Latest Posts

Showing posts with label TAIPEI. Show all posts
Showing posts with label TAIPEI. Show all posts
enough with my travel review to taipei and now, i nak share some tips with you all yang bercadang nak ke sana...

Time : same like Malaysia .. no different at all..
Money : NT 100 = RM10
Citizen : Taiwanese
Famous in here : Taipei 101, Taipei Zoo & Beef Noodle
Language : Mandarin (Phonetic Symbols System)

Halal Restaurant @ Taipei :
- Aaleja Pakistani & Indian Halal restaurant, Yanji Street
- Ai Jia Beef Noodle, Zhongxiao Road
- Ali Baba's Indian Kitchen, Nanjing E. Road
- Kunming Islamic Food, Fuxing N.Road
- Sarena Indian & Pakistani Cuisine, Taishun Street
- Thai Food House Restaurant, Beining Road
- Tai Huang Restaurant, Roosevelt Road
- Yuntai Muslim Food, WenZho Street
- Li Rong-Yun Islamic Snack Food Restaurant, Huasin Street
- Thai Wang Muslim Thai food Restaurant

Top Taipei Destinations :
- Taipei 101
- National Palace Museum
- Longshan Temple
- Taipei Grand Mosque
- Presidential Office Building
- Chiang Kai-Shek Memorial Hall
- Sun Yat-sen Memorial hall
- Yangmingshan National park
- Chiang Kai-Shek Shilin Residence
- Taipei Zoo
- Maokong Gondola
- Green Plazas
- The Red House
- SPOT Taipei
- Huashan 1914 Creative Park
- Guandu Bridge
- Dadaocheng
- Bitan Suspension Bridge
- Shifen Waterfall
- Hell Valley
- Beitou Hot Spring Area

Top Taipei Relaxing Destination :
- Beitou Hot Springs
- Yangmingshan's Macao
- Macao Bridge
- Macao Hot Springs
- Dajia Wharf / Dajia Riverside Park
- Miramar in Dazhi
- Hongmao Harbor Ecological Recreation Area
- Xiuluan Wild Hot Spring
- Zhang Xue-Liang Memorial Park
- Tinyuan Temple
- Neidong Forest Park
- Four Beast Mountain

Top Taipei Shopping :
- Yongle Market Fabric Store
- Shilin Tourist Night Market
- Shida Night Market
- Huaxi Street Tourist Night Market
- Shin Kong Mitsukoshi Xinyi Place
- Dunna eslite Bookstore
- Fuzhong Marketplace
- Xinyi Malls
- Guang Hua Digital Plaza
- Wufenpu Garment Wholesale Area

Taipei Theme Park :
- Leefoo Village Theme Park
- Miramar Entertainment Park

Taipei Transport:
- train
- mrt
- taxi
- bicycle
- bus

Top Dishes :
- Beef Noodle Soup
- Steamed Duck Dumplings
- Shave Ice wit Diced Mango
- Tianbula
- Stinky Tofu
- Pineapples Cakes
- Aiyu

Taipei Beach :
- Zhubei Coast Recreational Area
- Fisherman's Wharf
- Danshuei (sunset view)
- Jiufen
- Yeliu Scenic Area
- Heping Island
- Baishawan
- Yanlio Beach Park
- Cape Bitou
- Fulong Beach


Travelogue Taipei
continue from TAIPEI VERS.1 .....

and tomorrow tu, encik H and i bangun awal.. just nak kejar first shuttle bus to the city.. shuttle bus ni foc dan disediakan oleh pihak hotel .. pilih sajalah nak naik jam berapa.. dan ia pergi ke tiga tempat yang berbeza dan hotel juga menyediakan senarai list restoran yang halal dan juga maps yang lengkap untuk pelancong.

TIPS: buku INSIGHT GUIDES ni wajib dibeli setiap kali mahu ke mana-mana. ia sangat lengkap dan beserta gambar sekali. so kalau tatau nak cakap macamana, just tunjuk je gambar tempat tu kat pemandu taxi. 


dan mula-mula i turun with this trench coat, yela sejuk katanya. 18 degrees celcius. but turun je hampes! takdela sejuk sangat .. tapi make sure pakai long john, dan 2-3 lapis baju kat dalam before pakai jacket. trust me, ia takdela sesejuk mana!! 


and here, we are!! shuttle bus tu hentikan kami kat Taipei City Hall Station. from here, sangat dekat dengan tourist attractions. tapi malangnya, masa kami sampai tu banyak tempat yang belum dibuka lagi. so, kami ke kedai beef noodle dulu and TUTUP jugak!!

TIPS : BEEF NOODLE adalah makanan trademark kat Taipei ni.. macam kat negara kita, nasi lemak!! tapi make sure tempat yang korang pegi tu halal ok..


gunakan apa sahaja maps dan buku yang korang ada..
nak tanya orang harapan diorang nak jawab..
kalau jawab pun, mesti korang x faham... 


SUN YAT-SEN MEMORIAL HALL
Ini adalah tempat tourist attraction. kalau yang suka pada tempat-tempat bersejarah, you should go here! very nice place... 

dari depan
dari tepi

dan sekitar dia ada ...

tugu Chiang Kai-Shek ni.. and beware!!
diorang respect kat patung ni.. jangan sesekali nak buat aksi yg 
bukan-bukan.. kalau tak, siaplah anda!!!

 dan juga surrounding by beautiful gardens disekitarnya...

then jalan depan sikit jumpa Taipei City Hall ...
kalau nak beli souvenirs, carilah kat sini... 


dan selepas itu, kami berjalan dan berjalan lagi.. sampailah ...

