Latest Posts

Showing posts with label JAKARTA. Show all posts
Showing posts with label JAKARTA. Show all posts
Hai .. Assalamualaikum semua.

Puaslah fikir nak update apa lagi ye pasal Jakarta. Memandangkan dulu dah banyak kali cerita pasal ibukota Indonesia yang terkenal dengan 'macet' ni. Tapi macet-macet tu la yang aku suka. Nampak meriah sikit berbanding pergi kawasan yang sunyi sepi dan ngeri. Muahaha.

Holla Jakarta

Baru aku teringat, aku belum lagi cerita pasal Somerset Berlian Jakarta. Somerset Berlian Jakarta ni ada dua, satu untuk resident satu lagi hotel. Tapi masa aku pergi hari tu, ramai gila orang arab yang stay sini. Maybe sebab dekat dengan shopping mall macam Senayan and etc tu kot.

 
Somerset Berlian Jakarta

Kitorang stay 3 hari 2 malam dan ambil 2 apartment jenis 3 bedroom deluxe. Walaupun lokasinya berdekatan dengan Senayan City Mall dan bertaraf 5 bintang, tapi harganya tak mahal mana pun. Untuk 3 bedroom deluxe around RM450 termasuk tax. Murahkan?


Kat pintu masuk ada kolam ikan dan kolam kura-kura

Kalau korang pergi bercuti dengan keluarga, aku suggest stay sini. Selesa, dekat dengan tempat shopping dan tenang je. Lebih spesifik lagi, hotel ni terletak kat kawasan elite Permata Hijau. Buka tingkap je, nampak rumah-rumah bungalow besar. *telan airliur jela tengok rumah kat sini*


Front Desk

Waiting Area

Internet Corner
Restoran
Swimming Pool
Kids Area
Lift

Dua-dua apartment lebih kurang sama. Cuma tingkat je berbeza, tingkat 2 dan tingkat 11. Tingkat 2, kakak dan family dia. Tingkat 11, mummy, Alia  and me. Kalau nak view cantik, baiklah tingkat ataskan?? Ngeeee...

JENIS : 3 BEDROOM DELUXE

Luas dan selesa
Ruang Tamu
Master Bedroom
Bilik Kedua
Bilik Ketiga
Toilet Share Untuk Bilik Kedua dan Ketiga
Bilik Menggosok
Free
 
Dapur
Tempat Basuh Baju
Tandas Cangkung Pun Ada.. Hahahaha. Legend!
Mummy Gembira, Anak-anaknya pun gembira.. Hehehe

Best tak?? Bestkan?? Lengkap!! FREE Wifi?? Haruslah ada. Cuma agak lembab sikit. Hahaha. But its okay. Bukan selalu kat bilik pun. Most of the time kat luar. Ngeee.

Secara keseluruhannya, puas hati dengan hotel ni. Layanan staff dia, kemudahan dia, lokasi dia ... Cuma, cuma, cuma ...... breakfast dia je, tak banyak pilihan. Semuanya okay!

Pemandangan Swimming Pool Dari Atas
Pemandangan Luar .. Rumah-rumah Kat Sini Besar Gila!! 

Masa kat sini, sempatlah saudara dari Padang datang and join us for lunch. Lama tak balik kampung Bukit Tinggi, Insyallah tahun depan. Hehehe.


_______________________________________

** Gambar menggunakan Go Pro Hero4, Iphone 5 dan Lumix GF7.

Hola ... Assalamualaikum..

Semua sihat? Ada yang plan nak ke Jakarta? Haa, yang mana plan tu mesti tengah cari supir (driver) kan? Nak jalan kat Jakarta ni senang bila ada supir. Kalau naik teksi pun senang. Cuma kalau teksi stuck time macet tu, meter dia masih berjalan. Agak sakitlah nak bayar. Hahaha.

Tapi kalau ada supir, semuanya jadi senang. Kau suruh je diorang bawa pergi mana. Tol, minyak dan perkhidmatan semua dah termasuk dalam bayaran. Dari pagi sampai tengah malam .. 24 jamlah ...!! Tak payah pening-pening. Dari sini ke sana, sana ke situ .. Memana jelah.. Semua diorang boleh bawakkan. 

Kalau setakat pergi Jakarta, just nak pergi 2-3 tempat naik teksi je. Kalau stay kawasan yang ada tuk-tuk, naik tuk-tuk je. Tapi tak semua kawasan ada tuk-tuk. Tak semua kawasan senang dapat teksi. Itu masalahnya. Haaa!


Eh, banyak cakap pulakkan? Hahaha. Aku rasa aku belum up lagi entri pasal supir. (kalau ada pun, aku dah lupa .. hahaha). Dalam banyak-banyak supir, ada a few yang jadi favourite. Salah satu Pak Taufiq. Aku tahu ramai yang dah guna khidmat Pak Taufiq. 

Kengkawan aku pun ramai dah guna khidmat dia. Kalau korang tanya aku, aku memang suggest Pak Taufiq and etc. Dia tahu mana tempat shopping best, tempat makan best. Tapi kenalah cakap bajet korang. Kang dia bawa tempat mahal, kan dah parah?? Hahaha.

