Latest Posts

hi uols... update lagi... and today i nak cerita pasal entertainment of the night.. I mean masa malam resepsi tu... 

actually, pada mulanya, i da booked satu band ni masa pameran pengantin kat picc dulu yang kononnya boleh nyanyi apa juga lagu.. tup tup, dia cakap... sorry kitorang tak boleh nyanyi lagu tu.. WHAT?? LAGU senang macam anuar zain tu pun kau tak boleh nyanyi ke? pfffftttt!!! sila gulung tikar pls!  cakap bukan main lagi.. promote diri mengalahkan Siti Nurhaliza, last-last kau cakap kau reti nyanyi lagu pengantin je! siapa nak tahu band apa, boleh email i.. nanti i bagitahu ok.

bukan i tak letak band yang i perform masa wedding ni as the first choice... tapi tu la orang cakap nak murah, sekali HAMEK KAU!! taubat dah takkan amek brand cheapskate! tuih! hahaha.. dan, selepas kejadian tu, I email kak zura balik and Alhamdulillah. Kak Zura still available masa my wedding.. *muke gedik hidung kembang kempis terharu*

Rupa-rupanya ada hikmah di sebalik kejadian ngeri ni.. memang nak ditakdirkan Kak Zura menyanyi pada malam tu and yes, we all sangat satisfied dengan band EZURA ENTERTAINMENT NI.. kak zura ni sangat hardworking. bayangkan, ada rehearsal on friday, dia sanggup datang! and masa my wedding tu ada sekali lagi rehearsal, pun dia datang jugak.. and don't worry dia boleh di negotiate .. and very friendly.. luv u kak zura! hehehe



Ezura Entertainment
019-2261976 (ezura)
ezurarazali@yahoo.com

i'm so glad to have them at my reception night. even tuanku muhriz and isteri pun suka dengan band ni.. siap tanya siapa penyanyi semua... memang bestla suara kak zura!! thanks kak zura and the team.. korang memang sempoi.. and ramai juga yang bertanyakan siapa yang nyanyi malam tu.. jawapannya adalah KAK ZURA sendiri!! curlasssstttt gitu!!

kebanyakan lagu yang kak zura nyanyi malam tu adalah lagu-lagu pilihan i yang ada kait paut dengan lagu kesukaan tuanku muhriz...dan kak zura very understanding .. tak payah nak cakap lagu apa, cakap je nak genre camana, nanti dia terus listkan tajuk lagu and just pilih je nak lagu apa. senang kan?

and kak zura pun ada review about my ceremony in her blog : Ezura at TATIE's WEDDING

p/s : alamak.. last picture kat entry kak zura tu nampak sangat huduh wajahku. muke tengah stress dengan protokol! ekekeke. rasa nak minta tolong delete je gambar tu.. hehehe

 mari bercerita pasal doorgift.... untuk doorgift, serious tak memeningkan kepala. sebab i da plan lama da nak kasi apa for guests. yang peningnya cuma $$$$$$...=p

untuk doorgift ni, terbahagi kepada tiga kategori..NIKAH, SANDING dan BERTANDANG.. and i tak menghabiskan banyak duit untuk doorgift.... cukupla sederhana bahagian ini pula. lagipun, i'm sure, a few je yang simpan dan lain-lain buang after makan or letak kat mana-mana dan akhirnya jadi bahan buangan.. tak seronokla macam tu kan?

NIKAH
untuk nikah terbahagi kepada beberapa bahagian, VIP, DEWASA dan KANAK-KANAK..

VVIP
vvip takdela bermaksud dato' datin, puan seri tu semua. what i mean, adalah very important people yang menjayakan majlis nikah ni.. macam tok kadi, saksi, wali dan lain-lain... Kira macam penghargaan la untuk diorang. hehehe. FAHAM?

ferrero rocher di dalam mini carriage

Ribbon - DIY sendiri, sambil dibantu oleh my stepmom
carriage - beli di sri kembangan

DEWASA
 bahagian ini yang paling memeningkan kepala.. sehinggakan seminggu sebelum majlis barulah dapat kata putus nak kasi apa.. alasannya, kotak ni da tempah since june.. so agak blur, ingat-ingat lupa saiz dia besar mana. haha.. 

bahulu bunga 

Kotak - Seri Sireh Jalan Pudu
bahulu bunga - bangi

KANAK-KANAK

actually at the first place takde pun tersenarai untuk kanak-kanak ni. but since Seri Sireh kasi free kotak kecik ni, maka wujudla istilah "untuk kanak-kanak"... dan isinya dah tentulah berkait paut dengan kanak-kanak.. hehehe. 


kotak - seri sireh
label - buat sendiri
isi - coklat & gula2 from Mydin & setengahnya my sis bawa from UK

dah habis bab nikah.. jom sambung bahagian majlis resepsi pula. 

