Latest Posts

Showing posts with label RYAN AIR. Show all posts
Showing posts with label RYAN AIR. Show all posts
APA YANG MENARIK DI VENICE ITALY | Ayuh, aku bawa korang semua ke VENICE. Seperti yang korang tahu, Venice ni unik. Bandar atas air. Unik kan? Dengar cerita tak lama lagi kononnya nak tenggelam. Wallahualam. 

Tapi, apa yang aku lihat, banyak keretakan berlaku dan paras air pun dah meningkat. Maybe khabar angin itu betul. Hurm, habislah macam ni. 

Trip ke Venice ni, out of sudden je. Tak plan pun. Sebab plan aku nak ke tempat lain. Suddenly, my mom cakap, "jom venice". Macam cakap-cakap kosong gitu. After my bakery class tempoh hari, barulah confirm. Mahu tak kelam kabut. So far, I love Venice. Sebab pengalaman berbeza dari pergi tempat lain.

Orang venice pun so romantic. I mean orang Italian People. Most of them dah tua-tua still hugging, holding hand and cool. Benda ni pun mummy perasan.. awww... :')

DAY 1

PENGALAMAN NAIK RYANAIR | Ni kali pertama aku naik Ryanair. Ryanair ni lebih kurang macam Airasia. low-cost airlines. Tapi strict gila. Saiz beg kena ukur dan timbang. Macam we all, kami bawa hand luggage je. Lagi bertambah susah sebab tak tahu camana nak kecik-kecikkan barang. Sebab aku kalau boleh nak bawa satu rumah. *biasalah perempuan* muahaha. 

mummy and i

Ini juga kali pertama aku fly dari Stansted Airport. For your info, dulu Airasia mendarat kat sini masa diorang fly to London. Airport Standsted ni special for low-cost airlines. Lokasi dia memang jauh dari London. Either naik bas atau train, drive sendiri pun boleh. 

Ke Venice, Aku Pergi

tahu ni apa? ini adalah plastik for liquid. tiada apa yang free.. kalau nak free, sila bawa siap-siap dari Malaysia. sebab malaysia free... sini kena bayar!

Standsted Airport Di Pagi Hari

bayar dahulu, main kemudian 'Internet'

Ryanair .. for booking or lln, click here : Ryanair

if nak beli priority, boleh beli tiket kat situ juga about £10/pax
tapi tak payahlah.. tak jejas pun pergi setakat 2 jam. hahaha.

783-800 @ ryanair

sandwiches tu menguji kesabaran betul kan? kan? kalau Airasia ni dah lama dah bedal. 

with mama mia... love you mummy! :D

as usual
tak tahu pula ada harrods aviation.. now, i know.

ini je mampu beli dan boleh makan. ini je dah 10 pound

subhanallah, cantikkan? inilah alps. 

safely arrived!

immigration @ treviso


Diorang ni tak reti cakap english. Dinasihatkan, lebih baik jika korang ke sini bawa gambar dan ejaan sesuatu tempat tu dalam bahasa mereka.

treviso airport

sampai je, dah ada shuttle menunggu. ini bukan free ye! you have to pay for the shuttle.
dari treviso - mestre- venice

13 / pax / return . okaylah tu. murah. at least takde lah pening kepala nak fikir. hehehe.
nak jimat beli siap-siap dari ryanair

persekitaran dalam bas

persekitaran di luar treviso airport

Venice ada dua airport, satu Treviso dan satu lagi, Marco Polo. 

Perjalanan dari treviso - Mestre mengambil masa lebih kurang 30-40 minit

PLAZA HOTEL, MESTRE, VENICE


Inilah hotel kami, Hotel Plaza. Hotel ni terletak di  Mestre berhadapan dengan railway station. Bukan kat atas air. Tapi kalau merancang untuk daytrip ke Rome or Milan or lain-lain dengan keretapi, inilah hotel yang sesuai untuk korang. 

Hotel Plaza ni tak jauh pun untuk ke 'atas air'. Area sini pun senang nak cari makanan halal dan stesen bas untuk pulang ke Treviso Airport pun just 2 minit perjalanan kaki. 


Apa yang aku perhatikan, orang Venice sangatlah tak friendly with foreign. Bukan aku je yang cakap, tapi bila baca review. Ramai lagi yang bersetuju pasal ni. Tapi think positive, maybe diorang ni tak reti cakap English. So better senyap dari bercakap. 


Nak kejar masa sangat, sampai lupa nak ambil gambar bilik. Wifi kat hotel ni free, lokasi dekat dengan train, depan bus stop dan paling penting bersih. Rate hotel ni adalah 4 stars. Sangat berbaloi dengan wang yang anda bayar.

Puas hati! macam kami, kami sangat cerewet pasal makanan .. (i just noticed croissant pun ada campur lard e471 ok). Bolehlah minta air panas ke, gula ke, apa-apa sahaja. diorang kasi. Pssttt cerek takde dalam bilik. Itu je yang kurang, tapi boleh minta kat cafe bawah anytime.



letak je bag kat bilik, terus keluar.. hahaha. *so gelojoh*... tapi nak buat macamana nak kejar masa. kami sampai pun around 2 nak dekat 3pm. takut gelap. buang masa pula nanti.. hahaha.. 












Amacam??  Baru first day. Venice ni best! Tunggu entry seterusnya. Korang wajib datang sini at least sekali seumur hidup untuk merasa benda ni. Jom ke Venice. =)

kalau nak tahu pasal Hotel Plaza yang kami stay tu.. bolehlah click ini :
Sexy Red Lips