As usual, beberapa hari sebelum pergi aku whatsapp Pak Taufiq. Dengan dia ni, ko whatsapp je. Tak perlu call. Jimat sikit. Haha. 

Rm450 sehari untuk van besar ... 

Apa yang perlu ko tanya??
- harga terkini untuk berapa orang yang datang (jangan lupa minta diskaun)
- kalau nak pergi Bandung, tanya sekali berapa rm
- jangan lupa survey tempat mana ko nak pergi, then tunjuk list tu kat dia
- kalau boleh elakkan pergi tempat shopping banyak sangat. u gonna waste ur time berjam-jam dalam tu. kan? kan?


Perlu ke tak supir kat Jakarta? Jawapan aku perlu jika ko nak pergi banyak tempat. 

Kalau nak pergi shopping, silalah ke ITC, Pasar Pagi Mangga Dua, Mayestik, Thamrin dan Tanah Abang. 

Kalau nak pergi beli barang kahwin, silalah pergi Pasar Tibet Ramayana (kad kahwin & doorgift), Tanahabang, Mayestik, ITC Cempaka Emas & etc.

Kalau nak pergi tempat pelancongan, silalah pergi Ancol, Taman Mini Indonesia, Tugu Monas, & etc ..

Kalau nak pergi makan, silalah ke Nasi Padang Sederhana, Nasi Padang Garuda, Jalan Sabang, Pondok Sedap Malam dan lain-lain.


Kalau datang Jakarta, jangan lupa contact Pak Taufiq .. Tunjuk je entri ni kat dia .. Pastu jangan minta diskaun!! Hehehehehe. Selamat berlibur!

Pak Taufiq 
+62 878 213 57 597

Gittewwww!! Tajuk tak tahan. Haha. Ramai yang tanya, apesal blog aku senyap je beberapa minggu ni? Dah tak travel ke? Takdela. Ogos lepas, aku terlampau sibuk. Sampaikan nak buka laptop pun macam kena curi-curi masa. Most of the time kat luar. T_T

Jarang-jarang sekali berada kat rumah. Hari ni kat Johor, besok dah masuk Singapore, balik dari Singapore besoknya ke Jakarta dan blablabla. Huh! Itulah rutin bila orang London balik Malaysia. I have to entertain them as much as I can. Diorang memang jarang balik, sekali balik mesti buat #holidaymarathon. Now diorang dah balik ke sana balik and I'm back to normal routine. Yeah!

OOTD kat Dubai ... Hahaha.

Kalau korang follow Instagram aku (@izzatihazrul) atau FB, dapatlah tengok apa aku update hari-hari. Memang agak sibuk but seriously bila jauh dari komputer ni, dapatlah enjoy sikit. Kalau tak, tangan mesti rasa nak update blog. Kihkih. =P

1) Avillion Port Dickson

First sekali kami pergi Avillion Port Dickson. Ni kira belanja diorang stay sana for one night. After survey this place last year, rasa macam best pula bawa bebudak datang sini. Lebih-lebih lagi swimming pool dia buka 24 jam. Seronoklah bebudak ni. Pepagi pula ada sesi bagi makan binatang. Memang perfect for family holiday lah.


2) City Park Seremban 2

Ini berhampiran dengan rumah. Tak sahlah kalau tak datang sini. Petang-petang beli makanan ikan, bagi makan kat ikan and kura-kura. Best place untuk beriadah bersama keluarga petang-petang.

3) D'Tempat Country Club

Club house paling cool kat Seremban jatuh kepada D'Tempat Country Club, Bandar Sri Sendayan. Jeles aku kat penduduk BSS ni. Mau taknya, kat sini ada macam-macam. Ada swimming pool bersaiz olimpik, pusat bowling, restoran jepun, restoran western, gym, dewan, jacuzzi, reading room, spa dan lain-lain lagi. Nak masuk sini bukan sebarangan orang boleh. Harus ditemani oleh penduduk yang menetap di Bandar Sri Sendayan ni tau!


4) Singapore

Then, road trip ke Singapore. Ni semua last minute. Takde plan awal-awal. Besok nak pergi, hari ni baru plan. Selalu macam tu. Baik yang ni, Jakarta and Krabi pun sama. Biasa plan-plan lah tak jadi. Oh ya, kami pergi wrong timing. Sehari sebelum Singapore menyambut kemerdekaan. Menangis gaklah nak bayar hotel. Semua jadi mahal. Dari ratus-ratus boleh cecah ribuan. Nasiblah Malaysia kalau nak merdeka takde naik harga sampai macam ni kan? Sedih.

5) Legoland, Hello Kitty & JPO

Dari Singapore turun balik ke Johor. Kali ni mummy and Arin join sekali. So banyak tempat kitorang pergi. Legoland, Hello Kitty, JPO dan lain-lain lagi. Time very limited. Tak sempat singgah kampung kat Muar. Sebab besoknya tu lepas mandi manda kat Legoland, kena rushing balik ke Seremban and get ready for morning flight. Penat wei.. Sumpah!!


