Latest Posts

Showing posts with label SETIU. Show all posts
Showing posts with label SETIU. Show all posts
Siapa kat sini suka makan KEPAH? Angkat tangan!!! Me? Tak.. Aku tak makan kepah. Hahaha. Walaupun aku tak suka makan kepah, tapi aku enjoy kutip kepah. Haam gittew.

Tak pernah terfikir aktiviti kutip kepah ni adalah satu aktiviti yang menyeronokkan. Dan sebenarnya tak susah mana pun nak kutip kepah ni. Serius!!! 

Kepah yang aku kutip ... Hehehe

Masa Festival Candat Sotong Negeri Terengganu yang lepas, adalah terselit satu aktiviti di Kampung Mangkuk Setiu. Tak lain tak bukan kutip kepah. Ini adalah kali pertama aku kutip kepah dan sememangnya satu pengalaman yang tak dapat dilupakan.

Bukan aku sorang yang excited. Mat salleh-mat salleh pun sama. Ada tu dapat banyak gila kepah. Hairan sungguh dari mana diorang ni belajar skill kutip kepah. Haha.

Makan-makan sebelum berlepas

Dari Jeti Kampung Mangkuk, kami menaiki bot. Kali ni tak kisahlah nak naik bot mana. Diorang tak bahagikan group. So, aku sama bot dengan Khai, Pojie, Syakir dan Bella. Haa, meriahlah bila si Syakir ada. Nasib tak tenggelam bot tu dengan hiruk pikuk suara kami. Haha.

Siapa Paling Dapat Banyak Kepah?
Bakul untuk setiap orang
 

Kiri kanan pemandangan cantik. Subhanallah. Indah sangat kawasan ni.


Selepas beberapa minit, sampailah kami ke tempat kutip kepah ni. Setiap orang diberikan masa untuk kutip kepah. Kutiplah sebanyak mungkin. Eh, ini bukan pertandingan tau, tapi sekadar suka-suka. 


Memang tak susah mana. Gali gali pakai tangan jumpa. Ada tu tak payah korek dan gali pun jumpa. Just pakai kaki then ada rasa terpijak something, kutip. Kawasan ni memang banyak dengan kepah. Jadi seronok pula kutip kepah ni. Lagi seronok bila tengok bakul dah dipenuhi dengan kepah. Haha.

Kesian.. Penat eh??
Jalan-jalan ... Hihihi
Syakir.. Buat apa tu??!
Anak laut ...

Dah penat tangkap kepah, tibalah masa untuk pulang ke jeti. Banyak juga hasil tangkapan kami hari tu. Rasa macam nak jual je kat Pasar Payang. Hehe.



Terima kasih Gaya Travel Magazine dan Tourism Terengganu. Ada rezeki kita jumpa lagi!
Setiu Wetland | Setiu Terengganu. Minggu lepas aku nak cerita pasal Terrapuri Heritage Village, sebuah resort yang bercirikan rumah tradisional Terengganu. Ada sebahagian yang dah plan nak ke sana, ada yang masih ragu-ragu. Ada yang bertanya, ada ke tempat nak pergi jalan-jalan kalau stay kat Terrapuri Heritage Village tu? Jawapannya, mestilah ada. 

Me at Terrapuri Heritage Village

Macam aku cakap, dekat Terrapuri tu pun banyak aktiviti korang boleh buat, apatah lagi kawasan sekitarnya. Bersebelahan Terrapuri, terdapat sebatang sungai yang korang boleh singgah di malam hari. Kalau ada 'good luck', bolehlah lihat kunang-kunang di malam hari

Sungai Bakau (sebelah Terrapuri)

Selain daripada tu, semasa lawatan kami ke Setiu, sempatlah singgah di beberapa tempat seperti Gong Batu dan Pengkalan Gelap. Dua tempat ini boleh tahan famous dan mungkin korang boleh singgah ke sini bila ke Terrapuri nanti.

Pengkalan Gelap, Setiu

Di sini kami melihat penanaman pokok bakau (mangrove planting) dan demonstrasi anyaman. Untuk pengetahuan korang, daerah Setiu terkenal dengan anyaman yang diperbuat daripada daun kerecut. Anyaman-anyaman ini dibuat dengan teliti dan kemas.

Bukan itu sahaja, korang boleh cuba sekali buat anyaman-anyaman ni. Manalah tahu, kot-kot ada keistimewaan kat diri sendiri yang belum korang terokai. Kannnn? Tapi aku memang siang-siang tak boleh. 'Tangan keras'. Hahahaha.

Menganyam Tikar, Bakul dan Lain-Lain

Anyaman-anyaman tikar, bakul, kotak dan lain-lain

Penanaman Pokok Bakau


TAHUKAH ANDA KEPENTINGAN POKOK BAKAU??
Yang ni saya ceritakan di entry Jom Jelajah Koperasi Pulau-Pinang

Gong Batu, Setiu

Kat sini korang boleh menaiki bot dan mengelilingi sungai sambil menikmati keindahan semulajadi di Gong Batu, Setiu. Antara lain bolehlah singgah di sangkar ikan dan tiram.


bersama peserta dari China



bersama peserta dari luar negara

Dan banyak lagi tempat-tempat menarik di Setiu, Terengganu yang boleh korang pergi seperti Setiu Agroresort, Lata Chakah, Lata Payong, Peladang Setiu Agro Resort, Pantai Merang, Lembah Bidong, Laguna Setiu dan banyak lagi.

Sebenarnya kalau ke Pulau Redang dan Pulau Lang Tengah lagi dekat kalau dari Setiu. Hehehe. Last but not least, terima kasih Tourism Terengganu dan Gaya Travel. (^_^).
Sexy Red Lips