Latest Posts

Showing posts with label MUMBAI. Show all posts
Showing posts with label MUMBAI. Show all posts
let's continue with MUMBAI VERS 4.

24-26 January 2012
Mirage Hotel, Andheri

ini adalah story terakhir pasal mumbai... yang mana, pada ketika ni, i memang da tak sabar balik Malaysia. yeay!! so happy.. 

mumbai bukan tak best, but, 7 days hidup kat sini, makan tak tentu, boleh jadi gila ! nak nasi nak nasi.. okay fine. kebulur macam rakyat somalia dah. hahaha...

Mirage Hotel (4 ****)

hotel yang terletak jauh dari marine drive, colaba, dll.. tetapi dekat dengan bandra dan linking road.  berdekatan dengan airport, sangat kedekut, airport transfer pon nak kena bayar!! memang buat duit betul diorang ni!! persekitaran kurang menyenangkan, sebab diorang tengah buat flyover dan membaikpulih kawasan-kawasan di sekitarnya.

hotel ni bilik dia sangat luas, lobi dia pon sangat luas, tetapi makanan for breakfast sangat out! perabot2 dalam bilik agak vintage sikit, apa-apapun, very comfortable sangat.. diorang menyediakan perkhidmatan free internet for 15 minutes kepada tetamu hotel. but once u da check out jangan harap boleh guna internet tu. *kedekut kan? padahal kita da stay beberapa hari kat situ*

di luar mirage hotel
receptionist 
lobi yang sangat luas
dressing table
our room

dan selama di situ, kami sempat ke ...

 chowpatty beach aka Juhi Beach
**pantai terbersih katanya **
henna tatoo
pissed off betul dengan minachi tu.. da bagitau, xmahu, dia pegi chop2 henna kat lengan.. 
nasibla henna ni tahan 4 days je.. plus after cuci dia warna merah.. aiyoo so buruk!!
then claimed 10rupees per chop. ntah ape-ape..
rumah Amitabh Bachan
aiyooo soooo biggg and verrrryyyy bigggggg!!!
Dadar West
 kat sini semua fixed price.. tak syok betul.. nak bargain pon susah.. tak recommendla tempat ni...
but some items macam baju kaftan, and lain-lain murahla dalam 150 rupees.. *fixed price*
 The Times Of India Newspaper
 Andheri Railways Station
 keretapi dia super buruk... fresh air!! tapi kelajuan dia, komuter pon kalah... 

Andheri West Market
nangka!! nangka!!
street market @ ala-ala pasar malam
novel-novel yang sangat murah
buah-buahan.. kau hado?

tut-tut 
----------------------------------------------------------------------------------------
kasut ni I beli kat Linking Road, tak sampai sepuluh hengget! hahaha
rumah Shah Rukh Khan again.. owh itu private bas dia
pantai depan rumah Shah Rukh Khan
college @ Juhu.. 

p/s : ada beberapa tempat lagi i pegi, macam hanging garden, dan lln lagi.. gambar kat kamera my mum.. hehehe. tak sempat nak amek!

 FOOD
macam i cakap, i tak beberapa yakin dengan makanan kat sini..
- takut sakit perut @ kotor
- tak yakin dengan status halal

tapi kalau korang nak makan jugak, make sure ada logo macam parti PAS ni... hijau... 
melambangkan vegetarian... don't worry diorang ni memang vegetarian yang betul2 vegetarian
minyak tak boleh campur, sudu, pinggan kuali semua kena asingkan

tapi KFC MUMBAI, boleh makan... itu pasti... Pizza Hut pon. sebab dua-dua Malaysia punya..

rujuk sini :

kesimpulannya, Mumbai ni best kalau uols pandai plan nak pergi mana... banyak tempat boleh visit.. macam Film City tu, ramai yang tak recommend .. kat sini pun ade theme park - Esselworld ... 

PENGEMIS : pengemis kat sini lagi dasyat dari indonesia, diorang akan kejar uols.. ikut je mana uols pegi... pastu dengan selamba pegang2 tangan korang... 

WEATHER : cuaca kat sini tak terik sangat.. suam-suam berangin gitu.. mungkin winter kot! hahaha. malam sangat sejuk about 19-21 celcius.

TV : TV kat sini boring.. 90% daripada rancangan adalah bollywood

KESELAMATAN : lain dari apa orang cakap.. but tengah tahun 2011, ada kes bomb-bomb, tapi kini semua safe. malah kerajaan sana, bercadang nak letak CCTV kat semua jalanraya.. 

AIRPORT : airport mumbai sangat strict!! nak masuk airport dia ada check security.. nak keluar dari airport, uols kena dapatkan signature daripada kaunter tu dulu.. so sesiapa datang sini, sila datang awal please... dari kaunter check in, kastam, immigration - que yang sangat panjang!!! sampaikan nak masuk flight pun, ada 3x check... haish!!

