Latest Posts

Tinggal beberapa jam sahaja lagi, 2013 bakal meninggalkan kita semua. Pahit manis kehidupan sepanjang tahun 2013 akan disematkan dalam hati masing-masing. Ada yang mendirikan 'masjid', ada yang berpisah, ada yang rezekinya melimpah ruah dan banyak lagi. Apa yang pasti, MASA yang dah pergi takkan kembali. Begitu juga dengan tahun 2013.

For me, tahun 2013 sangat manis dan cukup indah. 6 bulan pertama (termasuk Disember 2012), saya merantau di negara orang. Berjauhan dengan Encik H bukanlah sesuatu perkara yang pelik seperti yang orang perkatakan. Sebelum ini pun, kami kerap berjauhan. Jadi biarlah kami sendiri yang menilai. =)

Sepanjang 6 bulan di negara orang, duduk santai, sekali sekala menghadiri kelas cupcakes dan menjadi tourist guide tak berbayar, adalah sesuatu pengalaman yang berbeza. Secara tak langsung, saya mempelajari erti kehidupan, ragam manusia dan banyak lagi. Lain orang, lain tempat, LAIN CARANYA. Begitu juga di sana, saya sempat merasai 3 musim berbeza - winter, spring dan summer. Alhamdulillah. Pengalaman yang cukup berharga.

Pengakhiran tahun 2013 cukup indah buat blog Kisah Tatie, kerana dalam masa 2 bulan terakhir, pelbagai memori dan pengalaman dikongsi bersama bloggers lain. Itulah orang cakap, bila bergaul dengan mereka yang super power secara tak langsung kasi ION POSITIF dalam diri. 

Terima kasih Santai Travel (Kak Ana & Fira), Irfan, Mawardi, Qaseh, MK Syahir, Danish, Kak Nora, Tengku Syukri, Ayu, Insyirah, Jocko, Blooggers, Bro Framestone, Atika Ramlan .. haih.. sebut semua sampai besok pun takkan habis. Terlalu ramai. Thank you. Memang saya blogger lama. Tapi baru berkesempatan untuk join beberapa aktiviti bersama mereka. Diorang sangat awesome and friendly. Rasa rugi tak join dari dulu. Haih.

Dan akhir sekali, Selamat Menyambut Tahun Baru 2013. Semoga tahun baru ini lebih bermakna dan lebih murah rezeki kita semua. Terima kasih kepada followers and readers. Tanpa anda tak berseri blog ini. Saya sangat menghargai anda semua.


Serba Ringkas Mengenai 2013  [[ Flashback ]]
Januari - Disember


Januari 2013

Bulan Januari bulan keriangan sebab ramai datang London pada bulan ni. 

Antaranya :
 Lina Itzmira & husband 
 Firdaus Shariff & friends
 Qayyum Rashid
 Haizan & Aishah Nad

Lain-lain : 
 new year celebration at central London 
 trip to Bicester Village
 met Atira Ariffyn
 heavy snow
 kelahiran anak buah yang ke 22, Azzahra
 Amira's birthday party at school


Februari 2013

Bulan ni juga ramai yang datang dan saya juga berkesempatan untuk ke luar dari bandar ni.

Antara yang datang :
 Dee & Partner
 My Sister In Law
 My Step Mom

Lain-lain :
 trip to Edinburgh & Glencoe
 trip to Nottingham
 trip to Manchester
trip to Chesire Oaks Outlet
 met new friends at Manchester
 met Malaysia Today owner, Raja Petra
 stayed at Vancouver Studio, Bayswater
met Diyana & Rabiatul at Edinburgh
stayed at Hyatt Regency Churchill


Mac 2013

Meriah dan paling meriah dengan kedatangan orang Malaysia.

