Latest Posts

TIPS BERJALAN DI LONDON | hi. today i nak bercerita pasal transportation in london. some of you know, mereka guna oyster card in here. beli card dan topup. tak kiralah naik tube, naik bas.. gunalah kad.. melainkan kalau nak ke luar dari london, macam bicester village ke, portsmouth ke, tu kena beli tiket lain. 

I akan cakap, pasal 2012.. sebab menjelang 2013, charge pengangkutan akan naik.. ayoyo. i dunno how much, but i confirm, bertambah mahal dan mahal. *kira-kira balik boleh beli satu beg*

ada yang cakap, sewa kereta lah.. no! tak semudah yang disangkakan. kalau mudah dah ramai orang london bawa kereta.. ini yang pakai birkin pun naik tube.. apa citer? hahaha.

harga akan berubah mulai 2 january 2013

for oyster card holder, ada potongan discount for ticket. tapi tak banyak just penny compare dengan mereka yang takde oyster card. single trip sekarang, £2 sehala.. pergi balik dah £4 . pastu kalilah dengan duit semasa, yang i genap (senang kira), jadi rm20 pergi/balik. ini baru satu tempat dan pada tahun 2012 dan untuk SEORANG!

tapi kebanyakan kita, malas nak jalan.. lebih-lebih lagi cuaca sejuk dan musim hujan macam sekarang ni.. so, kiralah paling banyak 4 tempat kita pergi.. rm20x4=RM80.. ayoyoyo! ingat ini tube dan bas sahaja okay! 

tapi mengikut perangkaan, harga baru mulai 2 january, nampaknya, i terpaksalah berjalan kaki lebih sikit.. harap-harap tulang 4 kudrat ni laratlah eh.. hahaha. tapi macam tak larat sebab dari satu tempat ke satu tempat amatlah jauh! :p

gunakan TFL (transport for london)



boleh tengok tube yang available for the day

oyster card boleh dibeli pada harga £5 (paling minimum) + topup

dan untuk keterangan lanjut bolehlah visit laman web mereka :


yang pasti harga akan naik mendadak.. aiyok!!! that's why i said, walaupun duit mereka jatuh, tapi makanan dan transport naik dari semasa ke semasa!! *pitam*



hai. sambung kisah shopping part 2. hari ni memang misi balas dendam kat diri sendiri sebab dah lama tak shopping sekali banyak. hahaha. tapi still tak puas, sebab nak lagi dan nak lagi. nanti continue part 3 (arini lerrr tu)...

macam i cakap, arini i shopping kat outlet. i'm a bit late actually. sampai pun dalam jam 11. banyak barang dah sold out! i repeat SOLD OUT! so bayangkan betapa gila orang shopping kat sini. but mostly foreigners la yang banyak. 

outlet kat europe banyak... tapi i pergi kat Bicester Village London. nak ke sini ada dua cara, naik bus (selalu sold out), atau naik train (tiket tengok peak, kadang-kadang boleh dapat £28  kadang-kadang mahal sampai £64 ) .... semua bergantung pada keadaan semasa. tapi macam i cakap, harga transport akan naik pada tahun 2013.. sendiri bajetla eh...

tapi semalam, i drive kereta ke sana. takdela jauh from my house to there. lebih kurang seremban-shah alam. hehehe. tapi jenuh jugakla nak pergi sana. hehehe.

bicester village

second day 

so many people in Ralph Lauren

ngeeee... 

reduction and more and more but many things dah sold out!

kalaulah saya ulat buku... 

so nak tengok apa kesudahannya?

shop till u drop.. 

lepas gian.. !! hahaha


handbags ..

shoes..

ralph lauren

my favourite jeans... :)

hehehehehe. tapi still tak puas. i really hope i can buy more and more. tapi fikir lambat lagi nak balik.. nak claim VAT at least 3 months valid, so not worth beli banyak-banyak tapi tak boleh claim kan? so rugi!!! btw thank you mother and sister for this retail therapy... i love both of you so much! hehehe.

save some money for easter sale and europe tours. (tapi ada hati lagi nak shopping today! hahahaha)... enough enough! ada lagi 5 months kalau macam ni tiap-tiap hari, pitamlah! hahaha.


bicester village boxing sale
26hb-29hb december


Hello macam yang anda tahu, today adalah hari kebesaran buat para shopaholics kat London ni. hahaha.. Dimana terdapat adegan amazing race di seluruh kota Britain.. Mereka sanggup berebut, beratur, tidur dan berkhemah kat luar pintu kedai semata-mata ingin dapatkan apa yang mereka idam-idamkan and termasuk jugalah saya.. Gilakan?? hahaha.



