea Inn khas untuk filem ini dan sekarang dijadikan sebagai kedai souvenir.


Penat pusing-pusing, kita kembali ke bilik.  Hari tu, aku ditempatkan di bilik Deluxe Garden. Memang selesalah. Pasal tv, mereka masih menggunakan TV lama. Tapi so what? Pergi pulau untuk bercuti. Lupakan kejap gadget and blablabla. Hahaha ..

 

Setiap bilik ada balkoni. Cumanya bilik aku menghadap ke belakang. Tapi ini pun kena jaga-jaga. Sebab banyak monyet kat sini. Kahkah. Kalau bebudak sukalah. Ye dop??  Tapi jangan sesekali bagi diorang makan. Kalau tak ............. pepahamlah sendiri yo?


Line telefon pula, aku rasa bergantung pada line telefon. Aku pakai Celcom and sangat-sangat low kat sini. Member lagi sorang pakai Maxis, line full pulak. Kalau emergency sangat, kat sini ada Internet Room. Kalau nak senang lagi, pergi je lobi sebab kat sana ada free wifi. Hiks!

Internet Room
Medical Room/klinik
Khas untuk kami sempena Squidjigging Fest.. kihkih
Malam-malam ada liveband kat sini
Beach Club & Karaoke
Where and where??
Peta resort ni .. Besarkan? Boleh sesat!! Huhu

Memang aku suggest kepada mereka yang ada anak kecil tu untuk datang menginap kat sini. Tak terhad kepada aktiviti pulau je, macam-macam benda ada. Selesa satu hal, kemudahan tu penting. Bila kemudahan lengkap, mesti hati pun lega. 

Tapi semuanya terpulang pada bajet. Tepuk dada, tanya selera. Selamat Bercuti !!!

__________________________________

Thank you Tourism Terengganu & Gaya Travel Magazine .. 

Sexy Red Lips