Antaranya :
 group GLAM PB, Hanis Haizi, Ain Zulkarnaid & Shaliza Aziz
 group Orange PB, Shira, CDM Zara & lln
 owner blog Rotikaya, Syafiq Roos & Fazreen
 Hafiz Rahman & Family In Law

Lain-lain :
Izzati Aziz's birthday celebration
Cupcakes class at Camden
Trip to Venice, Italy
Trip to Madame Tussauds
Stayed at Mandarin Oriental Hyde Park
Trip to Legoland, Windsor


April 2013

Antara yang datang :
Fazreen and Bejak
Lazim Yaasin
met Sarra 
met Junainah

Lain-lain :
MY BIRTHDAY
 Iron Man 3 Premiere 
Fast Furious 6 Premiere
Trip to Chessington World of Adventures, Surrey
Akiel's birthday celebration


Mei 2013

Bulan terakhir duduk di kota London. Mengira hari nak balik. 

 Encik H datang
trip to Brussels, Belgium
 trip to Amsterdam, Holland
trip to Ashfield outlet
trip to Paris, France
trip to Brighton Beach, Sussex
trip to Herne Bay
perhimpunan membantah perkahwinan sejenis di Paris
my BFF since kindergarten kahwin - Amalina



Jun 2013

Jun tak banyak aktiviti.. Serangan Jet-Lagged yang teruk.

trip to Ho Chi Minh City, Vietnam
 my baby cat, Marissa melahirkan anak 


Julai 2013

 trip to London with Encik H & SIL
Emirates Flight Experience London  dibuka secara rasmi 
trip to Chessington World Of Adventures, Surrey
Amira & Akiel's sport day
 start planning for raya
 serangan anai-anai kat rumah
Adila Ishak admitted at Columbia Asia
seafood galore at Port Klang 



Ogos 2013

 aidilfitri celebration at Terengganu & Seremban
misi membuat kuih raya (6 jenis) *berjaya*
road trip to Singapore
trip to Ulu Bendul
suprised from my sister to Mummy
belajar masak with MIL
trip to Port Dickson
my open house
my bff, Ain bertunang
cabaran naik Firefly-bas dari airport to KL Central - KTM to Seremban


September 2013

trip to Manila, Philippines
trip to Boracay Island, Philippines for Ieqamike Pre-wed Photoshoot
trip to Bayou Lagoon Park Resort, Melaka
stayed at Somerset Hotel & Apartment, Ampang
my BFF, Fatein Rahman kahwin
my bff, Izzati Zakaria kahwin


Oktober 2013

trip to Penang
aidiladha celebration at Terengganu
first time makan Sushi.. not bad huh?!
stayed at G Tower Hotel, Kuala Lumpur
day trip to Naning - Rembau - Pengkalan Kempas- Tg Agas - PD
GSC Horrorfest, One Utama
Maryam Irdhina, Sister, Brother and BIL Birthday Celebration
Mid Night movie with XOXO


November 2013

Ili Nadrah wedding
day trip to Melaka
trip Sahabat Media to Sungai Petani, Kedah
NN Premiere Home Front
Parti Eh! 20 yang anggun dan disenangi
Mum's birthday
Haziqah's bachelorette party
Haziqah Wedding
Adila & Firdaus Wedding
November Babies birthday celebration
trip Sahabat Media to Hulu Selangor
featured in Malaysia Hari Ini TV3
NNPremiere Enough Said
Ninetology Phone Review 


Disember 2013

Tourism Selangor trip to Sekinchan and Sabak Bernam with YB Sekinchan, Ng Suee Lim
Negeri Sembilan Tourism Conference
Grand Opening Ruby Exclusive Fabrics, Dataran Kemuning
expedisi panjat Indian Hill, Seremban 2
Launch of Genting Integrated & 20th Century Fox World 
All Day Makan event bersama blogger hebat
Nadia & Azrie wedding
Trip Sahabat Media to Sepang & Homestay Banghuris
trip Blooggers to A Famosa Resort Melaka
Pelancaran Program Raudhah TV9
Anugerah Industri Muzik AIM dengan Liyana Ramlan
Pelancaran Antabax Charity dengan Ziana Zain
Adila & Firdaus reception at Dewan Perdana Felda
Blogger Pilihan Utusan 28 Disember 2013
featured in Media Hiburan
featured in China Press
NNPremiere : Paranormal Activity The Marked One
NNPremiere : The Hobbit
NNPremiere : 47 Ronin


Terima kasih kepada semua yang memeriahkan tahun 2013 saya.
(^_^)

Alhamdulillah tahun 2013 ini saya diberi kesihatan yang baik, kaki yang sempurna, mata yang celik untuk melihat ciptaan Allah di pelbagai tempat dan semuanya saya kongsikan sebaik mungkin dengan anda semua. Maaf andai terlanjur kata, te-riak atau menyinggung hati sesiapa sahaja yang baca. Tiada maksud lain, hanya ingin berkongsi info dan pengalaman.


