Latest Posts

Showing posts with label KRABI. Show all posts
Showing posts with label KRABI. Show all posts
Dah puas menghitamkan diri kat pulau dan pantai, kini tibalah masa kita mengabdikan diri sambil menghirup udara segar kat Krabi pula. Semestinya di kawasan hijau yang diserikan dengan bunyi air terjun dan kicauan burung.

Krabi ni more than island and beach. Bawalah anak korang ke sini, mesti diorang teruja. Banyak je aktiviti nature kat Krabi ni seperti rock climbing, kayaking, mandi air terjun, water rafting dan lain-lain lagi. Tapi semestinya korang kena amek pakej yang bersesuaian dengan bajet korang.

Nak pergi satu je pun boleh. Dulu aku just pergi elephant safari tu je. Maklumla time tu bajet tipis. So this time, amek lebih sikit dan pakej tu merangkumi empat tempat dengan bayaran 3200 baht untuk 2 orang kanak-kanak dan 3 orang dewasa (Zara 2 tahun diorang kira free). Okaylah tu kan?

3200 baht tu termasuk hot spring waterfall, emerald pool, tiger cave (tak amek pakej tapi diorang bagi free), elephant safari, baby elephant show dan makan tengahari untuk 5 orang.

Pepagi lagi diorang dah tercegat kat hotel. Ingatkan pergi ramai-ramai. Rupa-rupanya naik van yang muat 12 orang tu. Baguslah, selesa sikit. Hihi.

HOT SPRING WATERFALL KRABI

Namtok Ron Khlong Tom ni kawasan dia kecil je. Tapi menjadi tumpuan orang ramai kerana airnya memang semulajadi mengalir. Air panas dan air sejuk sungai terkumpul di cerun dan membentuk satu lata yang seakan-akan sama seperti jacuzzi. Haa, tapi tak boleh mandi lama sangat. Diorang tak galakkan. Paling tidak pun dalam 20 minit macam tu. Lebih dari tu, korang tanggunglah sendiri.

P/s : Korang perlu berjalan sikit untuk sampai ke sini. 

HOT SPRING WATERFALL KRABI
HOT SPRING WATERFALL KRABI
HOT SPRING WATERFALL KRABI

EMERALD POOL & BLUE POOL KRABI

Salah satu tarikan kat Krabi ni adalah Emerald Pool. Tapi nak masuk sini azab wei!! Korang kena berjalan sejauh 800km untuk sampai ke Emerald Pool ni dan kalau nak pergi Blue Pool pula tambah lagi 600 meter. Tapi bila sampai ke kawasan ni memang automatik penat tu hilang.

Warna kat Emerald Pool dan Blue Pool ni memang semulajadi disebabkan bakteria, mineral dan batu kapur bercampur. Tapi bagus untuk kulit. Buat kulit korang bertambah licin dan awet muda. 

EMERALD POOL
Emerald Pool

Salah satu magik kat Blue Pool ni kalau korang tepuk ramai-ramai, the spring will pop up more quickly. Eh bukan silap mata tau. Tapi semulajadi. By the way, kat Blue Pool ni tak boleh mandi.


TIGER CAVE KRABI

Kitorang tak berjalan masuk ke Tiger Cave ni sebab dah penat gila. Tambah lagi, masa lunch kat Emerald Pool, kitorang terlambat sikit (tukar baju bebudak ni.. public toilet dia kotor). Nasib agent tapaukan lunch. So sementara diorang masuk, kitorang melantaklah. 

Actually kitorang amek pakej 3 je tak termasuk ni, tapi sebab lagi satu family tu amek sekali Tiger Cave maka agent tu kata sekali harunglah. Tak payah bayar.. Rejeki ye dop? Syukur.


ELEPHANT SAFARI KRABI

Ini kali kedua aku sampai sini. Ikutkan hati tak nak dah naik gajah ni lagi. Tak sampai hati wei. Tapi terpaksa demi nak teman Ariez dan bebudak ni pun first time naik gajah. Kat London takde naik gajah ni semua. Naik gajah kat sini tak macam naik gajah kat zoo. Siap ada pertunjukan baby elephant lagi. Cuma aku sedih bila mengenang video diorang treat gajah-gajah ni kat youtube. T_T

Boleh rujuk entri lama :
NAIK GAJAH DI KRABI


Agak bersepahlah entri Krabi kali ni. Ada yang aku rasa tak perlu nak update sebab dah update sebelum ni. Takkan nak update berkali-kali cerita yang sama. So boringgg.. zzz..

As I said before, Krabi ni besar. Dah 3-4 kali pergi, masih ada tempat yang aku tak sampai lagi. Salah satunya 4 islands. Dulu, antara 4 islands atau kayak, aku pilih kayak. Bajet sado-lah kononnya. Bila dah pergi, terus serik. Cukuplah sekali. Pengalaman berharga tapi sangat memenatkan!!

