Latest Posts

Salam hormat, salam satu Malaysia.

Fuh... fuh .. berhabuk belog ini setelah sekian lama menyepi. Entah mengapa mood nak berbelog dah ke laut. Tapi korang still boleh follow aku kat Instagram tau : http://www.instagram.com/izzatihazrul ... aku still update kat situ. Weeee.... :)

So sepanjang kesepian aku ni, adalah beberapa tempat yang aku pergi seperti England dan juga Yogyakarta. Rasa-rasa nak update ke tak eh? Hehehe.

Tapi yang pastinya hari ni aku nak cerita pengalaman aku menginap di Legoland Malaysia Resort Johor. Aku pasti ramai dah pernah menginap kat sana kan? Tapi aku first time and seriously, I wanna go there again!! Syoklah stay situ .. Dari lobi, lift yang super happening, food for breakfast and dinner sampailah ke bilik. Totally made my day.

Hallway

Aku pergi baru-baru ni atas undangan pihak Legoland sempena pelancaran Legoland Malaysia Resort's Halloween Brick or Treat Party Night (tengah berlangsung sekarang tau sehingga 31 Oktober 2016 ni).

Hiasan Halloween di mana-mana

So kami diberi bilik jenis premium adventure theme ..

As a first timer, I don't expect much. Perasaan sebelum tu like, "maybe bilik biasa-biasa". Tapi bila dah check in dan masuk bilik. Fuh, luar biasa betul keadaannya. 

Lobi hotel (port lepak untuk kanak-kanak)
Front desk

Bilik dibahagikan kepada 2 bahagian. Untuk kanak-kanak dan untuk ibu bapa. Dipisahkan dengan sliding door. Bukan tu je, dalam bilik kanak-kanak siap ada tv lagi untuk diorang. So, takdelah adegan berebut tv nanti. 

Sliding door

Marilah kita lihat part dewasa dahulu... 

Katil yang luas (king size)
Meja, tv and etc.
Wifi password kat tv ye ...
Trivia teka teki ...
 Welcome note
 Inilah tentera-tentera yang aku bawa hari tu .. haha

Soala trivia teka teki tu haruslah korang selesaikan untuk buka peti besi yang terdapat kat bahagian kanak-kanak tu. Semua clue ada kat bilik. Agak memeningkanlah juga. Mujur ada anak gajah, empunya belog kitepunye.com tu datang membantu. Mekasih!

Untuk bilik kanak-kanak, ia boleh menempatkan 3 orang. Al-maklumlah katil 3 tingkat. Yang bawah sekali tu kena tarik keluar. Agak tersembunyi sedikit. Hehe.

Ruang kanak-kanak ...
TV ... and lego.. and lego ..
Salah satu clue kat sini tau
 Peti ni lah korang kena buka
Taraaa, inilah isi dalam dia ...
 Sekotak lego dalam bilik
 Almari jenis open concept

Seronoklah stay sini. Memang lain dari yang lain. Kanak-kanak pun tak jemu. Selalunya memang bermasalah sikit kalau bawa bebudak ni kan? Tapi di Legoland Malaysia Resort, mereka ada cara untuk buat kanak-kanak ni terpesona. Dalam kata lain, pandai tackle hati diorang. Siap request nak duduk kat lobi lagi. Hahaha.

 Hiasan lego di mana-mana .. 
 Sinki for adult and sinki for kids
Amenities

And the most precious moment adalah ....

Sunset dari bilik. Subhanallah .. 

Selain dari ruang lobi yang kids friendly, kat satu tempat lain terdapat juga City Play. Which is ada ruang beriadah untuk budak-budak. Dan jangan bimbang dengan keselamatan diorang sebab hotel ni dijamin selamat. Security ketat! 

 City Play
 Kedai Lego

Memandangkan sekarang tengah panas dengan halloween, so sana sini memang ada dekorasi halloween. And malam tu pun ada mini show kat lobi. This one, aku tak berani jamin hari lain ada ke tak. Maybe follow tema kot.  Tapi apa yang aku boleh jamin, bebudak suka. Siap menari-nari lagi. Termasuklah si Fatimah tu.. Oh fatimah ...