SHOPPING : Pashmina, kasut, alas bantal, semua murah!!! pashmina boleh dapat around RM6 sahaja. sangat cantik pulak tu... kain-kain saree pun murah. make sure uols tawar menawar ok... 

BINATANG : kat mumbai ni, korang boleh tengok lembu kat setiap sudut jalan.. kadang-kadang tengah melintas pun ada lembu.. yela agama diorang kan... tapi unik.. but don't worry.. takde pun tahi lembu.. gagak, merpati, dan anjing sangatlah banyak!!! i nak jalan bawah pokok pun takut ok?

in conclusion, mumbai ni bandar yang besar.. padat dengan penduduk... tak payah berangan lah jumpa actor2 or mamat-mamat handsome macam hritik roshan semua tu.. susah nak jumpa...!! bulan januari - bulan sale!! sana sini sale... so, tick pada kalendar.. januari depan-trip to mumbai ok?

kebanyakan mereka yang datang ke mumbai adalah businessman.. kat hotel tu, penuh je dengan businessman.. opsss. kaum yahudi suka tau dtg sini..tujuan business jugak kot?

maka, tamatlah review pasal MUMBAI.. hehehe.. so, apa macam? ada hati nak datang sini tak? =D


FLY WITH 

MALAYSIA AIRLINES
"MALAYSIAN HOSPITALITY"

TRAVELOGUE MUMBAI
continue from MUMBAI VERS 2.

MUMBAI VERS 3. 22-24 Januari 2012

let's continue with my story about Mumbai...

as i said before, kitorang tak stay kat hotel yang sama. dari satu hotel ke satu hotel, like i did when i went to jakarta before. alasan, nak merasai suasana berbeza, plus harga hotel lain-lain tau. x percaya try la, set date sekian sekian.. mesti ade satu hari tu mahal.. so daripada mahal, baik cari hotel lain kan? lagi best dan dapat rasa tempat yang berbeza.. ini pendapat i la kan.. lain orang lain citarasa. hehehe..

so, for 22-24 Januari, i pilih hotel yang jauh dari segala menda... iaitu Ramada Powai Hotel & Convention Centre ... (4.5 ****) ... bilik hotel ni agak luas juga... but lobi dia tak sebesar Vivanta-Taj... and i purchased internet dia sangatlah murah!!! about rm30 for 24hours..... (opsss kat mumbai ni takde internet free tau, semua kena bayar!)

cuma i pelik lah, kat sini orang cakap takde pig, but when u go to breakfast, ade pulak pork la, bacon la, hurm... so becareful.. luckily kat sini macam london jugak.. separate between vegetarian and non-vegetarian... tapi serik weh! 7 days asyik makan menda sama.. tekak macam da tak boleh terima dah!

me at Ramada Powai Hotel & Convention Centre
Entertainment & Dressing Table
katil
singgah R-City Mall... antara shopping mall yang famous kat sini.. but indah kat mall je, korang keluar je, ada tahi manusia berciciran kat tepi mall.. masih segar dlm ingatan!!! hahaha
Mumbai First Ice Skating Rink... @ R City Mall
Mani Bhavan yg wajib singgah ... before off to Powai..
tempat Mahatma Gandhi
suasana dalam Mani Bhavan
I paling suka bab-bab ni.. mereka sangat kreatif ok..
menghidupkan watak mahatma gandhi
private hospital mumbai
sekitar Universiti Of Mumbai
Linking Road - nak beli chapal ke, ape2 kat sini paling best
ops.. kat sini ade high street fashion shop .. mcm Charles & Keith, La Senza, Calvin Klein, Nine West tu semua sangat murah ok kat Mumbai.. yela kilang kat sini kan...

nak ke Powai ni, anda akan melalui Juhi.. (tempat dia very 5 stars, most 5 stars hotel macam JW Mariott & lain-lain tu kat sini, rumah Kajol, Amitabh Bachan semua kat sini, and popular beach, Chowpatty Beach pun kat sini.... - kata Vijay tempat orang-orang kaya India).. hahaha.

station minyak mumbai *lagi class station minyak kita*
so far, Ramada Powai ni okla not bad.. nak keluar naik tut-tut pon boleh.. or taxi... berbanding dengan Vivanta memang takde tut-tut langsung...kat R-City tu, bedsheet sangat murah! opss.. lupa, time i pegi ni, mumbai tengah sale.. sana sini sale .. ada sampai 70%... memang murah bertambah murah....

cuma, keadaan kat sini, kaya sangat kaya, miskin lagi miskin.. dan lagi teruk berbanding jakarta... at least kat jakarta, diorang tahu mandi.. kat sini, masyallah... i tak salahkan diorang, mungkin budaya mereka kot..

