Latest Posts

Showing posts with label VENICE. Show all posts
Showing posts with label VENICE. Show all posts
ISLAND TOUR IN VENICE | Semasa kat Venice, kitorang join Island Tour. Sebelum pergi island tour, macam-macam kat kepala aku ni pasal island kat venice ni. hahaha. Bajet macam pergi island hopping. Haha. Tapi ternyata tanggapan tu semua salah.

Well, not bad! macam-macam ilmu aku dapat dari join this tour. Ilmu! ilmu! ilmu! Betul lah orang cakap, jauh perjalanan luas pemandangan. lagi kita menjelajah, lagi banyak info yang kita dapat. ewah!

Sebelum fly, kami dah beli siap-siap tiket tour ni dari agent kat london ni. PRICE FOR ISLAND TOUR IN VENICE adalah sama beli kat London ke, beli kat Venice ke tetap 20/person. Naik boat to Isola Murano, Burano and Torcello from San Marco. Ramai juga join tour ni, nasiblah beli awal. Kalau lambat, maybe takde seat untuk kami .. hehehe. :D


 souvenirs market near the pier

giardini ex real @garden

Mula-mula tu ingatkan kena tipu. sebab macam takde orang. Rupa-rupanya, 1.50pm barulah orang mula memenuhi jeti dan tour start at 2pm. *lega* 

dah panik dah time ni tengok takde orang. hahaha.

let's rock the islands !!!

one for mummy and one for me
waiting and waiting

bagi yang tak tahu, inilah no plat watertaxi @ boat kat sini. 

Isola Murano 

Cakap betul-betul Mu.ra.no. Tapi bukan nissan murano ye kawan-kawan tapi Isola Murano. Bagi penggemar atau penggumpul barang-barang kristal like me, mesti anda tahu kristal murano adalah antara kristal yang famous kat dunia ni. harganya mahal sebab semua handmade. Tapi hati-hati, kat Venice ni dek terlalu banyak jual kristal, ada juga kristal palsu. 

ya ampun, si kaki kecik badan besar ni... pantang nampak kamera. hiks!

dengan alilaguna islands tour ni anda dapat menjelajah ke 3 island ini

glass factory @ murano

Kat sini, diorang demo macamana nak buat kristal. Nampak macam senang. Tapi susah rupanya. Kena teliti dan super kreatif. Kesabaran kena tinggi. Rasanya kalau saya yang buat, setengah jam je, lagi setengah jam mesti dah bosan. Sebab saya kurang sabar dan cepat bosan. ekekeke. :p

demo
cara-cara nak buat kuda
hasilnya


menakjubkan?
 i pun terpegun.


isola burano 

Selepas ke Murano, kami dibawa ke Burano. Burano ni pula terkenal dengan tempat pembuatan lace. Tapi lace italy ni terkenal dengan alas meja, alas cadar dan lain-lain. Masih mengekalkan dengan pembuatan handmade membuatkan saya lagi teruja. Sebab lagi menguji kesabaran.

ISOLA BURANO
me @ isola burano

macam-macam jenis. ada baju, scarf, alas meja, alas cadar sampaila untuk di-framekan.
handmade topeng pun ada.. lagi cantik!

Selain tu, kami diberi masa untuk jalan-jalan sekitar Burano. Kat sini meriah sikit berbanding murano. Kedai souvenir pun banyak. Tapi  aku tetap recommend kalau nak beli, beli kat San Marco sebab lagi murah.


Isola Torcello

Island yang paling akhir, adalah Torcello. Kat Venice ni kalau tak silap ada dua tempat nama Torcello. Satu kat bandar, satu kat sini. Qwh okay. Pedulikan pasal torcello yang lagi satu tu. Torcello yang kami pergi ni antara bandar lama kat Venice.

Kat sini ada church lama dan beberapa bangunan lain. I sempat tanya, kat mana diorang bela binatang. Sebab musykil juga. hahaha. Diorang explain, kat Venice ni, ikan dan sayur. Macam ayam dan lain-lain kebanyakan import.
masa otw to Torcello, i ternampak bangunan ni kat satu pulau ni (satu ni je)
 tapi tak dapat dipastikan apa dia. agak scarylah! uncle seekers mesti suka.
dan beberapa rumah-rumah yang berlainan warna. tak silap i, diorang ada simbol or berkait dengan warna-warna ni. tapi ampun, malas nak tanya. kalau rajin, tanya sendiri kat google okay. :p

