Latest Posts

Showing posts with label KLM AIRLINES. Show all posts
Showing posts with label KLM AIRLINES. Show all posts
ASSALAMUALAIKUM

Trip kali ini adalah ke Jakarta untuk persiapan kahwin. Haaa?? Beli barang kat kahwin kat Jakarta?? Oh btw, Happy 11th Ramadan and Happy 8th Tunang-sary love. hahaha. Time flies so fast. da 8 bulan rupanya aku tunang. Now counting days nak jadi bini .. Trip kali ini adalah bulan Ramadan. Pengalaman Bercuti di Bulan Puasa? So awesome!! Hahaha.

So, let me start my journal pasal short trip to jakarta tempoh hari.. As you know, saya ke sana 5 hari sahaja dan masa adalah sangat2 terhad. Mujurlah, ini bukan kali pertama saya ke sana, and kali ni, saya pergi bersama teman segila, Haziqah Yusof. Trip ni juga hadiah buat Haziqah sebab dia antara orang penting for my wedding ceremony nanti. Thanks babe. Hope kau enjoy sepanjang trip ke jakarta ni.. :D

5 days di sana, pengalaman berbeza-beza coz, kami menginap di 3 hotel berlainan. 5 stars, 4 stars and 3 stars ... So, let me start with .....

"MY FIRST DAY AT JAKARTA" ... 5 August 2011.


First of all, trip saya ke jakarta kali ini adalah untuk mengambil ke semua kad-kad undangan yang di tempah kat sana. kad apa dan di mana? I will reveal kat entry akan datang. reveal sekarang tak beberapa nak suprise kan... Plus, entry ni about travel journal. hahaha. *bajet je lebih*

Why i chose klm as my flight to jakarta? first, KLM sangat murah!! tak perlu tunggu time bertahun2 nak dapatkan harga murah. tiket ke jakarta rm357 ONLY!!! Dan dia selalu buat promo. Lebih-lebih lagi time matta fair ni. Memang sangat murah.

Selain tu, makanan juga disediakan. Entertainment pon ada. So takdela bosan pandang kiri kanan atas bawah sepanjang 2 jam perjalanan yang membosankan. Pastu, bagi sesiapa nak feeling2 ala2 pergi negara omputih, naiklah flight ni... Ramai mat salleh you.. Hekkk elehhh dah kata KLM, memangla ramai mat salleh. hahahaha

Makanan dari malaysia-jakarta adalah mee dan dari jakarta-malaysia adalah nasi briyani. jangan khuatir, makanan yang dihidangkan adalah halal.

Selain tu, anda juga tak perlu risau pasal tertinggal flight or mungkin nak extend hari anda di Jakarta. Just bayar rm100 sahaja untuk tukar hari. Kalau AA, i think, hai.. hai.. bye.. bye..



my travel partner : haziqah

_________________________

KUL-CGK
4.20pm -5.30pm
(2 hours flight)

sampai2 sahaja waktu berbuka. wohoooo...
sini buka 5.55pm
terus amek bluebird taxi to hotel

my 1st hotel :
Travellers Hotel, Jln Pangeran Jayakarta
(sebelum ni dikenali sebagai Quality Hotel)

4**** hotel

Saya recommend kepada tuan/puan/cik/encik hotel ini .... Saya 100% menyukai hotel ini. Why? Sebab this is my second time, I menginap kat sini and i love this hotel so much. Even ini adalah 4 stars hotel, but harganya still affordable. I paid rm110/night for deluxe room. cheap? Yeahh so cheap. Kat KL ni mane nak dapat harga camtu for 4 stars hotel. Paling cikai pon, hotel2 budget such as boutique hotel. Sangat affordable lah kan..

TRAVELLERS HOTEL JAKARTA REVIEW

Free wifi! Near to mangga dua| far from hectic and massive jam | nak cari makanan tu senang, just amek taxi to mangga 2 - 8200 rupiah sahaja | pekerja2 yang friendly | tak susah nak dapat taxi | free room service for sahur | comfy bed |

check in time ...


my room

sesi memilih makanan for sahur
then, they send it to room
taraaa... makanan yang dipilih for sahur

NEXT : 2nd Day @ JAKARTA ... continue

JAKARTA TRAVELOGUE
JAKARTA PART 1
JAKARTA PART 2
JAKARTA PART 3
JAKARTA PART 4
JAKARTA PART 5
Sexy Red Lips