So, hari ni sepatutnya i berboxing kat Bicester. Tapi akibat delayed dan mogokan para pekerja Underground tube, buat kami terlewat ke destinasi dan seterusnya amek keputusan untuk berboxing kat Selfridges sajalah! Psst, tolonglah tengok berita sebelum keluar bershopping. Karang stuck kat luar sia-sia je.. Sobssss!!

muka excited nak shopping

Sampai-sampai je sana.. amek ekau!!!! Orang dah beratur panjang!!! Padahal baru jam 7am. Biarpun dah banyak kali berboxing day kat sini, tapi ni la first time actually i berboxing kat Oxford Street. Sebelum ni kat Brent Cross, Bicester Village, Watford dan lain-lain. Tak sangka okay.

Rasa macam kat Malaysia! Y? Sebab... jalan sikit jumpa Melayu.. Jalan sikit jumpa Tatie. Eh? hahaha. Terlalu ramai. Oh ye lahkan duit tengah murah tapi tak jugak, harga barang naik sebenarnya! Artis Malaysia pun ramai.. Adalah satu dua yang aku terserempak.. Salah seorang Rozita Che Wan.

beginilah keadaan di luar Selfridges

Keluar kat SkyNews hari ini, kebanyakan shopaholics yang datang dari belah Western Europe, Asean (majority) dan lain-lain lagi.. orang London? Duduk diam-diam.....katanya! Dapatlah bantu naikkan matawang pound balik.... 

saya kenalkan, ini bank bergerak saya.. hehehe..

So,  kami antara yang terlewat sampai dan terlewat masuk. Hampir kebanyakan tempat kena beratur. macam department Gucci, LV even kasut pun kena beratur! Bagi yang dah longgar lutut tu harap ampun! Sila banyak-banyakkan bersabar eh... Sumpah ini paling gila! i repeat paling GILA!!! 

bahagian marc jacobs yang tak sampai beberapa minit dah licin!!! PFFT!

cepat-cepat!!!  ada 50%, ada 30% dan ada 70% !!!!

I hampir bergaduhla dengan mat salleh seorang ni. Dah penat-penat kita beratur dia boleh potong pastu salahkan kita balik. amboi.. hebat sangatkah awak? lempang kang! grrrrr... 

mencuba produk baru... 

buy buy buy everything!!! sini takde fikir banyak kali.. suka terus amek...

macam pasar malam... 

Selain Selfridges, banyak lagi shop yang kami serbu... Insyallah besok kami serbu outlet pula.. Fuh!!! sumpah penat babe. Kalau korang nak merasai pengalaman ni... marilah datang sini. Some shops can refund the items kalau tak suka. Some shops boleh exchange... Tengok T&C. Tapi majority boleh refund and dapat duit balik. 


banker kepenatan tapi masih belum puas.. camano tu?

si perabesduit ni pulak dah selamat berdengkur kat kerusi

ZZzzzZZZZzzzZZZzz

hahahahahaha :p

besok sambung! ~~ Happy Boxing Day London!


hey guys.

okay just a short and quick update .. i tatau apa yang keluar kat kosmo today. LIKE SERIOUSLY! i tak dapat  baca, i tak dapat tengok.. maybe tonight baru mengodek kosmo online dengan harapan, ada lagi lah cerita pasal ni .. lagipun today, i'm not feeling well.. nak bangun tak larat.. hurm... :(

so, beli tak kosmo hari ni? i was sooooooooooooooooooooooo (x_X) .. OMG. sumpah, at first i tatau apa yang terkandung, gambar apakah, or apa isi cerita.. sampaila, beberapa orang instagram, tweet and tagged me in facebook! i'm dead! hahaha

ini kali kedua saya masuk Kosmo.. the first one masa study dulu.. about the Tablet Generation and saya cakap pasal ipad.. this time just a small picture and paling tak boleh tahan, sambil makan durian crepe. OMG! hahahaha. ;p

YES, saya gila durian.. my family semua makan durian.. kami rasa sangat mengjengkelkan bila tengah syok makan, dan orang sebelah bising.."busuknyaaa"... rasa sangat annoying! kita semua ada citarasa sendiri, ada orang suka makan belacan, ada orang suka makan budu, ada orang suka makan cencaluk, dan aku pulak suka makan durian! so lain lidah lain citarasa.. please jangan complaint about the smell. i suka durian, but i hate cincau sebab busuk. so annoying tak saya? begitu juga anda. hahaha.

but like seriously, sila, sila cuba durian crepe. i swear you gonna love it! many of my friends yang tak suka makan durian, bila makan durian crepe mereka jadi ketagih.. hahaha i don't know why.. maybe sebab mix dengan cream.. maybe!

