Latest Posts

Bukan kali pertama, bukan kali kedua .. Tetapi dah banyak kali aku ke sini. Kemana kalau tidak lain dan tidak bukan Taman Negara Pahang. Seawal usia 8 tahun aku dah mula dibawa ke sini oleh arwah abah. Ketika tu pun 'famtrip' bersama ahli keluarga dan saudara mara. 

Tapi masa tu budak-budak lagi. Manalah tau nikmat alam semulajadi yang diciptakan Illahi. Ngeee.. Then University trip, famtrip, school trip and blablabla dan baru-baru ini aku berpeluang ke sana balik bersama Tourism Malaysia dalam sesi 'Pahang EcoFamTrip 2016' yang disertai media dari Guangzhou, Singapore, Philippines dan Malaysia.


Tapi dalam banyak-banyak benda di sini, of course Walkway Canopy ni menjadi pujaan hati. Mendapat gelaran The World's Longest Canopy Walkway in the World,  Taman Negara Pahang ini saban tahun menjadi tumpuan khususnya pelancong dari luar, datang dan merasai sendiri pengalaman berjalan di atas canopy walkway ini.


Bagi mereka yang takut pacat dan lintah, korang tak payah takut. Sebab all the way jalan atas platform kayu seperti gambar di atas ni. Just bring a bottle of water dan towel kecik. Oh yea, duit sekali untuk bayar tiket masuk ke canopy walkway.


So hari tu, kami dibahagi mengikut negara dan diketuai oleh seorang tour guide. Tour guide tu harus. Takutlah kang sesat di tengah hutan. Tapi aku adalah sesekali terserempak dengan mat salleh yang selamba badak jalan tanpa tour guide, lagi hebat siap pikul backpack lagi. Woahhh!!!


Tapi tour guide kami rajin. Mana pokok yang ganjil mesti dia suruh kami berhenti dan explain kelebihan pokok atau daun tersebut. Banyaklah ilmu yang aku dapat sepanjang perjalanan ni.


Tak jauh mana pun perjalanan ke canopy walkway ni. Just abaikan perasaan penat. Apa korang perlu buat, enjoy and relax. Nikmatilah pemandangan. Jangan jalan laju nanti cepat penat! Minum air sesekali bila haus. Sepanjang perjalanan ada 1 toilet je. Tu pun so-so, jadi betterlah beringat ketika minum air. Huahuahua. =P

Jalan dan jalan, akhirnya sampai juga ke point dia.


Harga Tiket Canopy Walkway Taman Negara Pahang

Untuk kanak-kanak RM3 dan untuk dewasa RM5. Tapi kalau korang dah siap-siap bayar kat agent, dah tak payah dah beli tiket. Semua dah termasuk dalam pakej.

Cuma, cuma, cuma ... kat sini ada jual air. Kalau terlupa bawa air.

Air Air .. RM2.50 each!
Semut Daging - kalau gigit sakit terasa sampai ke daging.

Dengan lafaz, bismillah kita mulakan perjalanan...


For first timer mungkin korang akan gayat ketika berjalan di canopy walkway ni. So, apa aku buat dulu ... just enjoy! Jangan pandang bawah. Beranikan diri jalan laju. Tapi macam aku, lagi orang tu slow, lagi aku suka lompat-lompat dan goyangkan.. Nasib kaulah Pojie...!! Hahaha.


Sebagai langkah keselamatan kat sini, setiap orang jaraknya dengan orang kedua adalah 10 meter. Tak boleh dekat-dekat atau pegang tangan. Kena jalan jauh-jauh.

Turun Tangga

Malangnya masa EcoFamTrip ni diorang buat sekerat jalan je. Sebabnya ada pokok dah nak tumbang, maka mereka tutup sebahagian laluan canopy walkway ni. Arghhh rugi! 

Sesumpah

Info :
Panjang Canopy Walkway di Taman Negara Pahang ini adalah 530 meter panjang dan 40 meter above the ground level.

Waktu Operasi :
Sabtu - Khamis  => 11 am sampai 2.45 pm
Jumaat  => 9 am sampai 12 tengahari.

_____________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia .. Terima kasih Tourism Malaysia.


Tahun lepas ketika Pantai Timur dilanda bah, aku cuak dan risau. Bolehkah mereka ni survive ketika air sungai Tembeling ni mencapai ke paras merbahaya? Itulah soalan aku ketika sampai di Taman Negara Pahang baru-baru ni.

Namun selepas mendengar jawapan dari 'orang local', aku jadi lega. 

Anak orang asli

Memang tidak dapat dinafikan mereka ni mempunyai nilai survival yang sangat tinggi. Kalau akulah kan ... kalau korang tinggalkan di tengah-tengah hutan seorang diri mahu menangis berbaldi-baldi. Wei, takut!!! Aku tak secekal mereka. T_T

Wanita orang asli bersama 2 orang anaknya mandi sungai

Berkunjung ke Perkampungan orang Asli suku Batek adalah antara agenda yang terdapat di EcoFamTrip 2016 baru-baru ni. Seingat aku dulu masa course trip zaman UiTM, perkampungan mereka di terletak di tempat lain. Hurmmm...