MAJLIS RESEPSI

Untuk majlis resepsi pula, terbahagi kepada tiga juga, iaitu dewasa, vvip dan bunga pahar.. (aik? bunga pahar pun termasuk jugak ke ??)

GUEST

memandangkan jumlah tetamu tidak ramai, maka tiada masalah dalam hal ni dan doorgift ini disusun mengikut setiap kerusi yang ada... so, jumlah tetamu saya hanya 800 orang sahaja, maka 800 kotak sahaja yang diperlukan. hehehe. Corak doorgift pula diseragamkan dengan corak kad jemputan..
 (i love my invitation card!! how bout u?)

ini kad jemputan saya... simple je kan?


Kotak - Hansprint Jakarta (murah je rm1.20/box)
Coklat - Fidani Shah Alam (link dia :




Kotak Kaca - SSF (rm13.80/box) *murahkan?*
ribbon - DIY sambil dibantu oleh stepmom
isi - coklat patchi

p/s : untuk YPBNS & isteri, my mum kasi doorgift tambahan.. nak tahu apa? rahsia.. !! hehe

BUNGA PAHAR
untuk bunga pahar pula, kitorang still berpegang pada adat lama.. iaitu bunga telur. fully sponsored by my sis.. mekasihla ye...  ikut theme colour, iaitu dusty pink... hehehe...



Bunga Pahar - Zura Creations
isi - telur

MAJLIS BERTANDANG

untuk majlis bertandang, kitorang tempah kat Kajang, Lovedheart. harganya pun sangat murah! kitorang grab offer ni masa pameran pengantin kat stadium shah alam dulu.. dan mix-mix kan dengan doorgift yang lain. hehehe. Jom tengok!

campuran doorgift
 chocolate bar
 kotak by Lovedheart, dan bunga pahar by ThankQ Nilai
 chocolate rose by Lovedheart

Kotak besar - Lovedheart

Isi dia

For Men :
chocolate bar, bahulu, telur dan mix gula-gula

For Ladies :
chocolate roses, bahulu, telur dan mix gula-gula

yang uols nampak kotak songket tu, tu untuk kanak-kanak.. i purchased kat bandung.. kat sini harga mahal sikit berbanding sana. kat sana, 40 sen da boleh dapat... murahkan? dan bunga pahar pula, i beli  kat ThankQ Nilai 3.. kalau nak tahu bila i beli? 4 hari sebelum majlis! hahaha.

and actually ada doorgift untuk maintable tapi, i lupa nak ambil gambar...hehehe...ampun buk!
hi peeps.

saya masih di terengganu. menghabiskan cuti encik H bersama family2 baru. live in here is so different from there. sangat berbeza! sangat menenangkan sambil menghirup udara yang segar... Ahhhh NYAMAN! =)

so today, i nak cerita about my make up artist. for your information, i da booked sue cantik, one year before my wedding. as i said before, kalau nak mereka yang top-top ni make up haruslah booked seawal yang boleh dan kalau booked last minute, jika dapat itu adalah rezeki anda! Jika tak dapat usah berputus asa. Cari yang lain. Semakin hari semakin ramai MUA yang kreatif! Cuma satu nasihat saya, jangan nak yang murah sahaja, or nak yang simple saje, sebab make up masa wedding lain. Harus diadun rapi supaya nampak cantik dan berseri dalam gambar. Biarkan saja mereka melakukan tugasan mereka. Kadang kala, kita rasa rimas make up tebal2, tapi itulah yang akan buat anda nampak cantik dalam gambar nanti! trust me!

JOM TENGOK HASIL MEREKA BERTIGA.I letak price sekali bagi memudahkan anda mengetepikan budget kahwin anda.

TIPS!!!!
tuam ice malam sebelum majlis, sejam before bermake-up..
bagi make up tahan lama dan wajah lebih fresh dan berseri-seri !!