pantai diorang pun super busuk... kotor dan hitam.. but diorang still mandi manda.. tengah hari pulak tu... memang i tak faham.... but don't worry mumbai takde la seteruk yang disangkakan... tak semua rakyatnya busuk.. dan tak semua tempatnya kotor. i buat rumusan macam ni je, kalau korang da selalu pergi jalan masjid india, then takde masalah untuk korang datang sini. lebih kurang sama...

cuma some places, orangnya tinggal kat tepi jalan.. so buang air pun kat tepi jalan... jadi hati-hati ketika melangkah! but not semua macam tu... i suke colaba street... situ bargain pun best, tempat pun best...

to be continue in MUMBAI VERS 4


FLY WITH 

MALAYSIA AIRLINES
"MALAYSIAN HOSPITALITY"

TRAVELOGUE MUMBAI
hello.. holla...

jom sambung kisah mumbai...

okay, seperti yang dijanjikan, MR Vijay awal-awal lagi da get ready kat depan krishna palace untuk bawa we all jalan-jalan... dan transfer to another hotel ...

1000 rupees for 8 hours.

kereta vijay ni sangat clean. orangnye pun sangat friendly. vijay dulu pemandu taxi, kini freelance taxi... asyik tersengih-sengih je mamat ni.. ape-apepun we all enjoy!

perjalanan dari krishna palace to another hotel memakan masa juga. sebab hotel yang seterusnya ini dekat dengan colaba or marine drive... luckily ada vijay, kalau taxi lain tatau la nak cakap macamana..

20-22 JANUARY 2012
Vivanta By Taj President
5***** hotel


actually at first, i booked Sheraton at Navi Mumbai sebab on that day, hotel kat sekitar town mumbai sangat mahal dan ada yang mencecah ribuan ringgit!! but, last minute i change my mind.. dari travel dan stuck kat jam, takpela, spend sikit money kat hotel yang berhampiran dengan semua menda. hahaha .. am i right?

So i changed from Sheraton to Vivanta. plus, after baca review dari trip advisor , terlalu banyak bad review pasal sheraton ni... bad service la bad tu la.. hishhh...

Jom view semua gambar sepanjang 22-22 January 2012..

lobi hotel yang besar gile
our room 
 entertainment
 free rose
 swimming pool
 breakfast with mummy... 
auntie mun and lin x join sebab breakfast for two pax only

and sepanjang 20-22jan, we all pergi ...

 hard rock cafe mumbai 
seriously harga baju kat sini lagi murah berbanding HRC yg lain
 dhobi ghat 
open air laundry in mumbai... yang peliknya tempat punyela tak berselera tapi kain2 semua putih gile... vijay cakap kebanyakan kain yg dihantar kat sini drpd hotel & hospital
 colaba street market
kat sini boleh bargain sampai pengsan. very cheap dan tempat ni WAJIB dilawati
macam-macam ADAAAA...
Taj Palace Hotel
kat sekitar ni banyak tourist attraction boleh dilawati.. macam CCIE dan banyak lagi seperti di bawah ni.... kat sini juga banyak photographer bebas yang menawarkan khidmat ambil gambar dan siap masa tu juga!
dari sini ada khidmat boat to Elephanta Island ...
kereta kuda khas untuk tourist.. kalau ada duit lebih tryla.. hehehe
Gateway Of India
WAJIB PERGI... yeayyy!!
Chhatrapati Shijavi Terminus
kata Vijay, kalau nak tengok crowd, sinilah tempatnya. station keretapi terbesar kat mumbai... very historical.. kat depan sebelah dia pun ada historical building juga..
BANDRA
ramai artis bollywood duduk kat bandra ni.. and kedutaan malaysia (cawangan mumbai) pun terletak kat daerah bandra ni.. kat sini mempunyai jumlah penduduk yang sangat ramai!
 rumah John Abraham... nice kan?
 rumah Sanjay Dutt
 rumah Shah Rukh Khan
rumah Lata Madeshkar 2 dari bawah
rumah Salman Khan .. *simple je kan? kata Vijay dalam dia kelas gile!*
 mumbai bridge
ohhh sebelum pulang ke hotel, kami sempat singgah ke Indian wedding.. superb la weh!! 
memang terbaik dan meriah gila!

p/s : selain tu mummy sempat singgah Haji Ali Mosque, but i tak turun.. sebab very crowded plus, tak tahan bau laut.... busuk sangat ok!

gambar masjid ni sumber google

banyak lagi tempat-tempat best sekitar Vivanta by Taj President ni... patutla harga boleh tahan... semuanya dekat.... and nak masuk hotel pun bukan senang.. kena scan macam-macam... 

to be continue with MUMBAI VERS 3.


FLY WITH 

MALAYSIA AIRLINES
"MALAYSIAN HOSPITALITY"

TRAVELOGUE MUMBAI
Sexy Red Lips