Kosmo 19/12/12

okay this is the last for this year. thanks Kosmo... thanks pembuat durian crepe.. 
now, i'm craving!!! urgh! (=,=)

Hello

Today is a big yeay! My friend, Sheila turun London.. Siapa Sheila? She is a blogger (her blog: Sheila's Blog), but now dia sedang menghabiskan PHD di universiti di Edinburgh. Dia seorang yang super genius! hahahaha. (i don't lie, sebab dia kalau masuk slogan contest mesti menang, dah menang 2x  pergi London, and she know how to earn more money.. super genius lady.. envy you!)

Hari ni kami berempat, Sheila & her husband, and their friend, Ucin yang study di University of Sheffield. Jalan-jalan sekitar london dan arsenal... dah tatau nak kemana, ke Emirates Stadium (Arsenal) kami pergi. mana tahu tetiba terserempak dengan pemain like my sis pulakkan? hahahahaRAPANLAH KAU! :p

FYI, takdelah jauh pun Arsenal ni pun kalau anda ke Kota London.. dekat je. tapi dari my place, dekat lagi Wembley Stadium. arghh tak kesahlah.. because saya tak suka bola. kalau orang sebut pasal bola, saya tahu, David Beckham, Owen dan team saja. kehkehkeh. selebihnya, tak tahu! but i guess, begitu jugakla lelaki kan, bila sebut pasal shopping... cuba try tanya Karl Lagerfeld ke, Alexander Mcqueen ke .. confirm mereka tatau! hahaha.

sheila & i ... jalan-jalan at Baker Street 

otw to town.

FYI 

bak kata sheila, asal jejak kaki ke London je wajib datang sini
Emirates stadium paling best.. lagi best dari Old Trafford.. 
(kata stadium baru, haruslah best uolsss)

isteri-isteri pemain bola? :p

Arsenal

opsss paparazzi !!!

sepetang yang indah


us

 lunch with them @ Malaysian Hall

Nasi+Ayam+Sotong+sebiji telur & teh ais = £6. 
(please don't calculate the no bila datang london uols sebab sgt "ngeri")

gossip? :B

from Sheila .. yeay!!! can match with my boots

thanks Sheila, K.O and Ucin. datang lagi okay!
have a safe trip to Belgium. jeles gila okay *hantukhantuk kat dinding*
what to do, kena jadi babysitter sambilan.. hahaha

siapa free new year ni?
email me now

serious ni! maklumlah, segala bapak, raja,
kaki todi bergelimpangan after new year celebration! hahaha.
huh scary!

TIPS:
untuk datang ke sini anda perlu naik Underground, dan berhenti di station Arsenal. Berjalan dalam 5 minutes .... boleh bersiar-siar di luar stadium (FREE), tapi kalau nak masuk kena bayar. Terdapat 2 kedai souvenirs kat sini.. satu di bawah, satu lagi kat atas. bagi peminat Arsenal sila take note. :p

hello. today saya berjalan-jalan sendirian di kota london. habis 2/4 kota ini saya pergi hari ni. kalau ikut jarak, seperti puchong ke shah alam (berjalan kaki)... miraclenya kat sini boleh jalan jauh. kalau kat malaysia ni, nan ado! :p

well, untuk pengetahuan semua, kat kota ni tak perlu risau dengan WIFI. sebab ada dimana-mana. kalau anda kaki online, sila bawa apa-apa yang patut. okay. just FYI! hihi.

alhamdulillah cuaca baik.. tak berapa sejuk, tak hujan, dan best untuk jalan-jalan.

 Harrods
naik underground and berhenti kat station knightsbridge

 Downing Street 
parliment house ala-ala Putrajaya la.. 

 Big Ben 

 Eye On London (kat bawah tu ada London Aquarium) 
and if you nak rasa experience naik cruise pun boleh..
last time i pergi about 10-15 pound.. 
Now, i'm not sure berapa. 

malay states .. owh i'm proud. :p

st james park 
this is where my hubby and i dating masa dia datang sini dulu

Houseguard, WhiteHall London
berhampiran dengan downing street  

Queenspark
way to Buckingham Palace 

Buckingham Palace

don't miss to snap picture in here.. :D

FREE WIFI in here.. 

traffic in Oxford Street

D&D 

St James Park.. again..

lalalala. pemuzik jalanan .. eh?


P/s : untuk ke buckingham palace, st james park, queens park, parliament house, big ben, eye on london .. anda boleh berhenti di station queenspark dan berjalan.. tak jauh! save your money, and burn your calories. trust me.

Sexy Red Lips