Akad Nikah
Mua: Nana
Price : RM550

if you stay at Seremban, i bet, you mesti kenal dia. Dia adalah professional make up artist and also owner salah satu butik pengantin kat sini. My family, regular customer Kak Nana. Dia juga my mua for pre-wedding (english theme). Actually, pagi tu rushing juga, yela pengantin yang lenggang lenggok ni, baru nak mandi jam 7am, nikah kul 9. hahaha. nasib ada kak nana. apa yang saya suka pada hari tu - my hair... dia upkan sikit my hair before letak veil. Apa-apapun, harga masih boleh dibawa berbincang. Thanks Kak Nana.


Bride's Reception
Mua : Sue Cantik
Price : RM 1300

Siapa tak kenal Sue Cantik.. Bloggers-Bloggers yang lain pun banyak review pasal dia. MUA for Umie Aida dan lain-lain, I bersyukur dapat sentuhan dari Sue. Orangnye kecil molek dan very friendly. Kalau nak bergosip, ajaklah dia. She knows everything! Secara kebetulan, masa my wedding tu, Sue pun make up pengantin lain kat seremban. So, xde hal untuk de sampai awal. I pulak yang terkedek-kedek petang tu. Well, letih ok. Nikah jam 9pagi, by 2pm da kena ada kat dewan for rehearsal and make up bermula jam 5pm. Letih mak cik! I booked kat Sue akhir 2010. Hehehe. Setahun jugaklah... Thanks Sue Cantik and team!


Majlis Bertandang
Price : RM 1600

Kalau Sue Cantik sering berkoloborasi with Nas Great Idea, begitu juga dengan Aleng Tohara yang sering bekerjasama dengan Pak Abu dan Cosry. I'm so lucky sebab dapat Aleng for my majlis bertandang.. I booked dia last minute, bulan May if tak silap i. Luckily, Aleng still available on my date. Alhamdulillah. Sangat best mengenali Aleng, jejaka yang handsome dan humble. Owh, dia siap ada photographer khas - Shahrul, untuk amek gambar client-client dia. Katanya bagi memudahkannya, sebab kadangkala pengantin nampak cantik di luar sahaja, dalam gambar tak cantik. I trust Aleng so much. Aleng juga seorang tenaga pengajar kat SM(T) Vokasional Shah Alam, mengajar Seni Makeup dan rambut! Dia memang mahirlah bab rambut dan make up. I sangat berpuas hati dengan hasil make up Aleng Tohara. Many of them said, Aleng punya make up is better than the others. Pendapat mereka lah.. hehehe. Ohhh sesiapa yang nak aleng make up, kenalah kasi aleng FB or gambar dulu. Bukannya ape, aleng cakap, dia nak mengkaji terlebih dahulu, make up camane yang sesuai for his clients. Karang salah make up, jadi opera cina pulakkan.. hehehe. Good Aleng!!



well, make up yang cantik akan lebih berseri dengan contact lens bukan? thank you so much Sarah Hernyzar ... I purchased 3 different lens from her. Sesiapa nak mata yang cantik, besar dan bundar, bolehlah contact Sarah. even, Sue Cantik pun suka lens sarah ni. Sangat selesa! Harganya memang jauh lebih murah dari pasaran. RM20/lens.

make up : by Aleng Tohara


THANK YOU SO MUCH TO ALL MY MAKE UP ARTISTs
sangat berpuas hati dan gembira dapat sentuhan make up dari anda semua.
Jika diizinkan, berjumpa kita lagi di masa yg akan datang
TERIMA KASIH !!!
many of u minta my checklist. ada yang i da email dan ada yang minta lagi dan lagi. Alhamdulillah. So, i nak review my checklist .. tujuannya, bagi memudahkan bakal-bakal pengantin di luar sana membuat persiapan kahwin masing-masing.

saya menyarankan semua b2b di luar sana membuat persiapan awal sekurang-kurangnya sebulan sebelum majlis dah 80% settle, dan dalam tempoh sebulan sebelum kahwin adalah tempoh untuk relax atau "sesi memanjakan diri"...

Photographer, Videographer, Make Up Artist dan dewan haruslah di booked setahun sebelum majlis, terutamanya bagi nama-nama gah seperti CST Production, Dewan Felda dll.

Checklist dan Guestlist adalah penting dan harus diutamakan!! PALING Awal. Tujuan guestlist adalah untuk memudahkan pihak tuan rumah dalam menempah kad, dan membuat budget catering dan lain-lain. selain itu, kad juga tak dibazirkan dan mudah dalam menulis nama-nama tetamu.