Kali ni, of courselah aku pilih 4 islands. Hehe. Tebus balik sebab dulu tak sempat nak pergi. Best sangat ke 4 islands Krabi ni? Kalau ikutkan jarak, keempat-keempat pulau ni dekat je dengan pantai Ao Nang. Taklah sejauh pulau Phi Phi.
cerita krabi

Dua hari sebelum pergi, cuaca memang teruk. Sampai Maya Bay pun tak boleh pergi and boat-boat terpaksa berhenti jauh. Memang tak nampak satu boat pun kat pantai Ao Nang. Tapi Alhamdulillah masa nak pergi 4 islands tour ni, cuaca kembali cantik dan berseri.. Ewah!

Kalau naik dari Ao Nang, beginilah keadaannya ...

As usual, pepagi lagi dah dijemput oleh agent dan jalan kaki ke tempat pengumpulan. Hotel kami dekat je, takyah berangan nak naik lori trak tu. Jalan kaki tak sampai 4 minit. Haha.


Compare tour Phi Phi dan tour 4 Islands ni, 4 Islands ni lagi tenang dan taklah semahal Phi-Phi. Aku dapat 400 baht untuk seorang termasuk caj taman negara. 4 Islands ni taklah sepadat Phi-Phi. Korang boleh pilih long tail bot, private boat atau speed boat. Tapi kebanyakannya amek long tail boat sebab lagi murah and rasa macam lagi fun. Haha.


First sekali kitorang pergi Phra Nang Cave. Ni dekat Pantai Railay.Kat sini juga ada tempat penginapan kalau korang nak stay. Tapi agak jauhlah. Aku lagi prefer stay Ao Nang. Dekat sini ada satu tempat korang akan nampak tutttt

Rupa-rupanya ada ceritanya sendiri.

"Local people believe and hold faith in the Princess of Phranang Cave that she will preserve and protect their livehood and fulfill one's wishes. When their wishes are fulfilled, votive offerings would be made at the shrine.Common gifts are flowers and incense sticks but usually the spirits of the Goddess are offered a special gift, the lingam, which is curved from wood. The belief of the lingam and holy womb shall create fertility and prosperity to the whole earth and mankind".



Kat Phra Nang Cave ni juga ada aktiviti rock climbing. Yang ni mencabar sikitlah. Kalau rasa ada kelapangan bolehlah buat. Hehehe.



Next, ke Chicken Island. Kenapa chicken island? Sebab bentuknya seakan-akan ayam. Lama juga perhati tang mana macam ayam, rupa-rupanya yang depan tu. Haha. Kat sini tak boleh mandi dan berhenti untuk ambil gambar dari bot je.


Lepas Chicken Island, tibalah masanya untuk snorkeling. Horey!! Kat belakang pulau ni je. Diorang berhenti kat tengah-tengah then lompatlah ekau! Hahaha. But don't worry, diorang provide life jacket dan snorkeling gear.


Kat sini tak banyak ikan macam kat Phi Phi Leh, tapi spesis ikan kat sini lagi cantik dari sana. Ada yang aku tak pernah nampak dan ada yang ganjil-ganjil. Tapi ni semua ikut nasib. Ada yang snorkeling tetiba banyak ikan, ada yang langsung tak nampak ikan. Hewhew.


Next, ke Tup Island. Kat sini macam happening. Lunch mana lunch? Haa, kat sini lah kami stop untuk makan selama sejam setengah. Tapi sejam setengah tu pun ku rasakan agak cepat. Even diorang bagi makan kat tempat terbuka, diorang masih mengekalkan peraturan no polisterin. So makanlah dalam tupperware yang diorang sediakan tu. Makanan yang diorang bagi HALAL.


Lepas makan, kita jalan. Yeay. Ni tak sedar-sedar lagi masa tinggal sikit tapi nak juga merentasi air pergi ke pulau satu lagi tu. Inilah tarikan yang terdapat di Tup Island ni. Kalau air surut, korang boleh jalan ke pulau lagi satu tu. Alah kalau air pasang pun taklah dalam mana. Hihi.

Yang terakhir sekali, Poda Island. Kat Poda Island ni aku rehat jap sementara Encik H pergi snorkeling. Penat wei nak jalan (aka malas). Tapi ramai je yang bentang tikar dan tidur. Aku kira terjebaklah ni. Cis!!!

By the way, kitorang masa tu boleh pinjam snorkeling gear dari boat kami tu. Tak taulah korang punya boat boleh ke tak. Tapi trylah tanya ye. Hehe.


Port wajib amek gambar adalah berlatarbelakangkan batu tu. Memang banyak batu sebegitu kat Krabi ni, tapi ni salah satu tarikan kat Poda Island. Alang-alang dah sampai sini, janganlah miss untuk bergambar pulak ye. Ngeeee ... =P

Kejap je tour ni. By 3.30pm dah balik ke Ao Nang balik. Masa pula seakan-akan mencemburui. Memang tak terasalah. Kalau korang tanya Phi Phi Island ke 4 Islands? Both ada keistimewaannya tersendiri. Phi Phi tu famous sebab lokasi penggambaran Leonardo Di Caprio. Nak tenang pergilah 4 islands ni. Nak havoc pergilah Phi Phi.

