Latest Posts

Showing posts with label LEGOLAND MALAYSIA. Show all posts
Showing posts with label LEGOLAND MALAYSIA. Show all posts
Salam hormat, salam satu Malaysia.

Fuh... fuh .. berhabuk belog ini setelah sekian lama menyepi. Entah mengapa mood nak berbelog dah ke laut. Tapi korang still boleh follow aku kat Instagram tau : http://www.instagram.com/izzatihazrul ... aku still update kat situ. Weeee.... :)

So sepanjang kesepian aku ni, adalah beberapa tempat yang aku pergi seperti England dan juga Yogyakarta. Rasa-rasa nak update ke tak eh? Hehehe.

Tapi yang pastinya hari ni aku nak cerita pengalaman aku menginap di Legoland Malaysia Resort Johor. Aku pasti ramai dah pernah menginap kat sana kan? Tapi aku first time and seriously, I wanna go there again!! Syoklah stay situ .. Dari lobi, lift yang super happening, food for breakfast and dinner sampailah ke bilik. Totally made my day.

Hallway

Aku pergi baru-baru ni atas undangan pihak Legoland sempena pelancaran Legoland Malaysia Resort's Halloween Brick or Treat Party Night (tengah berlangsung sekarang tau sehingga 31 Oktober 2016 ni).

Hiasan Halloween di mana-mana

So kami diberi bilik jenis premium adventure theme ..

As a first timer, I don't expect much. Perasaan sebelum tu like, "maybe bilik biasa-biasa". Tapi bila dah check in dan masuk bilik. Fuh, luar biasa betul keadaannya. 

Lobi hotel (port lepak untuk kanak-kanak)
Front desk

Bilik dibahagikan kepada 2 bahagian. Untuk kanak-kanak dan untuk ibu bapa. Dipisahkan dengan sliding door. Bukan tu je, dalam bilik kanak-kanak siap ada tv lagi untuk diorang. So, takdelah adegan berebut tv nanti. 

Sliding door

Marilah kita lihat part dewasa dahulu... 

Katil yang luas (king size)
Meja, tv and etc.
Wifi password kat tv ye ...
Trivia teka teki ...
 Welcome note
 Inilah tentera-tentera yang aku bawa hari tu .. haha

Soala trivia teka teki tu haruslah korang selesaikan untuk buka peti besi yang terdapat kat bahagian kanak-kanak tu. Semua clue ada kat bilik. Agak memeningkanlah juga. Mujur ada anak gajah, empunya belog kitepunye.com tu datang membantu. Mekasih!

Untuk bilik kanak-kanak, ia boleh menempatkan 3 orang. Al-maklumlah katil 3 tingkat. Yang bawah sekali tu kena tarik keluar. Agak tersembunyi sedikit. Hehe.

Ruang kanak-kanak ...
TV ... and lego.. and lego ..
Salah satu clue kat sini tau
 Peti ni lah korang kena buka
Taraaa, inilah isi dalam dia ...
 Sekotak lego dalam bilik
 Almari jenis open concept

Seronoklah stay sini. Memang lain dari yang lain. Kanak-kanak pun tak jemu. Selalunya memang bermasalah sikit kalau bawa bebudak ni kan? Tapi di Legoland Malaysia Resort, mereka ada cara untuk buat kanak-kanak ni terpesona. Dalam kata lain, pandai tackle hati diorang. Siap request nak duduk kat lobi lagi. Hahaha.

 Hiasan lego di mana-mana .. 
 Sinki for adult and sinki for kids
Amenities

And the most precious moment adalah ....

Sunset dari bilik. Subhanallah .. 

Selain dari ruang lobi yang kids friendly, kat satu tempat lain terdapat juga City Play. Which is ada ruang beriadah untuk budak-budak. Dan jangan bimbang dengan keselamatan diorang sebab hotel ni dijamin selamat. Security ketat! 

 City Play
 Kedai Lego

Memandangkan sekarang tengah panas dengan halloween, so sana sini memang ada dekorasi halloween. And malam tu pun ada mini show kat lobi. This one, aku tak berani jamin hari lain ada ke tak. Maybe follow tema kot.  Tapi apa yang aku boleh jamin, bebudak suka. Siap menari-nari lagi. Termasuklah si Fatimah tu.. Oh fatimah ...


And kalau korang stay sini, aku suggest tryla buffet diorang. Memang berbaloi. Banyak pilihan makanan sampai dah tak tahu nak makan apa. Semuanya sedap. Ini ikhlas dari hati. Review ikhlas! My sister pun sampai terkelu tengok pilihan makanan yang ada.


Insyallah ini bukan kunjungan terakhir aku. Hopefully I can come again in the future. Really love this hotel a lot! Thank you Legoland.

Untuk kengkawan yang teringin nak stay sini .. Bolehlah jenguk-jenguk website mereka.


Perlu diingatkan, hotel ni selalu fully booked. Kalau nak stay, sila book cepat!
(^_^)


LEGOLAND JOHOR MALAYSIA REVIEW | Dah acapkali sampai sini, tetapi tak pernah masuk sehinggalah baru-baru ini diberi peluang untuk masuk dan merasai sendiri keseronokkan yang terdapat di LEGOLAND JOHOR BAHRU ini. Terima kasih Legoland Malaysia. :)

Ini adalah Legoland yang kedua saya pergi, selepas yang pertama di LEGOLAND WINDSOR LONDON. Terdapat persamaan dari segi tarikan dan permainan. Bukan nak bandingkan, tetapi masing-masing mempunyai tarikan yang tersendiri. Legoland Malaysia mewakili identiti Malaysia.