Perlu ingat, jika mahu sesebuah majlis itu berjalan dengan lancar, anda perlu membuat persiapan rapi dan semuanya harus tepuk dada tanya selera! jangan ambil remeh! kahwin hanya sekali, dan biarlah anda puas hati, even majlis kecil dan sederhana tetapi hasilnya memberi kepuasan buat pengantin.

Perlu diingatkan juga, kadangkala, perkara-perkara kecil seperti signage, doorgift, bunga rampai, dll kadangkala menjadi masalah pada saat-saat akhir. Setiap apa yang anda lakukan dan booking haruslah ada plan B. Supaya senang jika berlaku apa-apa, anda ada alternatif lain.

Jika bayar deposit, jangan bayar sepenuhnya. sekurang-kurangnya 30% anda simpan dan bayar selepas selesai majlis. Banyak berlaku pada zaman ini, vendor berlaku tidak jujur !! BERJAGA-JAGA!

Jika anda berminat, dan mahu tahu lebih, bolehlah email saya di : sweet_tatie88@yahoo.co.uk
saya boleh membantu.

Mari Review Checklist saya. Harap dapat membantu. Terima Kasih.
12-10 Months Before Ceremony :
Tentukan tarikh & hari perkahwinan
Booking for MUA (solemnization)
Booking for MUA (reception)
Booking for OP (S&R)
Booking for OV (S&R)
Booking OP (bertandang)
Catering for Solemnization
Catering for Reception
Catering for Bertandang
Majlis Berinai ~ nak buat ke tak??? (bincangkan)
9-8 Months Before Ceremony :
Solemnization’s place
Reception’s place
Bertandang place
Solemnization theme
Reception theme
Bertandang theme
Family theme for bride side
Family theme for groom side
7 Months Before Ceremony (APRIL)
Pre-wedding photoshoot
Listdown barang hantaran for both side
Start cari baju nikah
Start cari baju untuk majlis resepsi
Start cari kad jemputan nikah
Start cari kad jemputan reception
Start cari kad jemputan bertandang
Lakaran plan rumah harus disiapkan
6 Months Before Ceremony (MAY)
Buat tempahan Tok Kadi
Emcee for majlis resepsi
Mencari tukang cakap for both side
Theme for pembawa dulang hantaran
Survey Nikah Favor
Survey Reception Favor
Mendapatkan borang2 yang diperlukan
Mencari kompang
5 Months Before Ceremony (JUNE)
Membuat tempahan kad-kad jemputan
Order bunga pahar
Order favor nikah & resepsi
Entertainment for resepsi
Entertainment for nikah
Pengapit lelaki
Pengapit perempuan
Guestlist -50% mesti siap
Mencari kasut nikah & sanding
Memikirkan konsep walkaway
Memikirkan konsep centerpiece
Menentukan flowergirl & flowerboy
Survey kek – untuk majlis bertandang
4 Months Before Ceremony (JULY)
Membeli tudung nikah
Membeli barang-barang untuk pelamin nikah (jika DIY)
Plan for honeymoon
Mencari tempat tinggal utk family lelaki
Mencari tempat tinggal utk family perempuan (bertandang)
Buat Cop Nama
Mencari Bunga Manggar
Mencari tukang pembuat hantaran
3 Months Before Ceremony (AUGUST)
Mula menghias bilik pengantin
Mula tulis nama pada kad jemputan
Sediakan text ucapan untuk majlis resepsi
Montage untuk majlis resepsi
HIV Test
Menghantar borang lengkap permohonan kahwin
Menempah guestbook, sticker TQ & bunting
2 Months Before Ceremony (SEPTEMBER)
Mengedarkan kad kahwin & nikah
Food testing @ Allson Klana Resort
Final fitting baju nikah
Fitting baju resepsi
Fitting baju bertandang
Senaraikan lagu-lagu untuk PA System
Plan tempat duduk for guest (Allson)
Menentukan siapa yang duduk di meja VIP
Tempah tag nama for family members
Final check for OP
Final check for OV
Final check for wedding cakes
Final check for MUA (sanding, nikah & bertandang)
Final check for wedding favor
Final check for wedding entertainment
1 Month Before Ceremony (OCTOBER)
Final fitting baju
Final check for accessories nikah
Final check for accessories resepsi
Final check for accessories bertandang
Pengesahan kehadiran tetamu
Final check untuk bunga pegang
Final check untuk kompang
Discuss dengan pengapit
Bunga pegang untuk flowergirl
Cari kayu untuk buat landmark
Final check untuk tema family
Mencari inai
2 Weeks Before Ceremony
Majlis rewang bermula
Senaraikan tugasan
- siapa penyambut tetamu
- siapa yang menjaga hadiah
- siapa yg berada di kaunter pendaftaran
- siapa yang berada di guestbook corner
- siapa yang kasi bunga telur
- orang2 penting majlis
Check pintu & lock bagi mengunci pintu pd hari majlis bagi mengelakkan kejadian tidak diduga.
Pastikan PA System dah berada di rumah
Final check for video montage
Tulis surat kepada pak guard S2
Ambil bunting & banner
Discuss denga katering
Final meeting dengan wedding planner
Buat rawatan facial muka & lln
5-2 Days Before Ceremony
Buat rawatan rambut
Buat rawatan kuku
Buat rawatan spa yang disediakan oleh pihak hotel
Pacak banner, landmark & bunting sehari befor majlis
Buat inai tangan
Pastikan khemah da dipasang 2 hari before majlis
Pastikan mini pelamin 70% siap 4 hari b4 majlis
Pastikan bilik tidur dah tersedia
Pastikan wedding favors dah siap
Pastikan hantaran dah siap
Pastikan bunga manggar dah tercucuk rapi
Pastikan baju dan lain2 dan diasingkan & digantung
Rehearsal di dewan sehari sebelum majlis
Buat rawatan gigi (scalling)
Pastikan bilik menunggu vip di hotel jika ada
Pastikan barang2 yang digunakan sehari sebelum amjlis dah dibeli
- timun (untuk mata)
- ice (untuk muka – biar makeup tahan lama)
- madu (bibir)
- limau nipis (mandian)
THE BIG DAY
Sarapan pagi - penting
Make sure hantaran dah ada 6 jam before majlis
Makeup start at 6 am– nikah
Makeup start at 5 pm – resepsi Allson
Makeup start at 9am – resepsi bertandang