Tour Guide kami.. Hehehe

Kisah Phi Phi Islands di sini :


Hello .. salam 1 jerebu .. eh silap, salam 1 blogger. Hehehe.

Tetiba rindu pulak nak travel especially time-time jerebu ni. Rasa macam nak lari jauh dari sini. Mana taknya keluar rumah bau asap. Stresskan? Anyway, masih dengan cerita Krabi dan hari ni aku nak story pasal tempat penginapan kitorang hari tu.

Masa kat Krabi tempoh hari, kitorang stay kat Ao Nang Princeville Resort & Spa. Kalau tengok lokasi hotel ni memang terbaik kat area Ao Nang. Cuma staff kat sini kurang peramah especially kat front desk. Masam je muka. Ehhh, dah stress bertambah stress bila mengenang kembali. Isk, isk.

Ao Nang Princeville Resort & Spa
Princeville Ao Nang

Nasiblah bilik okay dan luas, facilities cukup dan paling penting lokasi strategik. Kalau tak memang aku tak recommend korang stay sini. 

Lokasi dia betul betul bertentangan dengan pantai Ao Nang. Kalau nak pergi island hopping ke apa ke senang sebab jalan kaki je ke tempat pengumpulan. Kalau nak shopping, makan, money changer dan massage pun senang. Pendek kata semua senang. Hihi.

Akak ni je yang senyum..
Free Wifi .. Ini yang best sebab diorang bagi 5 password sekali utk 1 bilik
Kolam Renang

Kalau tengok dari luar, tak nampak resort ni cantik. Korang kena masuk ke dalam. Tapi takdela besar mana. Bolehlah puas hati dengan taraf empat bintang dia tu. Kat hotel ni pun ada spa, tapi a little bit expensive compare dengan  spa kat luar. But i guess, kalau kat hotel ni lagi selesa.

Front Desk Receptionist
Antara Award Yang Diorang Menang
Perkhidmatan Guna Ipad Kot-kot Korang Tertinggal
Book Tour Pun Boleh ...

Masa kat sana hari tu, kitorang ambil 2 bilik. Deluxe room dan grand deluxe room. Grand deluxe ni bilik dia luas sikit, so aku pass kat kakak. Sementara aku ambil bilik deluxe room. Itu pun dah puas hati sebab bilik dia luas.

Grand Deluxe
 
Deluxe Room
 
Ruang Tepi Pintu
 
Cak .. Pintu oilet boleh buka dan tutup. Hahaha
Almari boleh buka 2-2 belah bahagian
Sinki kat luar toilet
Toiletries
Toilet
Meja dan Tv
Jajan turut disediakan (FREE). Kalau Grand Deluxe ada macam-macam lagi
Ubat nyamuk... Hahaha
Coffee and drink

Hotel ni walaupun staff dia tak friendly tapi diorang sangat-sangat mementingkan keperluan pengunjung. Contoh macam pinjam ipad tu, ubat nyamuk dan siap ada bag untuk pergi beach lagi yang dilengkapi 2 tuala khas untuk ke pulau/pantai. Terbaiklah! Hahaha.

Selain tu, ada selipar, ada payung dan lain-lain lagi. Not bad!

Beg untuk pergi pulau/pantai
Peti ais

Satu lagi aku suka, setiap kali balik hotel, mesti ada je kejutan dari segi tuala. Kreatif sungguhla diorang ni. Hari-hari ada je bentuk towel kat atas katil. Kipaslah, gajahlah, swanlah dan lain-lain lagi. Tetiba rasa macam pergi honeymoon pulak. Kahkah.

Ini bentuk apa??

Another thing, hotel ni pun terkenal sebab Restoran White Orchid tu dapat pengiktirafan halal. So makanlah tanpa rasa was-was. Hahaha. Tapi buah juga paling win!! Semua manis-manis dan sedap. Nyum nyum.. lazattttt!!


Dari sakit hati kat staff dia yang super kerek tu terus jadi suka kat hotel ni sebab banyak kemudahan yang diorang provide. Cuma kena bertahanlah dengan muka masam diorang tu. Hewhew.

KELUAR JE HOTEL, KORANG AKAN NAMPAK ..

Pantai Ao Nang di hadapan
Kedai-kedai, money changer, restoran dan farmasi 
Coffee shop di pintu keluar hotel

Jauh nak pergi Yaminlah, kat sekitar Princeville pun ada pancake

Ingat Krabi ingatlah Kisah Tatie. Hehehe. Keseluruhannya, aku puas hati dan recommend hotel ni kat korang in term of location and facilities. Hotel ni sediakan pick up dari airport but kena bayar and mahal sikit. Aku tak suggest bab tu sebab naik teksi biasa lagi murah!

Kot-kot nak cari tempat honeymoon di Krabi, why not stay je sini? Diorang ada honeymoon suite... Gittew!! Ha, dah lah ... takleh nak cakap banyak. Jerebu hoi! Selamat bercuti kalian!

Bersanding balik :p
Sexy Red Lips