Boleh baca entri Legoland di sini :

LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Beli Tiket Di Sini

HARGA TERKINI TIKET MASUK
 LEGOLAND MALAYSIA

harga tiket masuk legoland malaysia

Tapi bagi mereka yang gemarkan Lego atau duduk berdekatan dengan Legoland, saya suggest belilah annual pass. Lagi worth dan macam-macam benefit yang anda boleh dapat. Buy online di SINI.

LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW

Masa kami pergi tu cuaca agak mendung sedikit. Tidak ramai orang disebabkan masa tu adalah weekdays dan bukan cuti sekolah. Jadi, peluang untuk merasai semua permainan tu luas, cuma cuaca agak menyedihkan sebab hujan renyai-renyai yang membantutkan mood kami. T_T

Bagi yang ada anak kecil, anda boleh sewa stroller yang disediakan berdekatan dengan pintu masuk taman tema Legoland ini. Mestilah kena bayar, dah nama sewa. Hehe.

Harga Sewaan Stroller Di Legoland Johor Malaysia
Harga Sewaan Stroller Di Legoland Johor Malaysia

SEDIKIT INFO MENGENAI LEGOLAND JOHOR MALAYSIA.

Legoland Malaysia Resort ini dikendalikan oleh Merlin Entertainment plc, yang juga merupakan pengendali nombor 1 taman tema di Europe. (Thorpe park, The London Eye, Madame Tussaud, Chessington and etc etc tu semua under Merlin : klik sini)

Tetapi Legoland Malaysia Resort ini bukanlah dikendalikan oleh Merlin Entertainment semata-mata, ia juga turut dibantu oleh Themed Attractions & Resorts (TAR)  dan Iskandar Investment Berhad (IIB).


Taman Tema Legoland Johor Bahru ini terbahagi kepada dua, waterpark dan themepark. Yang specialnya Legoland Malaysia ini, di kawasan Miniland. Kalau pergi Legoland Windsor, dia lebih kepada bangunan-bangunan di sekitar United Kingdom. Berbeza dengan Legoland Johor Bahru, kat sini terdapat 17 bandar yang berbeza di pelosok Asia seperti Malaysia, Singapore, India, Kemboja dan lain-lain lagi.

LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Ke Mana Hala Tuju Anda?
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Star Wars Yang Baru Dibuka 6 September Lepas
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Tandas

Berhadapan Dengan The Cafe
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
The Cafe

Kat Legoland Malaysia Resort ini juga terdapat kafe seperti The Cafe, restoran, gerai-gerai dan lain-lain lagi. Harga? Mahalnya. Sila bawa duit lebih! Seperti contoh, secawan kecil sweet corn berharga RM6. Belum lagi nasi, air dan lain-lain. *telan airliur*

LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Restoran
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Kenal Tak Ini Siapa?? Hehe

Dan bagi umat Islam pula, kat sini terdapat surau yang disediakan khas untuk anda.

 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Surau Legoland
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Alahai Comel kan?
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Tatie Was Here

Mengenai theme park pula, kat sini terbahagi kepada beberapa bahagian, seperti Miniland, Imagination, LEGO Kingdom, LEGO Technic, LEGO City dan  Land of Adventure. Kesimpulannya, memang sesuailah untuk kanak-kanak dan juga dewasa.


 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Project X
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Roller Coaster
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW

Kedudukan strategik Legoland Johor Bahru ini membuatkan sesiapa sahaja boleh ke sana. Jika anda dari Singapore, saya sarankan anda pergi ke sini dengan melalui Tuas Second Link yang mengambil masa hanya 10 minit. Manakala, jika anda dari bandaraya Johor Bahru pula, ia akan mengambil masa kira-kira 15 minit untuk sampai ke sini.

LEGOLAND THEME PARK

 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW

KEDAI SOUVENIR

 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
 LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW

LAIN-LAIN (HIASAN)


LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW

MINILAND

LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW

Memang best! Lebih-lebih lagi jika anda penggemar Lego. Saya recommend kepada mereka yang dah berkeluarga bolehlah ke sini. Anak-anak pasti suka.

BTW, saya tak sempat nak terjah kawasan Waterpark pula disebabkan hujan tiba-tiba lebat. Maybe next time, Insyallah. Kena bawa geng ke sini, barulah meriah. Kalau pergi seorang dua, tak best. 

LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Love from Legoland.
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW
Bergambar Sebelum Balik

Waktu Operasi Legoland Theme Park Johor Bahru
10 pagi - 6 petang

Cara-cara Nak Ke Legoland Johor Bahru
- menaiki bas dari JB Sentral
- menaiki bas dari Gelang Patah
- menaiki bas dari Johor Premium Outlet (JPO)
- menaiki coach dari Larkin (setiap 30 minit)
- direct coach dari Singapore Flyer (setiap 30 minit)
- menaiki shuttle dari Tuas Second Link

Website :
LEGOLAND JOHOR BAHRU REVIEW

[ Selamat Bercuti ]
Sexy Red Lips