Latest Posts

Untuk tahun kedua, Me'nate Steakhub menjadi pilihan aku untuk berbuka puasa. Menu buka puasa yang sering membuat aku dan Encik H kecur airliur ni memang ditunggu-tunggu saban tahun. Salah satu sebab kenapa Me'nate menjadi favourite kami laki bini?? SEBAB DAGING KAMBING DIA TAK HAMIS!!! Sedap dan tak meloyakan. 

Kalau korang rasa Me'nate Steakhub ni MAHAL, sebenarnya korang silap!! Dengan harga serendah RM80 sebenarnya korang dah boleh menikmati daging yang berkualiti ini. Yummyyyy!!!

And aku taknaklah perkenalkan lagi Me'nate ni... Kot-kot korang terlepas pasal Me'nate, bolehlah baca entry lama .... : Me'nate Steakhub.

Tahun 2016 ini, Me'nate menyediakan 4 jenis menu yang semestinya bombastik!! Ewah.. Haha. Yang istimewanya, kesemua hidangan ini dihidangkan bersama nasi dan juga sos-sos yang meletup dari Me'nate ini. 

Nasi Me'nate yang over sedap!!!

And, the best thing is, semua set ni korang akan dapat FREE kurma, bubur lambut special dari Me'nate, buah-buahan dan free flow air. Wowwwwieeee...!!

Buah-buahan segar
Bubur Lambuk Me'nate

APA YANG SPECIAL DI ME'NATE RAMADAN INI?


HEAVENLY BEEF

i) Short Ribs (RM300 : 4 - 6 orang makan)


ii) Wagyu Spare Ribs (RM400 : 4 -6 orang makan)


HEAVENLY LAMB

i) Lamb Shoulder (RM350 : 4-6 orang makan)



ii) Lamb Shank (RM360 : 4 - 6 orang makan)



HEAVENLY CHICKEN

RM99 (4-6 orang makan)



GROUP STEAK

Set paling jimat semestinya group steak. Kat sini korang hanya bayar RM80 untuk seorang tetapi minimum order adalah 4 orang. So, ajaklah kengkawan korang join buka puasa sekali. 


Untuk set ni, korang boleh pilih nak daging lembu ke, kambing ke atau ayam. Memanalah. And, ia datang sekali dengan sos, salad, coleslow, mashed potato dan aglio olio. Kalau korang rasa taknak Aglio Olio, tukarlah ke nasi Me'nate. Well, semuanya best!!



APENI SEMUANYA SEDAP SANGAT??? Tak pasal-pasal naik 10kg lepas 'melantak' semua makanan Me'nate ni... Uwaaaaaaaa.....!!! 

Anyway, pergi cepat!! Promo sepanjang bulan ramadan tau. Jangan lambat!! Kang melepassssss.

KAT MANA LOKASI ME'NATE ??? 
NAH, ALAMATNYA DI BAWAH INI.

ME'NATE STEAKHUB SETAPAK
Starparc Point,
Jalan Taman Ibukota,
Off Jalan Genting Klang,
53300 Kuala Lumpur
T : 03-41318121


ME'NATE STEAKHUB AMPANG JAYA

No 16 Jalan Kerja Air Lama Satu,
Taman Shuet Liang,
68000 Ampang Jaya,
Kuala Lumpur
T/F : 03-42513460

ME'NATE STEAKHUB WANGSA MAJU
25 Jalan Delima 12,
Wangsa Link,
Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur
T: 03-42513460

Untuk booking : 
019-3911047 / 019-4771047 / 019-2611047

Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Bukan kali pertama, bukan kali kedua .. Tetapi dah banyak kali aku ke sini. Kemana kalau tidak lain dan tidak bukan Taman Negara Pahang. Seawal usia 8 tahun aku dah mula dibawa ke sini oleh arwah abah. Ketika tu pun 'famtrip' bersama ahli keluarga dan saudara mara. 

Tapi masa tu budak-budak lagi. Manalah tau nikmat alam semulajadi yang diciptakan Illahi. Ngeee.. Then University trip, famtrip, school trip and blablabla dan baru-baru ini aku berpeluang ke sana balik bersama Tourism Malaysia dalam sesi 'Pahang EcoFamTrip 2016' yang disertai media dari Guangzhou, Singapore, Philippines dan Malaysia.


Tapi dalam banyak-banyak benda di sini, of course Walkway Canopy ni menjadi pujaan hati. Mendapat gelaran The World's Longest Canopy Walkway in the World,  Taman Negara Pahang ini saban tahun menjadi tumpuan khususnya pelancong dari luar, datang dan merasai sendiri pengalaman berjalan di atas canopy walkway ini.


Bagi mereka yang takut pacat dan lintah, korang tak payah takut. Sebab all the way jalan atas platform kayu seperti gambar di atas ni. Just bring a bottle of water dan towel kecik. Oh yea, duit sekali untuk bayar tiket masuk ke canopy walkway.


So hari tu, kami dibahagi mengikut negara dan diketuai oleh seorang tour guide. Tour guide tu harus. Takutlah kang sesat di tengah hutan. Tapi aku adalah sesekali terserempak dengan mat salleh yang selamba badak jalan tanpa tour guide, lagi hebat siap pikul backpack lagi. Woahhh!!!