And kalau korang stay sini, aku suggest tryla buffet diorang. Memang berbaloi. Banyak pilihan makanan sampai dah tak tahu nak makan apa. Semuanya sedap. Ini ikhlas dari hati. Review ikhlas! My sister pun sampai terkelu tengok pilihan makanan yang ada.


Insyallah ini bukan kunjungan terakhir aku. Hopefully I can come again in the future. Really love this hotel a lot! Thank you Legoland.

Untuk kengkawan yang teringin nak stay sini .. Bolehlah jenguk-jenguk website mereka.


Perlu diingatkan, hotel ni selalu fully booked. Kalau nak stay, sila book cepat!
(^_^)


Tak cukup dengan review kamera Casio ZR-3600, hari ni aku nak share beberapa gambar yang sempat dirakamkan dengan menggunakan kamera Casio ZR-3600.

Dengan menggunakan kamera Casio ZR-3600, korang tak perlu susah payah menggunakan software di komputer untuk mengedit gambar. Kesemua gambar-gambar di bawah ini adalah original dari kamera. Takdelah istilah gambar tak clear, gambar tak cantik, gambar gelap dan sebagainya.

Thank you Casio kerana mencipta kamera yang canggih ini. I really love it! =)

Untuk entry sebelum ni, boleh baca di link di bawah ini :


Me and kamera ibarat 'BFF'. Tak kisahlah handphone canggih mana sekalipun, kamera wajib dibawa sekali. Kalau tak, memang meraunglahhhh jawabnya. Eh, boleh hilang mood ok! =P

Nak pula kalau pergi bercuti. Memang tak lekanglah tangan dengan kamera. Klik sana, klik sini merakam kenangan indah. Sebab itulah pemilihan dalam membeli kamera sangat-sangat penting.

#throwback Langkawi

And i'm so lucky to have Casio EX-ZR3600. Dilancarkan pada bulan Mac 2016, kamera ini bukan sahaja untuk selfie, malah untuk gambar jarak jauh, jarak dekat dan lengkap dengan pelbagai fungsi. Kualiti dipertingkatkan dari kamera Casio yang terdahulu, kamera Casio EX-ZR3600 ini sememangnya menjadi pilihan kaki-kaki gambar kat luar sana.


Yang best pasal kamera ni, gambar korang jadi cantik. Kulit jadi flawless, fresh, berseri dan bermacam-macam lagi. Tak payah susah payah nak filter guna apps ke apa.. Tak perlu .. (Shusshhh, don't let anyone know about this yeah? Kita simpan rahsia ni sesama. Haha).


So, bila nak selfie takdela segan silu. Keyakinan untuk berselfie pun bertambah. Maklumlah muka jadi flawless persis retis gittew. Casio EX-ZR3600 ni dilengkapi dengan 5 filter seperti elegant, foggy, fairy, nostalgic dan vivid. Paling penting ianya ringan dan LCD screen yang boleh dipusing hingga 180 darjah ke hadapan bagi memudahkan sesi selfie. Hihihi.

Bukan tu sahaja, kamera ini turut dilengkapi dengan fungsi 'wave selfie mode' iaitu dengan menggerakkan tangan pada kamera, secara automatik kamera ini akan merakam gambar anda. So easy right? I'm so in love with this camera.

Menggunakan 'Selfie Wave Mode' ...

Terdapat 3 warna Casio EX-ZR3600 iaitu purple, shocking pink dan grey white. But of course aku pilih pink. Dari jauh dah menyerlah warna pink kamera ni. Hehe. Harganya takdelah mahal sangat, just RM1899 untuk 1 kamera. Berbaloi-baloi!!



For blogger or social media influencer, aku memang suggest korang beli kamera ni. Gambar terang, zoom terbaik dan boleh connect dengan WIFI. Fungsi WIFI bukanlah connect kat Internet, tetapi connect dengan gadget lain seperti handphone dan seterusnya berfungsi untuk memindahkan gambar dari kamera ke gadget lain. Mudah sangat!!