Terima kasih 

My lovely, Encik H
My mummy
My family & relatives
My readers & followers
Kak Ana & Fira
Tourism Malaysia
Tourism Negeri Sembilan
my friends
blooggers dot com
semua nama yang disebutkan kat atas

dan SEMUA SEKALI YANG BACA BLOG INI... terima kasih.


Selamat menyambut tahun baru 2014


- The End -

Jika anda berada di area Lot10 pada pagi Rabu yang lepas, anda akan tengok seorang perempuan berlari ke sana, berlari ke sini sambil pegang board Visit Malaysia 2014. Ngeee... dan perempuan itu adalah saya. *facepalm*

Ini bukan KERJA GILA tetapi ini adalah untuk sesi photoshoot bersama media yang bertemakan jalan-jalan. Terlebih dahulu, terima kasih Utusan Malaysia kerana memilih blog Kisah Tatie.

Walaupun pada mulanya, agak segan untuk berjalan-jalan, kejar lampu hijau dan memegang board VMY di kawasan ramai orang, tapi dek kerana arahan abang photographer, kita ikutkan ajer.. hahaha. Pengalaman baru dan bermakna bagi saya.

sebelum

after

Thank You Kak Ya Ambam for sponsoring me make up. Berbaloi-baloi!!! Dengan harga serendah RM300 anda mampu tampil jelita dan anggun dengan sentuhan magik daripada Kak Ya Ambam. Jadi apa tunggu lagi? Contact Kak Ya Ambam sekarang. Gerenti puas hati. Kak Ya ni make up artis area Seremban dan sekitar Negeri Sembilan. Jadi kalau anda cari mak andam sekitar Seremban dan Negeri Sembilan ni, bolehlah guna khidmat Kak Ya. (kak ya guna product-product MAC & NARS)

Blog :

No Tel :
019-2928499


Jadi, projek pada hari itu adalah bersama Utusan Malaysia untuk ruangan Blogger Pilihan Utusan siri 28 Disember 2013. Ini projek pertama featured in media untuk tahun ni. Terima kasih Yuji.Semuanya last minit. I dapat tahu pun sehari before photoshoot. Terus blur nak pakai baju apa. Hahaha. Tapi memandangkan Yuji cakap, pakai casual bertemakan nak pergi jalan-jalan.. Terus capai apa yang ada. 

Tempat : 
area Lot 10, Kuala Lumpur

Projek :
Blogger Pilihan Utusan









dan hasilnya ....

Keratan Akhbar Utusan Malaysia - 28 Disember 2013

Terima Kasih Azrul (ex-classmate), Yuji (wartawan) & abang photographer, Kak Ya Ambam (make up) & Jannah (peneman). Pengakhiran tahun baru yang cukup bermakna. 

Selain tu, Blog Kisah Tatie juga featured in ...

China Press 13 Disember 2013

Media Hiburan 21-27 Disember 2013

Terima kasih semua especially my beloved followers and readers.
Selamat Menyambut Tahun Baru 2014

Next entry, Summary 2013. Nantikan.


Jom cuti-cuti satu Malaysia bersama saya...



Terletak di Negeri Melaka, namanya tidak asing lagi bagi penduduk Semenanjung Malaysia. A Famosa Resort sering menjadi destinasi percutian pilihan khususnya mereka yang sudah berkeluarga. 

Di sini, terdapat pelbagai tarikan seperti Water Theme Park, Safari Wonderland,  Old West (dahulu dikenali sebagai Cowboy Town) dan Sport & Recreation. Semuanya di tanah seluas 520 hektar ini.