Tapi tour guide kami rajin. Mana pokok yang ganjil mesti dia suruh kami berhenti dan explain kelebihan pokok atau daun tersebut. Banyaklah ilmu yang aku dapat sepanjang perjalanan ni.


Tak jauh mana pun perjalanan ke canopy walkway ni. Just abaikan perasaan penat. Apa korang perlu buat, enjoy and relax. Nikmatilah pemandangan. Jangan jalan laju nanti cepat penat! Minum air sesekali bila haus. Sepanjang perjalanan ada 1 toilet je. Tu pun so-so, jadi betterlah beringat ketika minum air. Huahuahua. =P

Jalan dan jalan, akhirnya sampai juga ke point dia.


Harga Tiket Canopy Walkway Taman Negara Pahang

Untuk kanak-kanak RM3 dan untuk dewasa RM5. Tapi kalau korang dah siap-siap bayar kat agent, dah tak payah dah beli tiket. Semua dah termasuk dalam pakej.

Cuma, cuma, cuma ... kat sini ada jual air. Kalau terlupa bawa air.

Air Air .. RM2.50 each!
Semut Daging - kalau gigit sakit terasa sampai ke daging.

Dengan lafaz, bismillah kita mulakan perjalanan...


For first timer mungkin korang akan gayat ketika berjalan di canopy walkway ni. So, apa aku buat dulu ... just enjoy! Jangan pandang bawah. Beranikan diri jalan laju. Tapi macam aku, lagi orang tu slow, lagi aku suka lompat-lompat dan goyangkan.. Nasib kaulah Pojie...!! Hahaha.


Sebagai langkah keselamatan kat sini, setiap orang jaraknya dengan orang kedua adalah 10 meter. Tak boleh dekat-dekat atau pegang tangan. Kena jalan jauh-jauh.

Turun Tangga

Malangnya masa EcoFamTrip ni diorang buat sekerat jalan je. Sebabnya ada pokok dah nak tumbang, maka mereka tutup sebahagian laluan canopy walkway ni. Arghhh rugi! 

Sesumpah

Info :
Panjang Canopy Walkway di Taman Negara Pahang ini adalah 530 meter panjang dan 40 meter above the ground level.

Waktu Operasi :
Sabtu - Khamis  => 11 am sampai 2.45 pm
Jumaat  => 9 am sampai 12 tengahari.

_____________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia .. Terima kasih Tourism Malaysia.


Tahun lepas ketika Pantai Timur dilanda bah, aku cuak dan risau. Bolehkah mereka ni survive ketika air sungai Tembeling ni mencapai ke paras merbahaya? Itulah soalan aku ketika sampai di Taman Negara Pahang baru-baru ni.

Namun selepas mendengar jawapan dari 'orang local', aku jadi lega. 

Anak orang asli

Memang tidak dapat dinafikan mereka ni mempunyai nilai survival yang sangat tinggi. Kalau akulah kan ... kalau korang tinggalkan di tengah-tengah hutan seorang diri mahu menangis berbaldi-baldi. Wei, takut!!! Aku tak secekal mereka. T_T

Wanita orang asli bersama 2 orang anaknya mandi sungai

Berkunjung ke Perkampungan orang Asli suku Batek adalah antara agenda yang terdapat di EcoFamTrip 2016 baru-baru ni. Seingat aku dulu masa course trip zaman UiTM, perkampungan mereka di terletak di tempat lain. Hurmmm...

Rupa-rupanya mereka ni telah berpindah sejak banjir besar tahun lepas. Well itulah antara bukti mereka ni cekal, bijak dan kuat,. Kehidupan mereka sering berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat. Tiada tempat tetap!


Perkampungan orang asli Batek ni adalah antara tarikan di Taman Negara Pahang. Kata guide kami, sebenarnya banyak lagi orang asli di tengah hutan. Tapi kebanyakan mereka suka buat hal sendiri dan taknak bercampur dengan masyarakat luar even sesama orang asli.


Sampai-sampai je sini kami disambut oleh Tok Batin. Jangan tak tahu mereka masih mengamalkan adat mereka okay! So, inilah peluang keemasan untuk melihat sendiri gaya hidup mereka yang sangat unik dan pure. Seterusnya, kami diajar untuk menyumpit dan menghidupkan api.


Orang asli Batek di Pahang kebanyakan berkulit gelap dan berambut kerinting. Walaupun berkulit gelap, bila mereka senyum manis je muka. Hehe.


Antara gaya hidup yang masih dipraktikkan suku kaum Batek ni seperti memburu binatang, sexual lifestyle dan dengar cerita mereka ni susah gila nak berenggang dengan anak. Disebabkan itu, mereka enggan menghantar anak ke sekolah. Kalau boleh setiap masa, setiap saaat anak tu berada di depan mata mereka.

Oleh sebab itu ramailah orang luar jadi volunteer sebagi cikgu dan datang ke sini untuk mengajar orang asli di Pahang ini. Yang mana datang in group bolehlah buat CSR (corporate social responsibility). Mengajar mereka secara berkumpulan.


Aku perhatikan mereka ni sebenarnya minat nak belajar. Semua bagi tumpuan. Tiada seorang pun berborak di belakang. Pelajar yang baik!

Pesanan aku simple, kalau nak ambil gambar mereka, mintalah kebenaran. Respect privacy mereka sebagaimana mereka respect kita. Heeee :)


__________________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia
Sexy Red Lips