Thanks adik ipar pinjamkan tangan ... 

Kalau korang nak tengok gambar-gambar yang aku dah rakam, rerajinlah tengok Instagram aku .. or boleh tengok hashtag .....
#CASIOZR3600
#selfieisCASIO
#CASIOexilimmalaysia

pssssttt, kalau beli kamera ni, jangan lupa register warranty online untuk dapat extra warranty .. :)

Untuk tahun kedua, Me'nate Steakhub menjadi pilihan aku untuk berbuka puasa. Menu buka puasa yang sering membuat aku dan Encik H kecur airliur ni memang ditunggu-tunggu saban tahun. Salah satu sebab kenapa Me'nate menjadi favourite kami laki bini?? SEBAB DAGING KAMBING DIA TAK HAMIS!!! Sedap dan tak meloyakan. 

Kalau korang rasa Me'nate Steakhub ni MAHAL, sebenarnya korang silap!! Dengan harga serendah RM80 sebenarnya korang dah boleh menikmati daging yang berkualiti ini. Yummyyyy!!!

And aku taknaklah perkenalkan lagi Me'nate ni... Kot-kot korang terlepas pasal Me'nate, bolehlah baca entry lama .... : Me'nate Steakhub.

Tahun 2016 ini, Me'nate menyediakan 4 jenis menu yang semestinya bombastik!! Ewah.. Haha. Yang istimewanya, kesemua hidangan ini dihidangkan bersama nasi dan juga sos-sos yang meletup dari Me'nate ini. 

Nasi Me'nate yang over sedap!!!

And, the best thing is, semua set ni korang akan dapat FREE kurma, bubur lambut special dari Me'nate, buah-buahan dan free flow air. Wowwwwieeee...!!

Buah-buahan segar
Bubur Lambuk Me'nate

APA YANG SPECIAL DI ME'NATE RAMADAN INI?


HEAVENLY BEEF

i) Short Ribs (RM300 : 4 - 6 orang makan)


ii) Wagyu Spare Ribs (RM400 : 4 -6 orang makan)


HEAVENLY LAMB

i) Lamb Shoulder (RM350 : 4-6 orang makan)



ii) Lamb Shank (RM360 : 4 - 6 orang makan)



HEAVENLY CHICKEN

RM99 (4-6 orang makan)



GROUP STEAK

Set paling jimat semestinya group steak. Kat sini korang hanya bayar RM80 untuk seorang tetapi minimum order adalah 4 orang. So, ajaklah kengkawan korang join buka puasa sekali. 


Untuk set ni, korang boleh pilih nak daging lembu ke, kambing ke atau ayam. Memanalah. And, ia datang sekali dengan sos, salad, coleslow, mashed potato dan aglio olio. Kalau korang rasa taknak Aglio Olio, tukarlah ke nasi Me'nate. Well, semuanya best!!



APENI SEMUANYA SEDAP SANGAT??? Tak pasal-pasal naik 10kg lepas 'melantak' semua makanan Me'nate ni... Uwaaaaaaaa.....!!! 

Anyway, pergi cepat!! Promo sepanjang bulan ramadan tau. Jangan lambat!! Kang melepassssss.

KAT MANA LOKASI ME'NATE ??? 
NAH, ALAMATNYA DI BAWAH INI.

ME'NATE STEAKHUB SETAPAK
Starparc Point,
Jalan Taman Ibukota,
Off Jalan Genting Klang,
53300 Kuala Lumpur
T : 03-41318121


ME'NATE STEAKHUB AMPANG JAYA

No 16 Jalan Kerja Air Lama Satu,
Taman Shuet Liang,
68000 Ampang Jaya,
Kuala Lumpur
T/F : 03-42513460

ME'NATE STEAKHUB WANGSA MAJU
25 Jalan Delima 12,
Wangsa Link,
Wangsa Maju,
53300 Kuala Lumpur
T: 03-42513460

Untuk booking : 
019-3911047 / 019-4771047 / 019-2611047

Untuk maklumat lanjut, boleh layari :

Sexy Red Lips