SELAMAT BERKAHWIN!!!
Alhamdulillah
Syukur kepada Allah
selesai semua majlis
nikah, bersanding & bertandang

Terima kasih kepada vendors yg menjayakan ketiga-tiga majlis ini. Thank You..
walaupun ada yang macam HURMMMM.. tapi what to do menda dah lepas...
but yes i will review bad and good vendors later. NGEEE...

MAJLIS NIKAH (26/11/2011)
rumah saya, 9am - 1tghari

kad nikah
Seri Sireh Jln Pudu

make up artist
Nana

Official Photographer
- Mukhriz Latif & Udey Ismail

Official Videographer
- CST Production

Bride's Attire
i) Qudyn Aziz (official)
ii) Nik Erwan Roseli

His Attire
Omar Ali

Boxes Nikah (adult)
Seri Sireh

Bahulu (adult)
Sponsored by sister Azreen

Boxes Nikah (budak2)
Seri Sireh Jln Pudu

Chocolate (kids)
Sponsored by sister Azlina

VIP doorgift
- Fah Lean Sdn Bhd
(deco DIY by auntie Munah & fiance)

Doorgift for VIP Table
Ferrero Rochers

Hantaran Maker (both side)
Yuana Salleh
*she also sponsored macarons & sireh junjung*

Kain dayang-dayang (both side)
Tanahabang Jakarta

Catering
Langat Catering Sdn Bhd

Pelamin
Deco by Ikmal Seremban
(DIY with brother)

Handbouquet
DIY

Bride's Shoes
Vinci ++

His Shoes
Prelove collection

Canopy
Langat Catering & JKR PD

Guestbook
As SimpleRhyme

Guestbook Corner
DIY

Contact Lens
Sarah Hernyzar

PA Systems
Sponsored by Sister Areen

Bride's Room
DIY

Bunga Manggar
DIY

Payung Hias (iring pengantin lelaki)
Ikmal's Seremban

Bantal Nikah for Wali & Him
Cik Zaila Bukhari
_________________________________________