MAPS credit to A Famosa Resort

Dan baru-baru ini, saya berpeluang mewakili Blooggers Dot Com, bersama 7 orang yang lain untuk meneroka tarikan terbaru di Water Theme Park dan Safari Wonderland. Terlebih dahulu, terima kasih A Famosa Resort kerana sponsor everything, pengangkutan dari Kuala Lumpur, makan minum, semua sekali. Trip ini adalah usaha sama, A Famosa Resort dan Blooggers Dot Com.

credit to Google Maps, click sini : maps

Jika ini kali pertama anda ke sini, anda harus melalui Highway Plus Utara-Selatan (NSE) dan Exit di Tol Simpang Ampat untuk sampai ke A Famosa Resort ini. A Famosa Resort dibuka pada setiap hari kecuali hari Selasa, namun jika musim cuti sekolah, ia dibuka setiap hari. 

Opening Hour 
Isnin, Rabu-Jumaat : 11am-7pm
Sabtu-Ahad/ Cuti Sekolah: 9am - 8pm

Harga (jika beli dengan meal sekali)
click sini untuk beli online , ON9

Berbalik pada cerita asal, team kami seramai 8 orang diketuai oleh Rawlins (his blog : byrawlins) sambil diguide oleh Zack, executive PR & Marcom A Famosa Resort. Memang best dan sempoi satu team dengan diorang ni semua. 

jalan masuk ke A Famosa Resort (Safari Wonderland & Water Theme Park)

kami @ blooggers team

Cuaca memang menyebelahi kami pada hari itu. Panas sepanjang hari. Alhamdulillah. Nak naik semua slides pun senang, cuma pada musim peak, keadaan di A Famosa Resort agak padat dengan jumlah pengunjung yang datang. Ada yang pergi berkelah, ada yang mengadakan family day, company team building dan banyak lagi lah. Nasib kami sempat merasai beberapa slides utama. Hehehe.


Pintu masuk Water World

thanks Zack, layanan 5 stars kami dapat sepanjang hari tu



as usual .. kat mana-mana pun wajib.

antara yang anda WAJIB pergi

Sewa Locker
saiz  kecil : Rm 4 / sekali  guna
saiz besar : Rm 12 / sekali guna


Penyewaan Pondok /  Tiub Pelampung

click gambar untuk imej lebih besar

cabana/ pondok

tiub pelampung

Water Theme Park ini adalah terbesar di Malaysia dan mempunyai tiga bahagian utama, iaitu keluarga, adventure dan kanak-kanak. Selain itu, terdapat pelbagai kemudahan lain seperti surau, khidmat kerusi roda, bilik persalinan, kedai souvenir, kedai runcit dan kafe-kafe makanan (side walk cafe, fast food pavilions, food court dan bistro). Semuanya lengkap, anda datang ke sini dan enjoy setiap kemudahan yang ada.

Kategori : FAMILY/ KELUARGA
- sandy beach
- wave pool
- lazy river
- inner tube slides
- family raft ride

credit to A Famosa Resort

Wave Pool

Lazy River

Inner Tube Slides

Kategori : ADVENTURE
- high speed slides
- body slides
- splash

credit to A Famosa Resort

High Speed Slides


Big Ice Cream (tarikan terbaru)


Splash

Kategori : KIDS/KANAK-KANAK
- Arabian Village
- Kids Adventure Play Pool

credit to A Famosa Resort

Kids Adventure Play Pool

SERONOK SANGAT!!! Masing-masing macam dah tak nak balik. Lagi best jika anda datang secara berkumpulan. Boleh buat aktiviti seperti telematch dan lain-lain. Pengalaman yang tak mampu saya nak cerita kat sini. Jadi, anda kena rasai sendiri especially Big Ice-Cream. Sama seperti di I-city, cuma di A Famosa Water Park ini, lebih tinggi dan lebih panjang slide dia. 

high tea kat Side Walk Cafe sebelum pulang

bergambar kenangan dengan team blooggers 
No Photography Allowed? Opss!!

A Famosa Resort
Jalan Kemus, Simpang Ampat, 
Alor Gajah, Melaka

Website:

No Tel :
03-2781 8888

Terima kasih Blooggers Dot Com dan A Famosa Resort.
 Kami ENJOY!!


Jom cuti-cuti satu Malaysia bersama saya...

Sexy Red Lips