TAIPEI 101 
menara yang berjaya mengalahkan Twin Towers kita tu

p/s : please ignore the paperbag,  C&K xde pun kat sini.. hahaha


menara ni sangat berguna.. kalau da buntu nak pegi mana kat taipei ni, pegi je dulu menara 101 ni, nanti dia ada info pasal certain tempat kat sini... 

harga ticket : NT300 @ RM30 ..

 

habis di situ, kami kelaparan.... dan bergegas mencari taxi 
setelah menunjukkan nama tempat tu dalam bahasa mandarin,
pemandu tersebut membawa kami ke sini ...

Ai-Jia Qinzheng Beef Noodle Restaurant
di Zhongxio East Road.

pak cik Yusof, 80 tahun.. mesti pernah nampak muka dia kat astro oasis kan?
 my beef noodle... perisa biasa
 husb's beef noodle : hot & spicy
 nampak x logo astro oasis tu? hehehe.

afterthat, we all ke  Green Plazas pula... 

kat sini tempat wajib yang harus korang pegi dan tempat ni sangat luas.. merangkumi :
 ~ Chiang Kai-Shek Memorial Hall, 
~ National Theater and National Concert Hall, 
~ the Avenue of Democracy,
~ Liberty Square and Chinese Style Gardens.



abes kat situ, kami da buntu.. either nak pegi beach atau pun ke zoo...
masa dihabiskan untuk buat jawapan

at last, kami pilih Maokong Gondola...@ cable car


night @ taipei

sepanjang jalan dan sampai ke atas tu macam-macam kami nampak
and night view from the Maokong Hill sangat cantik...
dan kat Maokong Hill ni ada macam-macam, tapi sayangnya kami sampai malam
dan banyak da tutup!!


 and last before balik ke hotel, kami singgah makan di 

Aaleja Pakistani & Indian Halal Food restaurant
@ Yanji Street


i tak recommend this restaurant to budget traveller, sebab mahal... pastu sikit pula tu.. 
memang tak berbaloi!

dan banyak lagi tempat-tempat menarik kat Taipei ni actually..
1 day is not enough... tambah lagi winter, jam 5pm je da mula gelap...

and i love Taipei Taxi
very comfortable, by meter - cannot cheat, siap ada tv..

negara ni pun bersih dan i love and love their culture..

travel lah dengan Malaysia Airlines
support our local brand
 (^_^)

FLY WITH 

MALAYSIA AIRLINES
"MALAYSIAN HOSPITALITY"

Travelogue Taipei
hello ..

ok pause kejap pasal wedding. i nak story pasal my short trip to taipei last wednesday. hehehe. boleh?

first of all, ini last minute plan and encik H's flight da full. so i macam blergh. tak naklah... but, i changed my mind 2 days before pergi. luckily, my ticket murah and valid for one year... hehehe

some tips for you guys!

i memang takkan make up kalau my flight lebih dari 3 jam!

WHY?
i) nanti if mengantuk, tak pasal-pasal tergaru mata, abes celak & lln.
ii) not good for your skin esp travel jauh
iii) tak comfortable dan nanti muka berminyak-minyak

BUT,

i akan make up one hour before touch down kat airport!
before MAKE UP, make sure wipe ur face with wet tissue or tuala yang diberikan oleh anak kapal, kalau takde, sediakan siap2 tisu tu or maybe facial tissue, pegi bilik air dan basahkan dan wipe ur face.

 okay dah... stop pasal make up... let's start my review with 


i bertolak from KL around 3pm with MH94 ..
and sampai sana around 7 lebih macam tu... 

airport dia nampak macam kecil kan? but heaven ok!! 
lagi best dari KLIA

and i tak terus ke hotel, i have to wait for my hubby yang sampai 2 jam after my flight... 
nasiblah!!! nak tengok papan ketibaan, i memang tak faham mandarin langsung..
nak tanya orang, i tanya mana toilet .. diorang angguk2.. last-last tunggu jela!

p/s : they are smart, rich, but many of them tak reti speaking! 
so, nak communicate dengan diorang tersangatlah susah... (x_X)

and my hubs arrived at 9pm, and then, i join the cabin crews to hotel..
perjalanan yang sangat jauh.. from Taoyuan International Airport to Holiday Inn East Taipei .. but seriously, i kagum dengan highway kat Taipei. very tall and very long highway kat atas jambatan... macam kat jakarta, cuma dia panjang dan tinggi. ehh susahlah nak explain!

and here, Holiday Inn East Taipei


and some refreshments from the hotel for the crew
tapi takut nak pegang.. manela tahu kot-kot .. ehem ehem


and our room, 

toilet sink
 wardrobe
 living hall
 urm... tv lagi?
 toilet 
and katil kami... 

p/s : even this hotel jauh dari airport, but dia dekat dengan city and zoo!

~bersambung~


FLY WITH 

MALAYSIA AIRLINES
"MALAYSIAN HOSPITALITY"

Travelogue Taipei
Sexy Red Lips