Rupa-rupanya mereka ni telah berpindah sejak banjir besar tahun lepas. Well itulah antara bukti mereka ni cekal, bijak dan kuat,. Kehidupan mereka sering berpindah randah dari satu tempat ke satu tempat. Tiada tempat tetap!


Perkampungan orang asli Batek ni adalah antara tarikan di Taman Negara Pahang. Kata guide kami, sebenarnya banyak lagi orang asli di tengah hutan. Tapi kebanyakan mereka suka buat hal sendiri dan taknak bercampur dengan masyarakat luar even sesama orang asli.


Sampai-sampai je sini kami disambut oleh Tok Batin. Jangan tak tahu mereka masih mengamalkan adat mereka okay! So, inilah peluang keemasan untuk melihat sendiri gaya hidup mereka yang sangat unik dan pure. Seterusnya, kami diajar untuk menyumpit dan menghidupkan api.


Orang asli Batek di Pahang kebanyakan berkulit gelap dan berambut kerinting. Walaupun berkulit gelap, bila mereka senyum manis je muka. Hehe.


Antara gaya hidup yang masih dipraktikkan suku kaum Batek ni seperti memburu binatang, sexual lifestyle dan dengar cerita mereka ni susah gila nak berenggang dengan anak. Disebabkan itu, mereka enggan menghantar anak ke sekolah. Kalau boleh setiap masa, setiap saaat anak tu berada di depan mata mereka.

Oleh sebab itu ramailah orang luar jadi volunteer sebagi cikgu dan datang ke sini untuk mengajar orang asli di Pahang ini. Yang mana datang in group bolehlah buat CSR (corporate social responsibility). Mengajar mereka secara berkumpulan.


Aku perhatikan mereka ni sebenarnya minat nak belajar. Semua bagi tumpuan. Tiada seorang pun berborak di belakang. Pelajar yang baik!

Pesanan aku simple, kalau nak ambil gambar mereka, mintalah kebenaran. Respect privacy mereka sebagaimana mereka respect kita. Heeee :)


__________________________________________________________

Trip ini ditaja oleh Tourism Malaysia
RAMADAN DATANG LAGI ...

Mulalah sibuk nak buat checklist. Nak solat tarawikh kat mana, nak masak sahur apa, nak berbuka kat mana ... Hmmmm, belum campur list persiapan raya lagi. Sememangnya bulan Ramadan adalah bulan favourite aku. Suasana bulan Ramadan tu amat berbeza dengan bulan lain.

Tapi ada sesetengah orang menanti promosi-promosi buka puasa (ramadan buffet). Al-maklum sahajalah sana sini berlumba-lumba menyajikan hidangan terbaik. Sudah semestinya rambang mata tak tahu nak berbuka kat mana.

Mungkin korang boleh selitkan Sheraton Imperial Hotel Kuala Lumpur dalam senarai TEMPAT-TEMPAT BUKA PUASA DI KUALA LUMPUR korang tu. Hiks. ;)

Essence at Sheraton Imperial Kuala Lumpur

Tahun ni hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur tampil dengan tema 'Kenduri Berbuka Puasa'. Seolah-olah berada di dalam majlis kenduri, hotel ini menyajikan lebih 300 jenis makanan pada bulan puasa nanti.

Antara pemanis mulut yang akan dihidangkan

And baru-baru ni aku sempat pergi jamah sikit beberapa makanan yang akan dihidangkan bulan ramadan nanti. Food testing aka food review gittew. So antara favourite seperti ayam panggang tempoyak dan sotong sumbat nasi dagang. 


Dengar cerita  nanti ada lauk pauk tradisional dari setiap negeri. Manalah tahu korang rindukan masakan negeri korang, so bolehlah consider untuk berbuka kat sini nanti.

Tapi jujurlah aku cakap, makanan kat sini memang sedap. Pandai chef kat sini masak. Nak resepi boleh? Hahahaha. How I wish I can eat in here everyday! Ayam Panggang Tempoyak tu memang super marvellous. Selalu jumpa masak gulai tempoyak je. Jarang nau jumpa ayam panggang tempoyak. Kan? Kan? Kan?


Berapa harga buffet Ramadan di hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur?
RM160 nett untuk seorang dewasa tetapi kalau korang book awal sebelum 31 Mei ni, dapatlah harga RM100. Early bird price.

Untuk kanak-kanak di bawah 4 tahun adalah percuma dan kanak-kanak atas 4 tahun hingga 12 tahun dapat diskaun 50%. Weeeeee!!!


Selain dari makanan tradisional, diorang juga menghidangkan international delights. So adalah makanan-makanan dari negara luar.


Dengan satu harapan, lepas korang baca entry ni bolehlah belanja aku berbuka kat sini bulan Ramadan nanti. Yeay!! Hahahaha.

Roti Jala and Bubur Durian ... Yumss

Reservation Number Essence Hotel Sheraton Imperial
Untuk booking bolehlah contact mereka
03 2717 9933 atau emel : essence.venue@sheraton.com
Sexy Red Lips