RECEPTION NIGHT (26/11/11)
Allson Klana Resort, 8-10.30pm

Makeup Artist
Sue Cantik

Official Photographer
Mukhriz Latif & Udey Ismail

Official Videographer
CST Production

His Attire
Samtani Jakarta

Bride's Attire
Nas Great Idea

Dais
Nas Great Idea

Main Table
Nas Great Idea

Grand Entrance
Hotel

Hall Entrance
Nas Great Idea

Reception Table
Fazreen's Deco

Doorgift Boxes
Hansprint Jakarta

Doorgift (guest)
Fidani Finest Chocolate Creations

Doorgift Boxes (Main Table)
SSF
- deco DIY + add-on Auntie Munah-

Doorgift (Main Table)
Patchi

Tuanku GIFT
secret atas permintaan family

Bridesmaid & Flower Girls Attire
-kain beli di Jakarta & tempah individual-

Bestman Attire
City One Plaza

Cake
Hotel

Shoes & handbouquet
Nas Great Idea

Entertainment
Ezura Entertainment

Bunga Pahar
Kak Zura

Reception Place & hall
Allson Klana Resort

Groom's Shoes
Giraffe Shoes

Photo Canvas
Canvas Pro

Contact Lens
Sarah Hernyzar

Design Bunting & lln
Farahhin Fuzi

Bunting & Landmark Print
Printing Seremban Sdn Bhd

Button Badges
Lovedheart

Walkie Talkie
Something Borrowed By Nawal

Guestbook
As SimpleRhyme
__________________________________

MAJLIS BERTANDANG (10/11/11)
Taman Paka Indah, Dungun, Terengganu

Make Up
Aleng Tohara

Baju Pengantin
Ikmal's Seremban

Pelamin
Seri Mahligai Kemaman

Official Photographer
Shasmanizam, The Photographer

Canopy
Yus Seri Rias

Entertainment
Yus Seri Rias

Catering
Pok Mat KT

Main Table
Yus Seri Rias

Bunga Pahar
Nilai 3

Bunga Manggar
Nilai 3

Guestbook Corner
Yus Seri Rias

Cake
Kedai Cake Paka

Guestbook
As SimpleRhyme

Bilik pengantin
DIY

Bunga Penanggah
Nilai 3

Bestman, Bridesmaid, & Flowergirls Attire
Kain from Jakarta , tempah individually

Kotak Doorgift (adult)
Lovedheart

Kotak Doorgift (kids)
Bandung

Chocolate Boxes & bar
Lovedheart

Doorgift for main table
Semua House
-DIY the decoration-

Chocolate for Main table
Hershey's & ferrero rocher

Doorgift for seramai
Mydin

Doorgift for kids
Mydin

Family Attire
Mayestic Jakarta
(tempah individually)

dan sponsored kecik-kecik by both family
thank you so much!

p/s : nanti i story one by one hasil dari vendor-vendor ini.
.hi peeps.

kitorang baru sahaja balik from honeymoon .. opss pre honeymoon.
destinasi kali ini adalah : Grand Lexis Port Dickson

"27-30 November 2011"

why this resort?
sebab dia chalet atas air and ada private swimming pool

we all grab this deal kat agoda
RM532/night .. 
(last minute booking so agak mahal sikit)

walaubagaimanapun, resort ni takdela best sangat pun
paham-pahamla, sini punya laut takdela seindah seperti di tempat lain
so tak bolehla nak feeling-feeling honeymoon kat maldives
hehehe


water pool villa
lorong ke bilik kami
 dalam bilik kami ada benda ni...
glass yang boleh tengok bawah!
nampak nemo tak?? tuuu nemoo tuuu
hahaha
private swimming pool
p/s : hati2 klorin dia sekeping seperti kapur
hubby terpegang dan terus alergik gatal-gatal

buggy free disediakan... syok!

ok sorry tak membantu sangat dalam review kali ni
mood hilang lah .. whatever pun, nothing special about this resort
for those yang nak bercuti bolehlah pergi sini

but i tak recommend sangat !
harapkan resort sahaja tetapi lokasi agak jauh from bandar
kalo nak honeymoon bolehla 
duduk terperap dalam bilik je kan? kan? KAN?

tandas kami agak kotor sikit
tapi makanan for room service sangat best!