Isola Torcello ni agak sunyi jika dibandingkan dengan Isola Burano dan Murano

 masa kat Torcello ni, I kena jalan sendiri. sebab mummy mengadu dia sakit kaki dan malas nak jalan ke dalam.. nasiblah, ada orang baik hati tolong ambilkan gambar. hehehe.
at first i thought couple ni muslim, then borak-borak, rupa-rupanya bukan. nampak je bertudung bagai
kat Italy lah anda akan nampak gereja dalam jumlah yang banyak,
 tapi ini diorang cakap antara yang paling lama.
dimana ada gereja, disitu ada bell
me and my shoes. look weird? sneakers pakai sarung.. (lubang-lubang tu just hiasan)

maka, berakhirlah lawatan tour island. alhamdulillah. best sangat. tak sia-sia join.
walaupun venice ni macam old town, tapi lama-lama rasa very attractive pula
the best word to describe, IA SANGAT UNIK


paling best antara semua.... saya diberi peluang untuk mengemudikan boat dengan bimbingan diorang. alhamdulillah, impian menjadi kenyataan. 


dan kami sampai ke jeti dekat-dekat jam 6pm. 


malam terakhir tidur di venice. besok malam dah nak balik. so sad. 
:(


Sampai je bilik, ini yang kami capai dulu. LAPAR GILA.. yes, kami sangat cerewet terhadap makanan. takut nanti campur babi susah pula. Betul tak? Sebab diorang kat Venice ni, bukan reti cakap sangat. Tanya halal, angguk-angguk. Tanya pork or lard, angguk-angguk. Ahhh sudah! maggi jela jawabnya. hahaha.

~bersambung~


Bersambung kita di Part 2 : Travelogue Ke Venice. Disebabkan terlalu banyak gambar, aku bahagikan kepada part 2.1 dan part 2.2. Aci tak? hehehe. Hari ni, aku cerita pasal part 2.1 dahulu ye dan seterusnya hari lain. Kasilah peluang untuk jari rehat sikit. hehehe. :p

Hari kedua ni adalah hari untuk explore venice. Ingatkan satu hari boleh cover, nampaknya kena bersambung hari ketiga iaitu last day. tsk tsk. Kami tak sempat masuk muzium yang cantik tu. Tapi takpelah. kalau masuk pun tak boleh ambil gambar. *ayat sedapkan hati* ... lalalala. | TRIP TO VENICE ITALY.

DAY 2 ( Part 1)

mulakan hari dengan secawan teh


Then kami beli transport card kat Venice. Mahal! Sumpah mahal. Kami beli yang €18 / valid for 12 hours, tapi difahamkan bukan unlimited tapi sekadar valid saja. Benda ni baru lagi kat Venice, start awal mac yang lalu. Ada station dah wajib guna benda ni, ada yang masih boleh skip. *kerja jahat ni.. haha*

Dari Mestre kami ke Venice menaiki bas dan berhenti di Piazalle Roma, sebelum naik water taxi. Actually boleh je jalan kaki. Tapi, malas. hahaha. Orang yang malas ni rela keluar duit dari jalan kaki. hahaha. Setuju? Eleh, tak payah tipulah. Korang pun 2x5 MALAS. Kalau rajin dah lama naik public transport Malaysia instead dari naik kereta bayar tol dan minyak semua. :p


@ piazalle roma
keadaan piazzale san roma water taxi station tak sibuk pada hari tu. alhamdulillah

beratur untuk naik water taxi




 Piazza S. Marco

Antara terfamous kat Venice ni. ada butik-butik luxury, tempat lepak, muzium-muzium yang cantik dan banyak lagi. Paling penting, kawasan ni sentiasa ramai orang. Kalau nak ke Hard Rock Cafe, Tour Island, dan lain-lain lagi, semua kat sini. Pendek kata, wajib datang sini. hahaha :D

Kalau kat malaysia, orang pakai topeng ni for masquerade party. Kat sini ada festival dimana diorang akan pakai. Usually bulan february. Tapi apa yang i tengok, topeng ni macam simbolik venice. Kemana-mana je mesti ada. Cantik-cantik dan unik pula tu.. 


Gondola @ Venezia 

Gondola ni kira wajib try kalau ke Venice. Harga mahal sikit 80/ satu gondola untuk 40 minit tapi berbaloi la jika difikirkan dengan pengalaman yang mungkin sekali seumur hidup. Dah sampai venice tak sahla percutian anda kalau tak naik gondola. hehehe.


Piazza San Marco
(ST Mark's Square)

Terletaknya beberapa tourist attraction seperti :

dan banyak lagi 



 CALLE VALLARESSO

Jika anda kaki shopping especially barang branded such as Hermes, Gucci, Chanel, LV dan lain-lain. Inilah kawasannya. Terletak berhampiran post office, anda boleh nampak LV dan Chanel. Actually butik-butik mewah kat sini tak disangka-sangka. Jalan-jalan sikit, anda nampak satu kedai. Jalan sikit kedai lain. Tapi Calle Vallaresso ni antara yang famous lah.


 Hard Rock Cafe Venice



nak tahu macamana diorang repair rumah???
cat rumah? repair tingkap?

tengok ni

hahaha. gigih! 


Masa mula-mula nak pergi Venice, aku ada terbaca satu review mengatakan Venice busuk. Tapi bila pergi sana takde satu pun yang busuk. Kat mana korang cakap 'kawasan busuk' tu? 

terima kasih kerana sudi baca.

~bersambung~

Sexy Red Lips