Latest Posts

Showing posts with label OVERSEA. Show all posts
Showing posts with label OVERSEA. Show all posts
Annyeonghaseyo ...

Korea sememangnya terkenal di kalangan mereka yang suka jaga kecantikan. Lambakan produk kecantikan yang terkenal dengan kualiti dan keberkesanan ini menjadi tarikan utama di bumi Kimci ini. Tambahan lagi wanita-wanita Korea amat menitikberatkan soal kecantikan. 

Antara yang famous adalah face mask. Kalau ke Myeongdong kat Seoul tu ... MasyaAllah, rambang mata wei. Sana sini face mask. Sampai aku blur nak beli yang mana. Last sekali angkut semua bawa balik. Muahahaha.

Daegu

Dan masa FamTrip Airasia X menjelajah Gyeongbuk Province baru-baru ni, kami sempat ke SkyLake. SkyLake ni antara brand terkenal kat Korea. 

"We believe in the power of nature and the various herbs it offers in bringing out the healthiest version of our skin. That is why we pay special attention to selecting our natural ingredients and incorporating them to serve our customers’ specific needs. Skylake’s patented production method includes 72 hours of boiling 18 main ingredients, and allowing another 90 days of maturation and fermentation period of the extracted distillate. Our products are especially loved by those who have sensitive skin or try to steer away from chemicals that most skincare brands use. We carry a wide range of products that people love regardless of age and gender." - Skylake


Tapi kunjungan ke SkyLake ni sangat bermakna sebab kami dapat mempelajari cara-cara buat face mask atau dalam bahasa lain hanbang mask (Make-Do-It-Yourself). Haaa, lepas ni kalau ada produk Tatie Skincare kat pasaran, korang tau la ia diadaptasikan dari kelas ni. Hehe.


SkyLake ni menggunakan bahan-bahan semulajadi dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia yang berbahaya. Lokasinya adalah di Down Town Daegu. Kalau susah sangat, cari je Dong-Seong-Ro.

Kedai SkyLake
Miss Korea pun pakai SkyLake

Apa yang best pasal kelas ni, ianya tertutup. Tapi untuk join kelas ni, korang perlu buat reservation terlebih dahulu. Tak boleh main redah je!! Minimum 4 orang untuk 1 kelas.

Call : 053-857-2380 (reservation)

Kelas di SkyLake Daegu
Wajib pakai ... untuk kebersihan
Bergambar dulu sebelum kelas bermula
Cikgu bagi penerangan

Masa kelas tu, kami dipecahkan kepada beberapa kumpulan. 1 kumpulan 2 orang. Teamwork gitu. Kalau masker tu tak jadi, ko salahkan partner ko tu. Haha.


Kelas ni simple dan mudah difahami. Mula-mula dia akan tunjukkan video dan kemudiannya ajar satu persatu sampailah produk tu menjadi. Eh, serius lah nak datang lagi. Ketagih pula nak buat benda-benda ni. Syok pula main campur-campur bahan. Haha.


Bila dah siap semua, tibalah masa untuk proses packing pula. Tak boleh terlebih atau terkurang. Nanti rugi business. Hahaha.

Oh ya, group aku pilih Brightening Mask. Bajet nak lawan Qu Puteh la pasni. Hiks. 

Seelok-eloknya gunakan mask secepat mungkin selepas buat
Antara bahan-bahan yang digunakan
Gunalah produk kami .. Haha

Banyak ilmu yang aku dapat dari join kelas ni. And I know, kalau bersungguh-sungguh boleh join sekaki dengan si Namee Roslan terjun dalam business Kosmetik pula. Hewhew. Tapi nak buat camana, eden pemaleh..!!

Kalau korang berminat nak join, silakan.. Masyuk oi. Lagi satu, kelas ni bagus. Semua bahan semulajadi. Mujarab ok!!