room service yang lain-lain agak lembab sikit
macam kami mempunyai masalah kat swimming pool
dan diorang datang lambat sangat

swimming pool banyak klorin

dan lain-lain okla...
GL ni banyak accommodation 

banyak aktiviti boleh buat kat sini
yang disediakan oleh pihak hotel
ada duit ON sahaja.. takde duit duk diam-diam dalam bilik

overall, not bad la. kami kasi 60% kat resort ni. hehehe

p/s : balik from honeymoon, baru terbaca tentang kes bunuh kat area sini. but not sure lexis or grand lexis.. eiiiiiiii.. seram!!! hehehe
hi everybody. nervousnya saya!! tinggal beberapa hari sahaja lagi my BIG day. dup dap dup dap.. NERVOUS!!! and today, adalah terapi diri yang last before my big day. alangkah bestnya kalo dapat free package spa untuk sepanjang hayat! hehehe. 

and now, i nak summarize balik kesemua rawatan kecantikan diri yang kami berdua pergi. (tak cantik-cantik pon!!) first of all, thanks encik tunang! memang sporting habislah dia siap ikut pergi treatment. hehehe. thanks sayang...  (^_^)

berikut i senaraikan dulu semua tempat yang kami pergi...

1. Slimming Sanctuary (both)
2. The Royal Malaysian Spa (both)
3. New York Skin Solution (only me)
4. Terapi Diri Ais (both)
5. Seri Ratu Spa (both)
6. Marie France Bodyline (only me)
7. Fitness First (only me)
8. Mayfair (only me)
9. Paloma Reflexology & Therapy (me)
10. Pedicure & Manicure (me)

banyak? takla.. kebanyakannya grab from mydeal, dealmates... ada yang gift dan ada yang membership. hehehe. depends!


1) Slimming Sanctuary

encik H sedang melakukan rawatan slimkan badan
ops!!hahahaha

yang ni i purchased masa kat Pameran Pengantin kat PICC.. secara kebetulan SS buat promotion.. and for man too !! so i grab this deal. RM69 for him and RM69 for mine. murahkan?

SS selalu buat promo, so jangan miss okay!
rajin-rajin pergi Pameran Pengantin!


2) The Royal Malaysian Spa

selepas rawatan kami diberi air teh halia

yang ni i da cerita kat entri ni : TRMS



3. New York Skin Solution

i purchased this deal from milkadeal. murah je.. yang RM10 tu... hehehe but sorry no picture. sebab i bengang minah tu membebel pang pung pang.. and akhiri dengan jawapan ringkas i, NO THANKS! hahaha. hamek kau!! i tak recommendla NYSS ni.. treatment ntah ape-ape! 



4. Terapi Diri Ais

kolam mandi 

yang ni i suggest sangat-sangatlah ye...memangla agak menyeramkan bile mendengarnya. MANDI AIS??? ape tu? okay menda ni banyak khasiatnya. tapi memang berkesan. hilang segala stress. selain tu, daki-daki pun keluar.. so tak payah susah payah nak menyental. hahaha

untuk tahu lebih lanjut, visit Terapi Diri




thanks Klana Resort

yang ni adalah hadiah daripada Klana Resort sendiri. package ratu santai for me and encik H.. daripada mandi wap, massage, lulur, scrub dan facial... memang puas hatilah. sampai tertidur-tidur! hahaha. ini adalah yang paling last rawatan di antara semua rawatan spa. hehehe.

rasa sangat complete bila buat semua rawatan yang ada kat dalam package ni!
thanks Klana Resort!



6. Marie France Bodyline



yang ni memang i amek rawatan sebanyak 15 kali since i masuk degree lagi..
tapi jarang-jarang pergi sebab busy... i suka environment kat MFB ni.. 
lain package lain harga... ayuh kuruskan badan anda! hahaha

tapi sumpah, anda harus gagah kerana salah satu treatment adalah massage!



7. Fitness First

yang ni paling I suka antara semua. membership Fitness First for one year.. yahooo!!! the best among all. membership card ni bukan sahaja boleh digunakan kat sini, malah boleh pakai kat mana-mana FF kat luar negara. I suka suasana kat FF especially kat the curve.. semangat! semangat! hahaha

Fitness First pun ada special diskaun for student! 
so don't miss this okay!