6) Jakarta, Indonesia

Untungnyalah jadi bebudak. Bebudak nak pergi Kidzania, maka bapaknya pun turutkan juga. Macam kat Malaysia takde Kidzania pulakkan? Memanglah ada. Tapi kat Jakarta punya, diorang cakap lagi best compare dengan Malaysia. While the kids and their father enjoy kat dalam Kidzania, yang wanita pula ke tempat shopping. Hahaha.


7) Krabi, Thailand

Ikut hati aku malas nak pergi Krabi. Mana follow blog aku pun mesti rasa dah menyampah. Asyik-asyik Krabi. Tapi itulah tempat yang sesuai untuk family vacation. Kalau Phuket tu macam terlebih ke club and etc. Kalau Krabi banyak tempat relax and leisure. Semuanya terpulang pada citarasa.

Yang ni pun last minute plan juga macam Jakarta and Singapore. Tapi nasiblah tak semahal Singapore meskipun duit kita drop. (wei, terasa okay! sobsobsob). Berada kat Krabi selama 5 hari 4 malam, balik terus jadi hitam.. *Nangis*


8) Jumpstreet KL

Yang ni tak payah komenlah. Siapa dah ke sini? Kalau nak tahu lebih, rujuklah entri lama. Hehe.


9) A'Famosa Melaka

Beberapa hari sebelum diorang balik tu, sempatlah kitorang ke A'Famosa Resort Melaka. Yang ni bawa bebudak semua. Yang peliknya, dah tak ramai orang. Sunyi dan sepi. Pelikkan? Tapi bila aku up status, rupa-rupanya orang tak dapat gaji lagi. Plus, kan raya hari tu orang dapat gaji awal.

Tapi still pelik, boleh kira berapa ramai kat A'Famosa tu. Baik kat Safari mahupun kat Waterpark. Benda sama terjadi kat Legoland Themepark juga. Tak ramai orang!! tapi kalau Legoland Waterpark tu ramai sikit. Hurm..


10) Dubai, UAE

Sebenarnya terkilan juga sebab kurang 3 hari spend time dengan bebudak ni dan tak sempat nak hantar diorang ke airport. So last week, aku join trip Dubai Tourism and Emirates ke Dubai. Trip yang sangat menyeronokkan tapi letih gila wei. Hahaha.

Ini bukan kali pertama ke Dubai tapi yang ni memang syok habis. Sempatlah merasa melancong ala-ala orang kaya. Kahkahkah. Dapat merasa kelas pertama dan business Emirates, pergi tempat-tempat tarikan kat Dubai dan banyak lagilah. Kalau ikutkan, semuanya aku tak mampu. Mahal-mahal belaka tapi menyeronokkan. Alhamdulillah. terima kasih Dubai Tourism dan Emirates Airlines.


____________________________________________________

Percutian ni takkan bermakna tanpa abang ipar dan kakak. Sebab diorang sponsor semua trip ni except Port Dickson and Dubai. Thank you so much. And also, thank you to Dubai Tourism dan Emirates Airlines. Semuanya bestlah. Alhamdulillah, syukur!

Okay, back to normal routine. Eh, hai pembaca blog Kisah Tatie!! :)

and finally, the last entry about Jakarta trip.. wohooooo...fuh! lega... okay, saje buat 2 hari berturut-turut sebab nak abeskan cepat review pasal jakarta trip. so, i boleh review pasal wedding plak pasni. too many stories to share.. idea pun makin membuak2.. hahaha...




last day sangat relax.. nothing yang nak diceritakan pun .. da nama last day.. for sure, takde yang menarik. but nak cerita jugak. hahaha.


*di luar hotel*

the last day kat jakarta, ieqa and i ada masa sampai jam 6 pm sahaja untuk merayau2 di sekitar cengkareng. what i did to kill my time adalah bersiar2 di sekitar hotel.

like seriously, PAHALA SEHAT tu punya gambar very menakutkan!



but very sad, mall yang terdekat adalah taman palim mall..(sangat bosan and ada carrefour shj) .. so, kami pun mengambil taxi ...


bluebird taxi still the best taxi @ Indonesia

i decided nak pergi ke Pluit.. nak ke Kamal takut stuck kat jam.. nak pegi Pantai Ancol, macam tak sempat.. so, Pluit sahaja lah yang terdekat.. keadaan jalan yang agak macet, nasib baikla si driver taxi tu tahu shortcut..


kalau ke Jakarta, jangan lupa singgah Breadtalk dia. memang kat Malaysia ada.. tapi kat Jakarta, lagi sedap dan banyak variety! so yummy!!! 


 perut dah kenyang .. duit semakin nipis ..
okay dah JOM balik



i saw this masa otw back to hotel
sumpah scary!!!!
ahli gigi.. what?? klinik gigi???
________________________________

okay tiba masa untuk pulang dan tamatlah travel journal for Jakarta^August.
vacation terakhir sebagai orang bujang .. hehehe :p

Sexy Red Lips