Harga seperti di bawah :

Course 1 : Soup (80g) + Shampoo (100g) = 15 000 won
Course 2 : Soup (80g) + Essence Skin (40g) = 15 000 won
Course 3 : Shampoo (100g) + Essence Skin (40g) = 19 000 won
Course 4 : Hanbang Mask = 10 000 won

Additional Fee will be 9000 won per one product.

Soalan :
Boleh ke bawa balik produk yang telah dibuat tu?

Jawapan :
Boleh ... !!

Lepas kelas apa lagi .... SHOPPINGLAH!!



Lokasi & Waktu Operasi :

Headquarter (10:00 ~ 18:00)  
(145 Daehan-ri, Wachon-myeon, Gyeongsan-si, Gyeongbuk, Korea 

* Novotel Branch (11:00 ~ 20:30)
(B1, Novotel, Jungangro, Daegu) 

Terima kasih Airasia X dan Korea Tourism Organization kerana menaja trip Kisah Tatie ke Gyeongbuk Province. Kamsahamida!


Satu-satunya benda yang aku tak boleh move on dari trip ke South Korea baru-baru ni adalah bas. Bas yang kitorang naik terlalu ohsem sehinggakan setiap kali Nisa Kay naik pasti tertidur. (Maaf Nisa aku terlalu jujur. Haha.)

Nampak dari luar seperti bas biasa-biasa je. I don't expect more than that. Biasalah kalau join famtrip mesti naik bas persiaran persis public transport tu. Tapi masuk je bas, mata terus terpana. Wow, marvellousnya ...!!

Rasa macam buat tour konsert K-pop jelajah Gyeongbuk pula. Hahaha.


Selama 6 hari menjelajah bumi Korea, memang aku berpuas hati dengan bas ni. Sangat selesa. Nak pula aku conquer kerusi belakang. So, everytime naik bas je mesti terlentang. Haha.

Tour guide kami, Mr Spencer

Perjalanan kami bukannya mengambil masa sejam dua, tapi kalau totalkan semua mahu berpuluh-puluh jam. Terima kasih Korea Tourism Organization kerana menyediakan bas yang sangat-sangat selesa. Ini first time aku naik bas sedemikian rupa. I'm so happy.

Mana taknya, selalu tengok artis je naik bas macam ni. Now, bila turn sendiri terus tak terkata. 

Bas kami dilengkapi dengan lampu ala-ala disko .. Heee
Tempat penyejuk air
Ruang Belakang (kat belakang kerusi aku duduk tu pun ada ruang tidur)
Karaoke time

Korang tengok dalam gambar je tau. Kalau real lagi super duper teruja. Sampai sekarang aku tak boleh move on. Nak naik lagi ..!!!


Lampu disko tu bukannya selalu. Tapi kalau karaoke dia berkedip-kedipla. Kalau taknak, nak maintain je cenggitu pun boleh. 

Yang karaoke pulak tak terhad pada lagu Korea. Lagi Inggeris pun ada. Request je. Yang paling aktif menyanyi Nisa dan Asyila la. Diorang yang banyak conquer microphone. Tapi okaylah, penghibur kami sepanjang perjalanan menjejalah Gyeongbuk Province. 


Ops, jangan tanya harga. Sebab aku memang tak tahu menahu. Trip ini fully sponsored by Korea Tourism Organization dan Airasia X. Terima kasih KTO dan Airasia X.

Follow :
https://www.instagram.com/airasia/

Hashtag :
#TatieHoliday
#TatiekeKorea
#TatiekeBusan
#AAXGirlSquad
#VacayWithAirAsiaX
#VacayWithAirasia
#AirasiaBloggerCommunity
#AABC
#VisitKorea

Aku percaya, bunga mampu menaikkan mood seseorang dari tengah down ke level yang ceria. Disebabkan itu juga, musim bunga adalah musim favourite aku. Well, bunga dan wanita memang tidak dapat dipisahkan. Setuju?

