Latest Posts

Showing posts with label MANCHESTER. Show all posts
Showing posts with label MANCHESTER. Show all posts
hai. lepas Nottingham, i bawa korang ke Manchester pula.. hehehe. i'm sure, kalau sebut Manchester, ramai fan Manchester United kat luar sana, menjerit GGMU! GGMU! hahaha. 

Manchester is a big city.. if i'm not mistaken, kedua terbesar kat sini. kata budak-budak yang study kat sini lah. for me, okaylah.. so many malaysian kat sini. jalan-jalan jumpa. ibarat duduk kat perth. gitu! tapi for me, i macam gerun sikit dengan remaja kat sini.  

Even, plan tetiba bertukar last minute.. tak kecewa pun tapi ambil benda ni sebagai, "Alhamdulillah, i have a chance to explore manchester.." hahaha... pengalaman kat sini best. especially bila anda ada kawan.. lepak ramai-ramai, bosan tu bertukar jadi happening. thanks to all my friends yang membantu. btw, i kenal mereka masa i sampai. dari seorang kawan kat london, she passed me the number and introduced me to them and dari situ i kenal mereka ni semua.. hehehe. diorang sangat helpful and even, siap hantar sampai bilik, beli makanan for me, and tak kasi i turun malam-malam sebab bahaya keluar sorang-sorang. thanks korang!  :D 

i sampai sini around 2pm, alhamdulillah bas dari Nottingham berjalan lancar and sepanjang jalan sangat-sangat awesome!!! i mean, the scenery.. OH GOSH!!! rasa macam nak turun je dari bas tu. hahaha. 

from Nottingham

Bus National Express
from Nottingham : £15.90 (termasuk booking fee £1)
dari London : antara £12-£28 
(semua bergantung pada masa, harga tak tetap) 


Naik Train : 
paling murah boleh dapat £25
dari Euston London

Britannia Sachas Manchester Hotel
hotel & my room
i give 4.5 stars for the comfortable, room and facilities.
 the room is quite big but persekitaran yang sangat menakutkan
ada swimming pool, spa, gym di tingkat bawah
dekat dengan tram station
berdekatan dengan mall (jalan kaki pun boleh)



hotel tariff at Britannia Sachas Manchester

hotel kat europe ni kebanyakan kira per/head ... 



after letak bag, i pun keluar sambil ditemani kawan. dialah jadi my tourist guide sepanjang kat sana. hehehe.. thanks again! i just noticed datang sini sebenarnya senang. dapat makanan halal, and everything. sebab macam i cakap kat sini ramai melayu and please jangan sombong okay bila bertembung. just say hi to them.

can walk around the city from my hotel
ni kira macam high end street kat sini
next yang sebesar alam pun ada juga

Manchester Cathedral

yang kat bawah ni, sorry lupa. hahahaha :p

National Football Museum

Manchester Arndale

kat sini lah we all lepak. for u guys, don't worry KFC sini halal. was-was? no need to was-was kalau kat UK. kat sini strict sikit. even nak buka restaurant pun macam-macam karenah. dapur daging and dapur sayur tak boleh disatukan. apatah lagi isu halal ni.. sebab puak-puak arab kat sini.. urm.. faham-fahamla ye.. lagi satu kat sini, mementingkan aspect kebersihan. jangan memain, seekor lalat pun boleh menyebabkan restoran tu tutup kejap macam yang pernah berlaku kat sini. hehe

terima kasih daun keladi, insyallah jumpa lagi :D

HARD ROCK CAFE MANCHESTER

and that night, agak scary lah actually. ingat nak jalan-jalan kat lobi or area-area gym/swimming pool. tapi scary gila okay. baru nak turun kat lift ada orang mabuk-mabuk.. then masuk bilik kejap, keluar balik, orang depan balik.. senyum-senyum. kenyit mata segala bagai sambil jalan terhuyung hayang, kat tangan ada beer. terus cancel hasrat nak turun bawah. hahahaha. *scary*

kebesokan harinya tu, sheila ambil i kat hotel after dia ambil my stepmom kat piccadilly station. hotel i dengan picaddily dekat je.. can walk tapi malas. hahahaha 
sheila's car

Bersama Raja Petra (blogger Politik)

kemudian, kami sempat singgah beberapa tempat sebelum pulang ke Edinburgh. hehehe. 

OLD TRAFFORD



P/S : pergi manchester ni, sedap kalau ada kereta. dari satu tempat ke satu tempat. kalau area city tu boleh jalan kaki. kalau ke manchester or gay city or outlet better naik kereta dari jalan kaki or naik tram. hehehe.

Manchester, i'll be back soon!
hehehe

Daisypath Vacation tickers
Sexy Red Lips