8. Mayfair


yang ni i grab from mydeal. 3 sessions of professional customize slimming... tapi mak pegi sekali je dek oi.. azab!!! sakit gile treatment dia.. guna penyedut lemak tu.. phew!! memang aku jerit lah .. peduli ape.. !! sampai amoi tu give up la suruh orang lain handle aku... tu la kasar kebeno!! tapi rasanya pastu adela kesannya juga. hehehe. kalo anda berani dan tahan sakit, silakan... hehehe



9. Paloma Reflexology &Therapy

ini yang paling i akan ingat sampai bile-bile. sebabnya terjadi satu peristiwa dimana pengurut tu menangis teresak-esak sampai kena marah dengan majikan! haiyooo!!!  kesian betul. tu la lain kali nak buat deal ni pun, agak-agakla.. jangan nak tamak sangat sampai terima je semua customer and at last, tak cukup tangan nak handle... yang susah pekerja jugak! tapi ape-apepun, urutan mereka sangat mengasyikkan walaupun agak tersentaplah tengok kejadian itu!



10. Manicure & Pedicure

Yang ini harus + wajib pergi... bukan i je, kamu pun harus pergi ..kebersihan kuku you all!! geli mak mertua nanti tengok kuku bakal menantu penuh dengan tahi-tahi. ERGH!  yang ni takde gambar sebab malas sangat nak amek... but I buat rawatan ni 2x.. kat Sunway Pyramid and kat Seremban.. and untuk kamu yang bakal berkahwin, I sarankan buat dua hari sebelum pakai inai.. kasi kuku tu nampak healthy dan berkilat.. dan ada juga yang buat selepas pakai inai. terpulang! 


dan ada tiga lagi voucher yang tak sempat I guna.. terlalu busy punya pasal. 2 voucher i ter-miss dan satu voucher i kasi kat kawan.. semua gara-gara tak cukup masa nak pergi.. haih!! rugi betul.. (x_X)


Professional Hair Cut + Colouring + Protein Hair Treatment at SOHO Starhill

Face Lymphatic Drainage Lifting Facial + Eye & Neck Mask + Tummy  Guasa Drainage Treatment @ Smart Beauty JJ Bukit Raja Klang
 Anti-Stress Orange Facial + Hydrating Eye Therapy + Anti Stress Orange Neck Therapy + Anti-Stress Scalp Point Massage + Shoulder Massage + Eyebrow Shaping + Foot Bath @ Glow Beauty Sanctuary


Rejuvenating & Aroma Relaxing Treatment Package @ Zen'th Spa

_______________________

and I enjoy every treatment yang I pergi. takdela mengharap nak cantik sekelip mata.. I know, pergi sekali takkan terus jadi. but pengalaman tu sangat berharga di setiap tempat yang I pergi dan I suka grab every deals yang ada. kalau tengok, kebanyakan yang I pergi ni tak sampai RM60... very cheap kan? for B2b kat luar sana, rajin-rajinla godek internet! tak payah spend beribu-ribu.. sekarang macam-macam ada, mydeal lah, grouponla, milkadeal la, dealmates la.. yang penting kena rajin!

rajin google, rajin pergi

rawatan kecantikan diri sebelum kahwin adalah sangat penting. bukan sahaja untuk mencantikkan wajah dan kulit tetapi juga untuk menaikkan seri, semangat, hilangkan stress dan memberi keyakinan kepada bakal raja sehari. TRUST ME!

"Kerana Diriku Begitu Berharga!"

.hi peeps.
how are you? hopefully semua sihat2 belaka.
dalam kesibukan membuat persiapan terakhir,
saya sempat juga mencelah masa saya and spend with my xoxo girls
and yesterday, mereka telah planned a small celebration for me
but sedih, sebab fatien x dapat join.
(x_X)


ape-apepun,
thank you so much Fazreen, Emmie and Nik
terharu *menangisairmatadarah*

lunchdate @ BP saya telah diadakan di
Levain Boulangerie Patisserie, Jalan Delima KL.
kalau nak tahu kat mane, google lah sendiri

Oh ni kali pertama ok menjejakkan kaki ke sini
and thank you my bestfriends sebab sudi bawa saya ke sini
coz they know how much i love french foods
thanks

dan a my SIL opss bakal SIL pun join sekali coz lepas tu,
kami berdua ke OU untuk beli something

GOSHHHH.. time is so limit
i wish i have 50hours per day, so boleh buat mcm2kan
(p/s: b2b out there, sila plan awal ok jgn jd cm saya)

okay jom tengok gambar

"the black and white love party"

saya da ditabalkan oleh Cik Emmie & Cik Nik
woot woot
with my beloved FSIL
yeayyy macarons lagi
i love them
Sexy Red Lips