Mengembara masa musim bunga memang sangat menyeronokkan. Mahu taknya, kiri kanan bunga. Sedikit sebanyak gambar korang jadi ceria dengan adanya bunga sebagai prop. That's the reason why I love spring compare dengan season-season lain. Heee. :)

Salah satu negara yang kaya dengan bunga adalah South Korea


Sebut je musim bunga, mesti kat kalendar masing-masing dah tick, festival-festival bunga di serata dunia. Ladang tulip, canola dan lavender antara yang kerap menjadi pilihan orang ramai.


Dan semasa Famtrip Airasia X dan Korea Tourism Organization baru-baru ni, kami sempatlah ke Festival Canola di Nakdong River atau lebih dikenali sebagai Rape Blossom Festival. Ini salah satu wishlist aku. Alhamdulillah dah boleh tick dengan penuh gembira. Haha.


Boleh bayangkan sebuah padang yang luas diserikan dengan warna kuning. Memang betul-betul awesomelah. Tak berkelip mata aku bila melihat kawasan ni dari dalam bas. Belum sampai lagi dah excited, dah sampai? Lagilah excited. Aku jadi jakun! Haha.

Festival Canola at Nakdong River

Aku suggest kalau nak pergi festival bunga ni, eloklah pergi pagi. Tak ramai orang sangat. Masa kami sampai tu pun orang tak ramai lagi. Masa nak balik tu, barulah ramai gila orang. So, my advice, silalah datang awal. Kalau terlampau ramai pun tak syok juga. Susah nak ambil gambar.


Festival bunga kat Nakdong River ni bukan setakat bunga canola semata-mata. Ada juga bunga lain. Cuma kawasannya tidaklah sebesar kawasan canola. Tapi masih dijaga rapi. Sangat cantik!

Seperti di Malaysia, terdapat pelbagai gerai jualan makanan dan barangan di tepi jalan sepanjang perjalanan menuju ke tempat canola ni. Kot-kotlah korang lapat bolehlah beli.


Antara yang menarik masa festival ni adalah seperti horse riding experience, kite flying experience, drawing caricature and making mug, drone experience center dan rice planting experience center. Haa, bukan sahaja untuk dewasa tetapi sesuai untuk semua peringkat usia.


Bagi kawan-kawan yang ada kat Busan or maybe sampai besok atau lusa, bolehlah singgah sini. Terdapat street performing pada 16hb dan 17hb dari jam 1 hingga 5 pm di pentas busking yang terdapat di sini. Tapi local performer tau. Hewhew.


Seriously, I'm so in love dengan tempat ni. Perhaps, yellow is my favourite colour. I wish I can go there again and spend half day kat sana. Bergelek ala-ala hindustan dan feeling-feeling Kuch Kuch Hota Hai .. Hahaha. 


Bagi yang terlepas, tak mengapa. I think next year ada lagi kot. Ini kali kelima festival ini diadakan. So hopefully next year pun ada juga.

Cara-cara untuk sampai ke Nakdong River Rape Blossom Festival ni ...
- Metro Line (gets off at Gangseogu Office Station metro line No3 Exit 1)
- General Bus (no 123, 127, 128-1, 130 & 307)
- Seat Bus (no 1004)
- Shuttle Bus (Gangseogu No 5, 11 & 13)

* Allows for transfer to bus, Metro at Korail Gupo Station

Nisa Kay, Sara, Me & Shea Rasol
AAXGirlSquad

The 5th Busan Nakdong River (Rape Blossom Festival)
9 - 17 April 2016
Daejeo Ecological Park Busan
____________________________________________

Thank you Airasia X dan Korea Tourism Organization

Follow :
https://www.instagram.com/airasia/
http://festival.busan.kr/KOR/index.asp

Hashtag :
#TatieHoliday
#TatiekeKorea
#TatiekeBusan
#AAXGirlSquad
#VacayWithAirAsiaX
#VacayWithAirasia
#AirasiaBloggerCommunity
#AABC
#VisitKorea
#BusanNakdongRiverRapeBlossomFestival
_____________________________________________________________

Terima kasih Airasia X dan Korea Tourism Organization ... :)

Sexy Red Lips